KBC SPLIT POKRENUO BIZNIS

Poznata bolnica u Dalmaciji pacijentima naplaćuje gledanje TV-a 3 eura na dan: 'Otkad je to postalo nadstandard?'

Split: Ispred KBC Split odrzan prosvjed podrske zdravstvenim radnicima
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
09.09.2024.
u 10:56

Naplata gledanja televizije nije jedinstvena za Hrvatsku. Prema udrugama pacijenata, ova praksa prisutna je u brojnim klinikama diljem Europske unije.

U vremenu kada se čini da je sve podložno naplati, dolazimo do još jednog primjera – pacijentima u bolnicama više nije dostupno ni besplatno gledanje televizije. Čak i tijekom hospitalizacije, bolesnici su suočeni s dodatnim troškovima, uključujući plaćanje za korištenje TV uređaja. Pacijent koji je nedavno bio hospitaliziran u KBC-u Split otkrio je da se u toj bolnici gledanje televizije naplaćuje tri eura dnevno.

Tako netko tko leži u bolnici 10 dana mora izdvojiti oko 30 eura samo za ovu uslugu. Iz bolnice objašnjavaju da su uslugu osigurali u suradnji s privatnom tvrtkom jer nemaju dovoljno sredstava da sami omoguće besplatan TV za pacijente. Iako su televizori prisutni u bolničkim sobama u Hrvatskoj više od 20 godina, naplata gledanja televizije je i dalje rijetkost, piše Novi List. 

U KBC-u Rijeka, značajna većina bolničkih soba opremljena je televizijskim uređajima zahvaljujući donacijama, a pacijentima se ne naplaćuje njihovo korištenje, potvrdili su iz uprave bolnice. Slično je i u OB-u Pula, gdje bolnica ima 50 TV prijemnika ravnomjerno raspoređenih po odjelima i sobama. Međutim, napominju kako ne raspolažu televizorima u svim sobama, ali za svaki uređaj uredno plaćaju RTV pristojbu. KBC Zagreb je nekad naplaćivao korištenje televizije, ali je odustao od te prakse, a danas su bolničke sobe uglavnom opremljene vlastitim televizorima. Većina bolnica nabavila je televizore putem donacija.

VEZANI ČLANCI: 

Naplata gledanja televizije nije jedinstvena za Hrvatsku. Prema udrugama pacijenata, ova praksa prisutna je u brojnim klinikama diljem Europske unije. "S jedne strane, to djeluje nehumano, ali bolnice opravdavaju tu praksu potrebom pokrivanja troškova održavanja. U Francuskoj i Belgiji, na primjer, naplata TV-a je standard, bez obzira na to gledate li ga ili ne. Ako ne želite platiti, morate vratiti daljinski upravljač", kaže Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, Ivica Belina, smatra da je naknada od tri eura previsoka u usporedbi s HRT-ovom mjesečnom pretplatom koja iznosi 10,62 eura. "To mi se čini puno. Osim toga, mislim da je to uvijek bio dio standardne usluge. Je li sada gledanje televizije postalo nadstandard?" pita se Belina.

>>> Znate li koji je površinom najveći grad u Hrvatskoj? Nije Zagreb! A veći je i od Berlina, Pariza,...

Split: Ispred KBC Split odrzan prosvjed podrske zdravstvenim radnicima
1/8
Ključne riječi

Komentara 2

KU
kuramela
11:50 09.09.2024.

Kome je uopće palo na pamet da se ovo dozvoli u bolnicama, nešto tu gadno smrdi, pa nisu bolnice u privatnim rukama da netko može odlučiti i dopustiti ovakvu privatnu rabotu u državnoj ustanovi.

GN
gnoj
11:03 09.09.2024.

Dali plaćaju i doktori i sestre kada gledaju filmove za odrasle ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije