EUROPSKA KOMISIJA

Prodi traži 10 novih povjerenika

10.11.2003.
u 00:00

U budućim državama članicama Europske unije veliko je zanimanje za izvrsno plaćeni posao u Bruxellesu

BRUXELLES - Predsjednik Europskoga povjerenstva (EC) Romano Prodi obilazit će u siječnju i veljači pristupajuće zemlje kako bi u svakoj pronašao po novoga europskoga povjerenika. Kada se 1. svibnja 2004. Europska unija proširi za 10 novih članica, za toliko će povjerenika morati narasti i EC.

Iako se još ne zna hoće li u Ustavu EU ostati prijedlog Europske konvencije da od budućih 25 povjerenika samo njih 15 ima pravo glasa, u Bruxelles već stižu prijedlozi za popunu Prodijeva tima. Sadašnjemu EC-u u studenome dogodine istječe mandat, no pristupajući povjerenici imaju dobre izglede da to ostanu do kraja idućega mandata, odnosno 2009., te da dočekaju nove kolege iz Bugarske, Rumunjske i Hrvatske.

U Poljskoj zanimanje za izvrsno plaćen posao u Bruxellesu pokazuju Jozef Oleksy, predsjednik Odbora za europske integracije Gornjega doma Sejma, bivši glavni poljski pregovarač za pristupanje EU Jan Truszcenzynski, premijerov pomoćnik Tadeusz Iwinski i bivši ministar vanjskih poslova Tadeusz Rosati. Najviše izgleda ima Danuta H?bner, ministrica za Europu, koja je, poput Prodija, profesorica ekonomije i više naginje Europi nego njezini "atlantski" usmjereni protukandidati. Upravo zbog prevelike sklonosti Americi ministar vanjskih poslova Wlodimierz Cimoszewicz nema velikih izgleda.

U Češkoj se kao kandidat spominje samo mladi Pavel Telicka, veleposlanik pri EU, a u Slovačkoj predsjednik parlamentarnoga Odbora za vanjske poslove Jan Figel, glavni pergovarač u pristupnim pregovorima. Ni u Ljubljani Prodi neće moći birati - šefa vladina Ureda za europska pitanja Janeza Potočnika jednoglasno mu nameću.

Najzapleteniji izbor Prodi će imati na Cipru. Predsjednik Tassos Papadopoulos najradije bi u Bruxelles poslao ministra vanjskih poslova Giorgosa Iakovoua, što bi mu omogućilo da reformira vladu. Vladajuća stranka Akel podupire, pak, Eleni Mavrou, koja je predstavljala ciparski parlament u Europskoj konvenciji. Umirovljeni glavni ravnatelj ministarstva vanjskih poslova Mihalis Attalides, iskusan diplomat, te bankar Kikis Lazarides nemaju, čini se, političku potporu. A vodeći pristupni pregovarač Takis Hadzidimitriou, kojega svi žele, ne bi u vlažni Bruxelles. Nema još ni riječi o tome koja bi područja novi povjerenici pokrivali.

Stojan de Prato

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije