STIŽE I RETROAKTIVNI DODATAK

Povećanje mirovina od 7,46 % stiže uskoro: Evo kada će biti prva isplata

Zagreb: Podneseno je 139.075 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.09.2024.
u 10:32

Ovo usklađivanje mirovina donosi povećanje od 7,46 posto, a veće je bilo jedino prošlogodišnje u srpnju kada su mirovine porasle za 8,42 posto

Srpanjsko usklađivanje rezultiralo je povećanjem mirovina za 7,46 posto. Iako je usklađivanje stupilo na snagu 1. srpnja, umirovljenici će ovo povećanje osjetiti tek na isplati u rujnu za kolovoz, zajedno s isplatom zaostalih razlika za srpanj. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje danas je objavio da isplata mirovina započinje već u petak, 6. rujna. Ovisno o banci, neki su umirovljenici već primili uvećane kolovoške mirovine, dok će ostali morati pričekati još nekoliko dana.

"U petak, 6. rujna 2024. počinje isplata mirovina za kolovoz 2024. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. Isplata će, uz povećanje za kolovoz, uključiti i razliku za srpanj nastalu povećanjem aktualne vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2024. za 7,46 % prema odluci Upravnog vijeća HZMO-a od 23. kolovoza 2024. Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na infotelefonima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95 022 i na internetskoj stranici www.mirovinsko.hr", poručili su iz HZMO-a.

Ovo usklađivanje mirovina donosi povećanje od 7,46 posto, a veće je bilo jedino prošlogodišnje u srpnju kada su mirovine porasle za 8,42 posto. Primjerice, na prosječnu mirovinu od 535 eura, to znači oko 40 eura više mjesečno. No, iznos povećanja neće biti isti za sve, jer se mirovine dijele u 17 različitih razreda. U skladu s tim, usklađivanje će donijeti povišicu koja se kreće od tri eura pa sve do 131 eura. Najveći broj umirovljenika može očekivati povećanje od 32 eura, piše mirovina.hr

POVEZANI ČLANCI:

Najveća skupina umirovljenika, njih 133.224, trenutno prima prosječnu mirovinu od 432 eura, a nakon usklađivanja dobivaju dodatnih 32 eura, što znači da će na sljedećoj isplati, uz retroaktivno povećanje za srpanj, ukupno primiti 64 eura više. Od sljedeće isplate, pa do idućeg usklađivanja, njihova mirovina će biti uvećana samo za 32 eura mjesečno, što se odnosi na sve umirovljenike.

Među različitim kategorijama mirovina, najmanje će profitirati oko 270.000 korisnika najniže mirovine, koji će dobiti svega 27 eura dodatka. Najviše će profitirati bivši sabornici i članovi Vlade, čija će se mirovina povećati za 152 eura. Branitelji obuhvaćeni ZOHBDR-om mogu očekivati 84 eura više, dok će invalidske mirovine porasti za skromnih 29 eura.

>> FOTOGALERIJA Ako ste skloni žgaravici, ovih osam namirnica izbacite iz prehrane već danas!

Zagreb: Podneseno je 139.075 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine
1/9

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije