INTERVJU: ANTONIO GIORDANO

Razgovarali smo s desnom rukom talijanske premijerke: 'Naš način života brani se na granicama EU'

Dubrovnik: Održan panel  Čvrsti korijeni, novi obzori
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
20.10.2024.
u 20:16

Razgovarali smo s glavnim tajnikom Europskih konzervativaca i reformista, desnom rukom talijanske premijerke Giorgie Meloni. .

U Dubrovniku je završio Europski kongres obitelji, trodnevno okupljanje najmoćnijih konzervativnih snaga. Domaćin kongresa politička je grupacija Europski konzervativci i reformisti (ECR), predvođena talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i njezinom strankom Braća Italije. Rasprava o demografiji bila je u središtu kongresa, no skup u Dubrovniku bio je i prilika za približavanje ECR-a Europskoj pučkoj stranci (EPP) i Patriotima za Europu (PfE), koje predvodi mađarski premijer Viktor Orbán. O tome smo razgovarali s Antonijem Giordanom, glavnim tajnikom ECR-a i desnom rukom premijerke Meloni.

Kad govorimo o niskim stopama rađanja, je li novac dovoljan? Je li potpora, kao što su vrtići ili fleksibilno radno vrijeme, dovoljna da se preokrene negativan trend? Vidimo da i u sjevernim državama, poznatim kao socijalnim, stopa rađanja pada. Čini se da su ljudi manje voljni imati djecu. Što mislite, zašto i kakva je situacija u Italiji?

Bilo koja pojedinačna akcija sama po sebi nije dovoljna, ali svako pojedinačno poboljšanje važan je korak naprijed. Jasno je da bi optimum bila sveobuhvatna potpora, politike usmjerene prema ženama, obiteljima, mladima, u sferi obrazovanja, radnih i socijalnih prava. To radimo u Italiji, vraćamo mladim ljudima povjerenje i vjeru u budućnost. Svake godine poboljšavamo paket ekonomske pomoći obiteljima: produljenje plaćenog roditeljskog dopusta i potpora i zaposlenim majkama, kao i samozaposlenima te doprinos za novorođene.

POVEZANI ČLANCI:

Uzimajući u obzir da je demografija u nadležnosti nacionalnih država, iako smo imali i povjerenicu za demografiju u Europskoj komisiji, i da se vaša stranka zalaže za davanje manje ovlasti EU, kako bi se trebalo pristupiti problemu demografije?

Demografija jest u nadležnosti nacionalnih država, ali je strateški interes Europske unije. Tako će nacionalne države članice osjetiti i dobiti podršku europskih institucija u svim inicijativama koje se poduzimaju za poboljšanje demografskih trendova.

Vi, EPP i Domoljubi za Europu dijelite stav o obitelji i obiteljskim vrijednostima. Koje su vam još zajedničke točke, a koje bi bile dobra platforma za suradnju?

Imamo ih mnogo više. Dijelimo isti pragmatičan pristup suočavanju s izazovima. Slažemo se oko politika zaštite okoliša, potpore poslovnoj zajednici s posebnim osvrtom na mala i srednja poduzeća, ali i vanjsku politiku, što je posebno važno u ovom povijesnom trenutku.

19.10.2024., Hotel Valamar, Dubrovnik - Panel „Cvrsti korijeni, novi obzori“ na kojem se raspravljalo o tome kako konzervativne i obiteljske vrijednosti mogu doprinijeti prosperitetnoj i odrzivoj Europi u buducnosti. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Velika razlika u odnosu na PfE Viktora Orbána je njihovo geopolitičko svrstavanje, posebno u odnosu na Rusiju. Kako rješavate taj problem?

Nikada nismo poricali da postoje razlike niti izbjegavamo priznati da o određenim pitanjima, kao što je geopolitičko svrstavanje, postoje različite perspektive. Međutim, naš je pristup takav da naglašavamo područja u kojima nalazimo zajednički jezik, potičući suradnju na zajedničkim ciljevima. Poštujemo različita stajališta i ostajemo predani održavanju konstruktivnog dijaloga, prepoznajući da različitost mišljenja može koegzistirati unutar jedinstvene vizije. U konačnici, ono što nas spaja jače je od onoga što nas razdvaja.

Je li onda, u svjetlu različitog svrstavanja stranaka, moguće ujediniti desne stranke na europskoj razini? Zašto je europska desnica tako rascjepkana?

Desne stranke u Europi nisu rascjepkane, već su ujedinjene unutar različitih političkih obitelji, kao što su EPP, ECR i Domoljubi za Europu (PfE), od kojih svaka zastupa različita tumačenja i pristupe vrijednostima desnice. Ove grupe odražavaju raznolikost mišljenja unutar desnice i nude europskim građanima širok raspon perspektiva o ključnim pitanjima kao što su suverenitet, ekonomska politika i društvene vrijednosti. Iako se njihove vizije mogu razlikovati, oni kolektivno zastupaju interese milijuna desno orijentiranih Europljana, radeći prema zajedničkim ciljevima i poštujući pluralitet konzervativnih i nacionalnih tradicija diljem kontinenta.

POVEZANI ČLANCI:

Sada su otvorena dva centra za obradu zahtjeva migranata u Albaniji za ljude spašene na moru, a koji su na putu u Italiju. Jesu li takve nacionalne inicijative put naprijed za druge države? Vjerujete li još uvijek u sveobuhvatno rješenje EU za neregularne migracije?

Otvaranje centara za obradu zahtjeva migranata u Albaniji označava važan korak u talijanskoj strategiji za upravljanje neregularnim migracijama, posebno za ljude spašene na moru. Kao što talijanska premijerka Giorgia Meloni dosljedno naglašava, nacionalni suverenitet ključan je za rješavanje izazova migracija, a ova inicijativa pokazuje praktičan pristup. Iako stranka Braća Italije ostaje predana sveobuhvatnom europskom rješenju, utemeljenom na jačim vanjskim granicama i dubljoj suradnji s trećim zemljama, nacionalne akcije poput ovih nude model za trenutačne, učinkovite odgovore. Vodstvo Italije u tom smislu moglo bi potaknuti slične mjere diljem Europe dok radimo na uravnoteženom, održivom rješenju.

Mislite li da i dalje postoji opasnost od terorista i potreba za graničnim kontrolama koje su uvedene nakon 7. listopada i terorističkog napada Hamasa na Izrael?

Zaštita nacionalne sigurnosti od iznimne je važnosti, posebice u svjetlu stalnih terorističkih prijetnji. Tragični događaji od 7. listopada naglašavaju potrebu za snažnim graničnim kontrolama, a privremene provjere razborita su mjera za osiguranje sigurnosti naših građana. Iako je slobodno kretanje ključna vrijednost, ono mora biti uravnoteženo sa sigurnošću, osiguravajući da javna sigurnost ostane glavni prioritet. Obrana naših granica i zaštita našeg načina života ključni su za očuvanje mira i stabilnosti.

>> FOTOGALERIJA Ovo su najsigurnije zemlje u koje biste mogli pobjeći ako Putin doista pokrene nuklearni rat

Dubrovnik: Održan panel  Čvrsti korijeni, novi obzori
1/20

Komentara 1

ST
Stjepan
21:32 20.10.2024.

Političari su glumci u filmu koji prave i prikazuju bankari i korporacije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije