21.05.2021. u 07:56

Kandidati Domovinskog pokreta u televizijskim emisijama demostriraju brutalnu snagu "mišića", krize srednjih godina i izbornih rezultata

Gdje je kraj muškoj agresivnosti između "četiri zida" kad i u javnom prostoru političari "muške opcije" napadaju žene, samo drugim, očito dozvoljenim sredstvima? Jeste li primijetili da muški kandidati Domovinskog pokreta na nacionalnim televizijama u kontakt emisijama dobivaju daleko više prostora od predstavnice platforme Možemo!? Možemo i izmjeriti minutaže govora, ali i samo gledanje emisija pokazivalo je jasan nesklad u omjeru replika i mučno, rabijatno nadglasavanje.
Moglo bi to ući i u predio besprizornosti i pritisaka kojima se bave pokreti #me too ili Nisam tražila, ali mada je ovo bila "javna prezentacija", prošlo je lišo.

Primjerice, Igor Peternel u Otvorenom HTV-a u ponedjeljak navečer, pa zatim Zlatko Hasanbegović u RTL Direktu u utorak navečer, pričali su puno više nego Sandra Benčić. I opet im je uspjela razložno odgovoriti, samo je pitanje čuje li publika razložne odgovore ili primitivne napade frustriranih političara.    

Ukratko, Peternela i Hasanbegovića trebalo bi prijaviti barem za nedostatak elementarnog kućnog odgoja. Kad te pozovu u goste očekuje se da budeš pristojan, ali to ovoj dvojici, naravno, nije bilo bitno. Niti voditeljice ih nisu uspijevale zaustaviti, a oni su se bezobrazno i "na mišiće" u prime timeu progurali pored sugovornice previše pristojne za svađanje s ovako agresivnim populistima.

S druge strane, zašto bi se pobjednica svađala s nekim frustriranim mužjacima? No, opet, kod nas agresivnost mnogima djeluje samorazumljivo i dozvoljeno, pa ono što ponoviš preko reda tri puta zaredom, pogotovo na televiziji, mnogi zapamte.  Ali, kakvog smisla ima debata ako sudionici ne poštuju pravila i nemaju barem minimum pristojnosti u demokratskom srazu mišljenja i stavova?

Mogao bi to biti ozbiljan problem u iduća dva tjedna koja će, suvišno je reći, biti ključna. Preuzevši taktiku Davora Filipovića i "guranja" preko reda s redovitim dobacivanjem sugovornicima, Peternel i Hasanbegović nisu oklijevali pred prilikom da pokažu snagu primitivnih mužjaka u krizi srednjih godina i izbornih rezultata.

Do te mjere da je i Benčić u obje emisije morala upozoriti voditeljice da nema namjeru nadglasavati se, jer voditeljice i jesu bile tu da reguliraju duljinu nečijeg govora i replika.

Za pretpostaviti je da bi sugovornici trebali imati barem sličnu minutažu u ovakvim kontakt emisijama, ali članovi Domovinskog pokreta - kojeg je i sam Škoro na televiziji u jednom predizbornom programu nazvao Domovinski parking - na koncu su dobili puno više od Benčić. Iako je, vidi vraga, Možemo! u Zagrebu osvojio pet puta više glasova od Domovinskog pokreta. Dakle, ako je minimum racionalnog prosuđivanja ovakvih televizijskih sučeljavanja da svi kandidati dobiju jednak tretman, kako je moguće da "ponavljači" iz Domovinskog pokreta, koji su se nakon predsjedničkih i parlamentarnih gubitaka provukli na lokalnim izborima s pet puta lošijim rezultatom, dobiju više prostora od žene čija je stranka praktički već pobijedila?

No, čini se da će to biti redovita pojava iduća dva tjedna, osim ako u kontakt emisije ovakvog tipa ne uvedu šahovski sat iz "Daminog gambita". Nije ovdje bitna nečija politička preferencija ili sklonost, nego zdravorazumsko poštivanje pravila i pristojnost. Još važnije, ovakav agresivan govor koji iskazuju članovi i šef Domovinskog pokreta Škoro, nadležne institucije koje bi trebale raditi svoj posao ne shvaćaju ozbiljno. A počelo je to još izborne noći, u kojoj je Škoro najavio da "to treba zaustaviti", "tako mu Bog pomogao", možda time osokolivši nekog revnog sljedbenika Domovinskog pokreta da fizički spriječi Tomaševića i Možemo! potvrditi pobjedu u drugom izbornom krugu.

Zašto nitko nije reagirao na te očite prijetnje nije jasno. Kao što nije jasno zašto su izostale reakcije institucija koje bi trebale raditi svoj posao kad je notorni Vice Batarelo iz udruge Vigilare u izbornoj noći Tomaševića i Možemo! usporedio s četnicima, stavivši na Facebooku fotografiju četnika kako se 1945. povlače kroz Zagreb - uzgred, ustaše su jedine ikada pustile četnike da uđu u Zagreb - s natpisom "Možemo stigao u Zagreb". Možda i oni kao i vi smatraju da je Batarelo nonsens i sramota hrvatske političke scene, ali to opet nije razlog da se njegove prijetnje ne shvate ozbiljno.

VIDEO Sandra Benčić iz Možemo: Zagreb više neće biti HDZ-ov i Škorin bankomat. Vidi se da ga nije briga za grad

Komentara 7

Avatar kenshi
kenshi
11:13 21.05.2021.

Ovaj članak je deplasiran, gledao sam emisije i suprotno je istina. Unatoč tome, vjerujem da je vrlo cijenjen u Beogradu i predlažem da u buduće izlažete svoje teze tamo i da oslobodite medijski prostor ovdje.

JO
jorgen
11:17 21.05.2021.

Ne znam da li autor članka pokušava ušićariti koji bod kod novih vladara ili jednostavno ne primjećuje agresivnost i histeriju gospođe Benčić, ali koliko god nam Hasanbegović ne bio simpatičan - treba razumjeti da je npr. u RTL-ovoj emisiji na suprotnoj strani imao ne samo Benčić nego i voditeljicu - pogledajte transkripte komentara i pitanja koja su zvučala kao da dolaze od same platforme Možemo. I to je itekakav uzrok frustracije, uz golu činjenicu da preko 90% medija bespogovorno i nekritički zastupa jednu stranu u očitom nastojanju direktnog utjecaja na rezultat izbora. Hasanbegović je reagirao spontano, za razliku od sociopatskih i proračunatih sorosevih namještenika protiv kojih čak ni SOA nije imala snage završiti obradu. Ovaj pokušaj povlačenja paralele s #MeToo pokretom je zapravo pokušaj ušutkavanja i zakonskog gonjenja svakoga tko se usprotivi glavnoj struji koju se gura, jer se bilo što može protumačiti kao agresivan napad bijeloga muškarca.

LO
LoveCroatia
13:40 21.05.2021.

Kako su mediji na strani neradnika aktivista Tomasevica... strasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije