CRKVA

Pitanja ekologije sve više uznemiruju

17.12.2003.
u 00:00

Kršćani su dužni uključiti se u oblikovanje društva, u stvaranje pozitivnog i poticajnog ozračja u našoj domovini

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u jučer objavljenoj božićnoj poruci ponovio je pozive Ivana Pavla II. koji je za trećeg posjeta Hrvatskoj poručio: "Budite narod nade! Budite narod koji moli!... Budite narod koji vjeruje u Riječ koju nam je dao Bog i koja se ostvarila u Kristu". Kardinal Bozanić naglašava kako je Božić "izazov ljudskom strahu, svakom strahu i osobnom i kolektivnom" te da nas Božić "poziva pobijediti strah", ali i da "postoji opasnost da i o Božiću ostanemo rastreseni i da ne živimo kršćanski Božić u njegovoj izvornosti i vjerodostojnosti".

"Čovjek osjeća strah u dubini svoga bića. Boji se samoga sebe. Čovjek se boji i onoga što je sam proizveo jer to svakim danom postaje sve veća opasnost za njega. Kako ne misliti na izazovno ali ujedno i zabrinjavajuće područje biogenetike ili na uvijek sve uznemirujuća pitanja ekologije?", piše Bozanić. Zagrebački nadbiskup poručuje:

"Nije moguće biti Božji i ne prepoznati potrebe svijeta i vremena u kojemu živimo. Nije moguće reći "vjerujem" i ne zauzeti se za potrebne. Nije moguće odlučiti se za Boga, a prešućivati ga u svojim riječima i djelima. Svaki čovjek - siromašan, zaboravljen, bolestan, odbačen; svaki čovjek - prognanik, stranac, beskućnik, bez posla, bez domovine, bez kruha, bez škole; svaki čovjek - bez ljubavi, bez sigurnosti, bez nade, bez budućnosti, to je živi i vidljivi lik Boga koji uvijek dolazi i kuca na naša vrata...

Ako vjera uistinu određuje naš život, nećemo oklijevati na najbolji način živjeti svoje uvjerenje, nećemo oklijevati izjašnjavati se i zauzimati se uvijek u skladu s onim što vjerujemo. Kršćani imaju što reći ovome svijetu. Mi imamo što dati ovome svijetu. Dužni smo stoga uključiti se u oblikovanje našega društva, u stvaranje pozitivnog i poticajnog ozračja u našoj domovini. Tko će, ako ne mi, u ovome trenutku povijesti, u svoj njegovoj složenosti, preuzeti na sebe evanđeosku odgovornost, nikada ne tražeći za sebe lakši put? Evanđeosku odgovornost istinski ćemo živjeti samo ako je naše samopouzdanje prožeto iskrenim pouzdanjem u Božju volju. Naše kršćansko samopoštovanje neposredno je povezano s našom vjerodostojnošću."

Zvonimir Despot

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije