na rubu egzistencije

Peteročlana obitelj Jakovljević nema za prijevoz liječniku

'18.07.2012., Vrbovec - Obitelj Jakovljevic, otac Ivan, majka Marina i djeca Tomislav, Blazenko i Danijel koji zive od socijalne pomoci u selu Zabnica kraj Vrbovca i nemaju novaca za put do Zagreba gd
Foto: 'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
1/4
20.07.2012.
u 12:00

Terapiju logopeda u Suvagu treba dvoje od troje djece u obitelji. Dobro bi im došla i pomoć u građevinskom materijalu, a broj računa Mirjane Jakovljević u PBZ je 2340009-3211095465

Prije osam godina obitelji Jakovljević nije bio problem kupiti oronulu drvenu staru kuću za deset tisuća eura, a danas prebrajaju i deset kuna. Svojim rukama i uz susjedsku pomoć Ivan Jakovljević, ličilac po zanimanju, od 2004. godine, kada su se iz Prozora doselili u vrbovečko selo Žabnicu, kućicu je ožbukao, dogradio, uveo vodu, struju...

Zabavni vodokotlić

Dogradio je kupaonicu i dječju sobu, na zidovima blijede crteži automobila, broda, aviona, na stropu velikog sunca, kojima je nastojao razveseliti sinove: desetogodišnjeg Tomislava, devetogodišnjeg Blaženka i četverogodišnjeg Danijela, Međutim, prije dvije godine ostao je bez posla u Zagrebgradnji, i otad ne radi. – Bilo je: ili ću dobiti otkaz, ili ga sam dati, pa sam ga dao, da ne štetim tvrtki – objašnjava teško objašnjivo. Peteročlana obitelj živi od 1700 kuna socijalne pomoći i dječjeg doplatka, povremene pomoći Centra za socijalnu skrb te povrća koje uzgaja 30-godišnja mama Marina. Najveći problem, međutim, zdravstveno je stanje dvoje mlađe djece. Srednji sin, Blaženko, trebao bi odlaziti na terapije u Suvag, ali karta do Zagreba po osobi stoji 57 kuna u jednom smjeru, pa obitelj to jednostavno ne može platiti. – Išli smo na preglede i žedni i gladni, ali to ne možemo financirati. Trebali bismo ići najmanje triput tjedno, ali kako?! – sliježe ramenima 40-godišnji Ivan, dok tiha Marina gleda u pod.

Dijete nakon odgode polaska u školu nastavu pohađa po posebnom programu, i niže četvorke i petice. Da stvar bude gora, i četverogodišnji Danijel ima iste simptome. No odlazak u Zagreb njima je nemoguć. Skrpali su svojedobno 3000 kuna za kompresor koji izvlači vodu iz bunara, ali pokvario se i sada vodu izvlače kantom, a tako je ulijevaju i u stroj za pranje rublja, kako bi se opralo rublje. Trošni kućerak jedva se drži, pod slojem žbuke izbija vlaga jer staro drvo truli. Podrumski pod podbočili su gredom da ne propadne, valja dobro paziti da dijete ne utrči, u igri. A Danijelu je najzanimljivije kad dođe u kafić ili kod susjeda u WC, kakvog kod kuće nema – tad najradije pušta vodu iz vodokotlića. Obožava i puhati u svijeće, do mile volje se zabavljao dok je obitelj godinu i pol dana bila bez struje. Vrt im puno znači, premda i u tome ima kvaka: – Kad smo kupovali sjeme za krumpir, bilo je po tri kune, a sad je mladi krumpir dvije! – smije se nevoljama Ivan i dodaje: – Ma da imam materijala, sve bih sredio, samo što je materijal skup, prikolica pijeska tisuću kuna! Ma još mi dobro i funkcioniramo, znate, puno je slučajeva da se obitelj raspadne zbog puno manjih problema!

Suvag će izaći ususret

Općina Farkaševac Jakovljevićima je platila račun za električnu energiju. – Općina je osigurala rad logopeda kod kojeg je Blaženko redovno pohađao terapije. Za mlađeg brata nisu tražili terapiju. Iako taj logoped radi pretežno sa školskom djecom, postoji mogućnost dogovora s njim, zbog smanjenja troškova obitelji – poručio je načelnik Farkaševca Željko Copak.

Prema savjetu pravobraniteljice za djecu, roditelji mogu od nadležnog centra za socijalnu skrb zatražiti jednokratnu pomoć za troškove odlaska na terapije, tim novcem platiti prijevoz, a potom na HZZO-u ostvariti povrat. U CZSS-u se treba raspitati, ističe pravobraniteljica o mogućnostima ostvarivanja prava kao što su invalidnina, pomoć za uzdržavanje, doplatak za pomoć i njegu, status roditelja njegovatelja i dr.

Ravnateljica Suvaga dr. Adinda Dulčić kaže da je Blaženku 2008. godine preporučena terapija, koju roditelji nisu prihvatili. Na kontroli 2010. godine preporučena je intenzivna terapija, tijek koje je bio vrlo otežan, a rezultati skromni. Prošle su dvije godine pa je potrebna nova obrada, a i mlađi brat bi je trebao proći. – Dijagnostička obrada se može dogovoriti za oba dječaka u isti dan, što je potrebno naglasiti pri naručivanju. Troškove prijevoza snosi HZZO na temelju putnog naloga, koji izdaje liječnik primarne zaštite, a uz uputnice za predviđene pretrage izdaje i putni nalog. Suvag je spreman maksimalno izaći ususret organiziranju terapija u isto vrijeme za oba dječaka ako bi se radilo o terapijama istog oblika i intenziteta – poručuje dr. Dulčić.

Komentara 7

OB
-obrisani-
13:43 20.07.2012.

Sanader ima , i cijeli HDZ nagrabili se kroz vreće i crne krizne poreze,a sada mudro šute

OB
-obrisani-
13:45 20.07.2012.

Bivši Ministar Milinović napravio Vile i Dvorce, zašto sada ne pomogne ?

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
12:40 20.07.2012.

Ostojicu treba novac za umjetnu oplodnju osoba koje su promjenile spol,a to kosta pa mora negdje ustedjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije