Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjenjivo vrijeme

PITANJE DANA Jeste li meteoropat?

Zagreb: Sunčeve zrake probijaju se kroz oblake
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/9
26.10.2023.
u 11:56

Jesen nam je ove godine, čini se, donijela neuobičajene vremenske prilike. Visoke temperature za ovaj dio godine, u kombinaciji s južinom i kišama. Biometeorološke prognoze uglavnom su nepovoljne. Smetaju li vam promjene vremena, smatrate li da ste meteoropat

Nastavljaju se nepovoljne biometeorološke prilike u cijeloj zemlji. Visoke temperature zraka i izražena južina mogu kod meteoropata doprinijeti slabijoj koncentraciji, glavobolji, razdražljivosti i smetnjama sa snom u noći na petak. Pojačane tegobe mogu osjećati i kronični bolesnici, zbog čega im savjetujemo da se pridržavaju uputa liječnika i izbjegavaju suvišne napore, piše DHMZ

Prema prognozi vremena takvo će vrijeme potrajati i idućih dana, pa će oni koji imaju problema s osjetljivosti na vrijeme još neko vrijeme osjećati tegobe. 

VEZANI ČLANCI 

Pojam meteoropatije (grč. meteoron – nebeska pojava i pathos – bolest) označava poteškoće povezane s vremenskim promjenama (temperatura, vlažnost zraka i atmosferski tlak zraka). Postoji i razlika između meteorološki osjetljivih osoba i meteoropata. Prema navedenoj općeprihvaćenoj definiciji, meteorološki osjetljive osobe su pojedinci koji imaju zdravstvene probleme ili pogoršanje kroničnih bolesti povezanih s lošim vremenskim uvjetima i vremenskim promjenama, dok su kod meteoropata simptomi i poteškoće izraženiji. Simptomi meteoropatije obično se javljaju 24 do 48 sati prije promjene vremena, traju dan ili dva i prolaze ili se povuku kada se organizam prilagodi novim vremenskim uvjetima, piše zzjzdnz.

Kod naglih promjena temperature, atmosferskog tlaka ili vlage u zraku, osjetljive osobe se najčešće žale na razdražljivost ili sniženo i depresivno raspoloženje, opisuju osjećaj mentalne i tjelesne slabosti, umora, pospanosti i želje za ostankom u kući.  Od tjelesnih simptoma mogu se javiti povišeni krvni tlak, glavobolja, povećana osjetljivost na bolove u zglobovima i mišićima, poteškoće u disanju i osjećaj težine u želucu, simptomi kardiovaskularnog sustava, kao što su ubrzano lupanje srca ili bolovi u prsnoj kosti.

Meteoropatija je bolest modernog doba i vezana je uz suvremeni način života. Dugotrajni boravak u zatvorenim i klimatiziranim prostorima smanjuje sposobnost organizma da se prilagodi promjenama vremenskih uvjeta. Istraživanja ukazuju da su pod povećanim rizikom osobe srednje i starije životne dobi, naročito žene, ali i djeca. Osobe koje imaju duševne poremećaje i poremećaje ponašanja, osobito tjeskobne i depresivne osobe, podložnije su meteoropatijama. U današnje vrijeme na navedenu nestabilnost utječe i povećanje učestalosti negativnih čimbenika u životu (stres u osobnom i radnom okruženju, poteškoće u pronalaženju posla ili ekonomske poteškoće u mirovini, gubitak ljudskih i obiteljskih vrijednosti, i ne manje važno, ekološko zagađenje – tzv atmosferska i zvučna onečišćenja).

Uobičajeni simptomi meteoropatije uključuju razdražljivost, napetost, nesanicu, potištenost, malodušnost, tjelesnu slabost ili bolove. Meteoropatske tegobe najčešće se javljaju za vjetrovitih ili olujnih epizoda, praćenih padom atmosferskog tlaka, kišom, vlagom i oblačnim vremenom.

VIDEO Jaka kiša poplavila Split

Komentara 2

AK
Aka
14:15 26.10.2023.

sve simptome imam, plus besparicu

Avatar mrkyyy
mrkyyy
12:45 26.10.2023.

jesam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije