NAKNADE

Podizanje ekološke rente ugrožava Inu

20.11.2001.
u 00:00

* Među najbogatijim su općinama Kostrena i Molve, i to upravo zahvaljujući renti koju dobivaju od Ine

ZAGREB - Prijedlog zakona o rudarstvu mogao bi Ini ugroziti poslovanje! Prijedlog, naime, sadrži povećanje naknade za eksploataciju mineralnih sirovina (ekološke rente) sa sadašnjih 2,5 na čak deset posto. Kako je pokazala rasprava u Hrvatskome saboru 14. i 16. studenoga, izmjene i dopune Zakona o rudarstvu napravljene su nestručno i ishitreno. Tako tvrde u Ini, smatrajući da bi prihvaćanjem takva zakona bilo ugroženo poslovanje poduzeća.

Temeljem članka 11. Zakona o rudarstvu, naknada za eksploataciju mineralnih sirovina nafte i plina je 2,5 posto ukupnoga prihoda ostvarenog njihovom prodajom. Ta je naknada prihod RH, jer je i rudno blago državno, ali se ustupa općinama i gradovima na čijem se području eksploatiraju ti energenti. Prošle je godine Ina uplatila na ime rente 102 milijuna kuna. Najviše je pripalo općini Molve u Podravini, više od 15 milijuna kuna, te Ivanić Gradu, više od 7,5 milijuna kuna. Ukupno 50 općina ili gradova prima takvu rentu.

Nekoliko je zastupnika zatražilo povećanje naknade sa 2,5 na 10 posto, što svjedoči da se brinu za interes svog područja jer je riječ o novcu koji se može ulagati, primjerice, u infrastrukturu općine, razvoj poduzetništva. S druge strane, za Inu to znači umjesto sadašnjih stotinjak milijuna kuna godišnje izdvajati čak 400 milijuna kuna. Tim eventualnim povišenjem naknada Ina ostaje bez dijela novca potrebnoga za daljnja istraživanja nafte i plina u zemlji i inozemstvu. Usto, već stvorene međunarodne obveze za neka ulaganja stranih kompanija u Hrvatsku doći će u pitanje. Kao posljedica neulaganja u domaća istraživanja vjerojatno će uslijediti i pad domaće proizvodnje, koja pokriva 60 posto ukupne energetske proizvodnje. Činjenica je, također, da su među najbogatijim općinama u Hrvatskoj jedna mala Kostrena i mnogima nepoznata općina Molve, i to zahvaljujući renti koju dobivaju od Ine. Kako bilo, na potezu je hrvatska Vlada.

Zdravko Cesar

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije