Dogovor na Bajakovu

Registracija u Srbiji bit će ulaznica za Hrvatsku

Foto: Davor Javorović/Pixsell
24.10.2015.
u 09:00

Izbjeglička kriza treba se riješiti u Grčkoj, složili su se Ostojić i Stefanović

Poslije 35 dana krize, tijekom koje je kroz Hrvatsku prošlo više od 220.000 migranata, jučer su se na graničnom prijelazu Bajakovo ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije, Ranko Ostojić i Nebojša Stefanović prvi put konkretno dogovorili o prihvatu i tranzitu izbjeglica.

Zid i žica nisu rješenje

– Do zimskog kampa u Slavonskom Brodu izbjeglice će se prevoziti tako da će hrvatski vlak dolaziti na kolodvor u Šid, gdje će se ljudi ukrcavati. Dogovorili smo se i o prihvatu izbjeglica u Bapskoj, što će dovesti do bolje i brže regulacije a time i do zaštite sigurnosti građana dviju zemalja. Registracija izbjeglica u Srbiji bit će iskorištena i kao ulaznica za Hrvatsku – rekao je Ostojić. Prvi vlakovi s izbjeglicama iz Šida u Slavonski Brod bit će organizirani kada kamp bude završen, a dnevno bi, kako je rekao Ostojić, bila organizirana četiri vlaka, u dogovorenim terminima, koji bi prevozili ukupno 6000 izbjeglica.

Ministri su se složili da se izbjeglička kriza treba riješiti na izvoru, tj. u Grčkoj koja je dio EU i zemlja u sustavu Schengena. Na novinarsko pitanje planira li Vlada RH dizati ogradu prema Srbiji, Ostojić je rekao da je stav Hrvatske otprije poznat te da je premijer Hrvatske tražio da EU donese takvu odluku, a ako je i donese da i plati podizanje zida.

– Nijedan zid, nijedna žica, vojska, tenkovi, psi ili helikopteri nisu zaustavili ovaj val. Potreban je bolji i drukčiji način da se riješi taj problem. Grčka je ključ svega i ona kao zemlja članica EU mora više napraviti – poručio je Ostojić te demantirao tvrdnje slovenskih medija da je hrvatska policija izbjeglice natjerala preko rijeke Sutle.

Zadovoljan razgovorom i dogovorom, srbijanski ministar Stefanović rekao je da je od siječnja ove godine kroz Srbiju prošlo oko 300.000 izbjeglica, te da se svi oni registriraju tako da im se uzimaju biometrijski otisci prstiju i dlana.

– Ta dokumentacija treba se koristiti kao ulaznica u dalje centre i zemlje EU. Na taj način uštedjeli bismo novac i vrijeme drugim zemljama ali i omogućili izbjeglicama brži put. To bi im bio i signal da bez registracije ne mogu dalje i da će biti vraćeni u kampove za registraciju – rekao je Stefanović. Najavio je i dodatni angažman srbijanske policije na Berkasovu, a i od EU očekuje konkretne smjernice. – Očekujemo od EU odgovore o tome što će se događati idućih mjeseca u krizi za koju nismo krivi. Spremni smo pomoći, ali ne možemo prihvatiti najveći dio tereta. To je nemoguće za obje zemlje, nismo dovoljno ekonomski jaki da kod nas ostane 50.000 ljudi. Trebaju nam instrukcije za budućnost jer ako se počnu dizati ograde među zemljama, ne znam kamo će nas to odvesti – kazao je Stefanović.

Važni dobri odnosi

Dodao je da je cilj Srbije da ima dobre odnose sa svim državama ali i da zaštiti sigurnost svojih građana. – Moramo surađivati, jer će izbjeglice doći i otići, a susjedi ostaju. Potrebni su nam što bolji odnosi jer ostajemo jedni pored drugih. Ne moramo se uvijek slagati i voljeti, ali moramo surađivati. Potrebni su nam dobri odnosi radi sigurnosti i interesa obaju naroda – zaključio je Stefanović.

>> Hrvatska i Srbija se dogovorile: 'Moramo surađivati jer izbjeglice će doći i otići, a susjedi ostaju'

Komentara 49

DU
Deleted user
09:40 24.10.2015.

Između Hrvatske i Srbije ne postoji više granica! I to je ono što je ova vlada zapravo uvijek htjela. Da bude kao prije. A ono nedavno zatvaranje granice je bila lažna predstava

FU
furest
09:29 24.10.2015.

zica je najjeftinija a Orban jedini

Avatar comparator
comparator
09:23 24.10.2015.

Žica je Mađarsku riješila problema !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije