zapad sumnjičav

Rusija: Nastavili smo povlačiti snage u blizini Ukrajine nakon završetka vojnih vježbi

President Putin at Zapad 2021 joint Russian-Belarusian military exercises
Foto: SERGEI SAVOSTYANOV/NEWSCOM
1/4
16.02.2022.
u 10:15

Ministarstvo obrane otkrilo je malo informacija o snagama koje se povlače i o koliko je vojnika riječ

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da je nastavilo s povlačenjem snaga u blizini Ukrajine nakon završetka vojnih vježbi, no Kijev i zapadne prijestolnice sumnjaju u tu tvrdnju. Nekoliko postrojbi koje su sudjelovale u manevrima na crnomorskom poluotoku Krimu, koji je Rusija anektirala 2014., vratile su se u svoje baze, tvrdi Moskva.

Državna novinska agencija Ria Novosti objavila je snimku na kojoj se vidi vod tenkova i druga vojna vozila kako u noći prelaze Krimski most koji povezuje poluotok s kontinentalnom Rusijom. Ministarstvo obrane otkrilo je malo informacija o snagama koje se povlače i o koliko je vojnika riječ.

Ministarstvo je u utorak uputilo slično priopćenje i navelo da se dio snaga, koje su bile u južnim i zapadnim vojnim oblastima blizu Ukrajine, počelo povlačiti nakon završetka vježbi. Taj potez pobudio je tračak nade da kriza uz ukrajinsku granicu popušta nakon tjedana intenzivne diplomacije i zapadnih prijetnji sankcijama Rusiji ako izvrši invaziju na Ukrajinu.

No skepticizam prema namjerama Moskve ostaje visok. Ukrajina, Sjedinjene Države, europske sile i NATO sugerirale su da sumnjaju u ruske tvrdnje o povlačenju i da im je potrebna neovisna potvrda. Istodobno se nastavljaju ostali manevri koji su izazvali uzbunu, poput ruskih vojnih vježbi u Bjelorusiji koja također graniči s Ukrajinom.

Britanija do sada nije vidjela nikakve dokaze da Rusija povlači vojnike s položaja u blizini ukrajinske granice, izjavio je u srijedu ministar obrane Ben Wallace. SAD i Britanija više su puta upozorile da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao narediti invaziju s više od 130.000 vojnika blizu ukrajinske granice.

"Nismo vidjeli nikakve dokaze povlačenja", rekao je Wallace za Times Radio. "Fizička opažanja u suprotnosti su s nedavnom retorikom Kremlja", rekao je Wallace za BBC.

Video: Rusija povlači dio vojske s granice s Ukrajinom: 'Osramotili smo Zapad bez ijednog ispaljenog metka'

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar messerschmidt
messerschmidt
10:32 16.02.2022.

Američki plaćenici i njihovi ukrajinski jataci puljkaju granate u minobacače prema ruskim selima danima, te čekaju da ovi odgovore kako bi konačno mogli objaviti vijest da Rusi napadaju.

Avatar Čepiga.
Čepiga.
12:21 16.02.2022.

Rusi će uskoro úću sa tenkovima na Donbas, pod izlikom "nitko nesme da vas bije".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije