borbe kod Kurska i Belgoroda

Rat se sve više širi na ruski teritorij, Ukrajinci zauzeli 82 naselja, a Moskva optužuje Zapad

FILE PHOTO: A view shows a damaged during recent fighting between Ukrainian and Russian forces building of gas metering station in Kursk region
Foto: Yan Dobronosov/REUTERS
1/5
17.08.2024.
u 23:05

Ukrajinske su snage vjerojatno pogocima iz HIMARS-a srušile dva mosta kod Gluškova otežavši tako kretanje ruskih snaga na terenu u Kurskoj oblasti

Ukrajinske postrojbe koje se nalaze u Rusiji uspjele su pogoditi strateški važan most preko rijeke Sejm, a zatim još jedan, što će znatno otežati kopnenu komunikaciju ruskih snaga u području Gluškova, koje se nalazi blizu ukrajinske granice u Kurskoj oblasti. Ruski izvori tvrde da je podignut pontonski most. Kijev tvrdi da je od 6. kolovoza preuzeo kontrolu nad 82 naselja na području od 1150 četvornih kilometara u toj regiji što znači da su zauzeli više ruskog teritorija nego Rusi njihova od početka godine. Rusija i dalje optužuje Zapad, poglavito Sjedinjene Države, da su Ukrajincima omogućili upad u Rusiju, no takve se tvrdnje odbacuju. Rusi, međutim, tvrde da ukrajinske snage koriste američko oružje poput HIMARS-a.

HIMARS-om po mostu

– Prvi je put područje Kurska pogođeno raketnim bacačima zapadne proizvodnje, vjerojatno američkim HIMARS-om. Kao rezultat napada most preko rijeke Sejm u okrugu Gluškovo potpuno je uništen, a ubijeni su volonteri koji su pomagali evakuiranom civilnom stanovništvu – rekla je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, kasno u petak u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Na stranicama ruskih blogera na istoj aplikaciji emitiraju se i snimke uništenja jednog HIMARS-a, a tvrdi se da je uništen i drugi, oba na području Sumske oblasti. Što je točno istina, je li Ukrajina imala pomoć i koordinaciju sa Zapadom, teško je reći. Prema nekim izvorima, napad na Rusiju i na Zapadu je dočekan s iznenađenjem, ali je svejedno brzo dana medijska podrška ukrajinskim snagama. Ukrajinska strana tvrdi da nema namjeru zadržati zauzete teritorije Rusije, već da je to način kako Moskvu prisiliti da sjedne za pregovarački stol. Sigurno je i da je u području čečenski odred Ahmat kojim zapovijeda Apti Alaudinov, koji sada nosi čin general-majora, a inače je desna ruka čečenskog vođe Ramzana Kadirova. Dio krivnje za ukrajinsku provalu u Rusiju svaljuje se upravo na postrojbu Ahmat. Ruski kontranapad, odnosno "protuterorističku operaciju", kako to tamo zovu, vodi Aleksej Djumin, čovjek od povjerenja Vladimira Putina, koji ima sve ovlasti i odgovara jedino ruskom predsjedniku.

POVEZANI ČLANCI:

Za sada se neke reakcije na njegovo imenovanje i početak zapovijedanja ne vide, no sigurno je da su Rusi Kurskoj i Belgorodskoj oblasti namijenili jake vojne snage s namjerom da Ukrajince što brže istisnu sa svojeg teritorija. I u samoj Ukrajini ide im sve bolje te su u situaciji da uskoro dosegnu strateški važan grad Pokrovs čime bi znatno poboljšali stratešku situaciju u Doneckoj regiji čiji značajan dio još ne kontroliraju. Tvrde da su na aerodromu Aviatorskoje u Dnipropetrovsku uništili jedan MiG-25, ali i jedan protuzračni sustav Patriot u Sumskoj oblasti.

Važan susret s Alijevom

Jedan vrlo bitan susret Vladimir Putin imat će sutra u Azerbajdžanu gdje će se susresti s predsjednikom te države Ilhamom Alijevom. Teme se mogu pretpostaviti, Azerbajdžan je blizak saveznik Turske, a još donedavno trajali su sukobi s Armenijom oko područja Gorskog Karabaha gdje Rusija Armeniji nije pomagala. Putina će vjerojatno više zanimati namjere Azerbajdžana oko plasmana njegovih energenata, kojima je ta zemlja iznimno bogata, na poglavito europska tržišta gdje pojedine zemlje Europske unije na njih gledaju kao zamjenu za ruski plin i naftu. Ruski predsjednik u tu zemlju može putovati jer ni Azerbajdžan nije potpisnik Rimskog statuta kojim je utemeljen Međunarodni kazneni sud koji je za ruskim predsjednikom izdao tjeralicu. 

>> VIDEO Rusija rasporedila tenkove u pograničnom području Kursk

Ključne riječi

Komentara 24

V0
Vlaskoulicanec4.0
16:14 18.08.2024.

A joj kako se brišu "nepodobni" komentari! Meni je izbrisan komentar u kojem pišem da je Njemačka kompletno obustavila.pomoc u novcu i materijalu Ukrajini. A to je fakt!!! Treba samo.pogledati današnje medijske izvještaje u Njemačkoj!

Avatar anti azovac
anti azovac
13:35 18.08.2024.

U SAD je oglašen alarm zbog situacije Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti Ukrajinske oružane snage gube mnogo vojne opreme u borbama u regionu Kursk, piše kolumnista Dejvid Aks u članku za Forbs. „Ukrajinci posebno akutno osećaju gubitak pešadijske opreme,e, uključujući guseničarska oklopna vozila i transportere na točkovima. Gube ove vredne jedinice skoro duplo brže nego obično“, navodi se u materijalu. Novinar je primetio da je tokom napredovanja ukrajinskih snaga njihova oprema izložena udarima dronova, artiljerijskim granatiranjem i zasedama ruske vojske. Aks sugeriše da bi ukrajinske oružane snage mogle izgubiti još više oklopnih vozila tokom svojih operacija u blizini Kurska. U petak je Ministarstvo odbrane saopštilo da su tokom borbi ruske jedinice, odbijajući pokušaje invazije Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Rusije u Kurskoj oblasti, uništile do 2860 vojnika, 41 tenk, 40 oklopnih transportera, 23 borbena vozila pešadije, 213 borbenih oklopnih vozila i 22 topa.

Avatar anti azovac
anti azovac
15:11 18.08.2024.

Pitam se čemu se nada Zapad. U Ukrani je okrvario ruke do laktova. Napoleon je ušao u Rusiju ali su kasnije Rusi ušli u Pariz.... Nemci su ušli u Rusiju, da bi kasnije Rusi ušli u Berlin.... Ulazak zapadnjaka uz... Ulazak zapadnjaka uz pomoć Ukrajinaca u Rusiju će zapad skupo koštati. Jadni su ovi mali NATOvci, nisu svesni svojih zabluda. Misle da njih neće očetati provokacija Rusije. Nema im je Bog na pomoći

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije