odbacio američka upozorenja

Ruski veleposlanik u EU: Neće biti napada. Ratovi u Europi rijetko počinju u srijedu

Ukrajina
Foto: REUTERS/Anna Kudriavtseva
1/3
16.02.2022.
u 08:10

Veleposlanik je ponovno pozvao Zapad da ozbiljno razmotri zabrinutost Rusije za sigurnost.

Ruski veleposlanik u EU Vladimir Čižov odbacio je američka upozorenja na mogući ruski napad na Ukrajinu u srijedu.

"Što se Rusije tiče, uvjeravam vas da neće biti napada ove srijede. Niti će biti daljnjih eskalacija u dolazećem tjednu, niti u tjednu iza toga, niti sljedeći mjesec", rekao je Čižov u komentaru objavljenom u srijedu u njemačkom dnevniku Die Welt.

"Ratovi u Europi rijetko počinju u srijedu", dodao je.

Američka vlada rekla je da smatra mogućim ruski upad u Ukrajinu prije završetka Zimskih olimpijskih igara u Kini u nedjelju. SAD i NATO saveznici optužuju Rusiju da priprema novi napad na Ukrajinu, nakon aneksije Krima 2014. , a te optužbe Rusija niječe.

Čižov je osudio američke tvrdnje o mogućem napadu na Ukrajinu. "Kada optužujete – posebno vrlo ozbiljne optužbe protiv Rusije – također ste odgovorni da pružite dokaze. U suprotnom je to kleveta." Upitao je: "Pa gdje su dokazi?"

Veleposlanik je ponovno pozvao Zapad da ozbiljno razmotri zabrinutost Rusije za sigurnost.

"Kad naši partneri konačno poslušaju naše legitimne zabrinutosti, proces smirivanja neće se dugo čekati. To će biti u interesu svih Europljana od Lisabona do Vladivostoka, ali i drugih država u svijetu", rekao je.

Kremlj zahtijeva da NATO ograniči sve aktivnosti u istočnoj Europi i obeća da neće primiti bivše sovjetske republike, kao što je Ukrajina, kao nove članice. Moskva također zahtijeva zabranu raspoređivanja oružanih sustava, uključujući američki proturaketni sustav, blizu ruskih granica.

Video: Oštra poruka Ukrajincima: 'Ako počnu otvoreno ubijati ruske građane bilo gdje, mi ćemo odgovoriti'

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar southman
southman
08:41 16.02.2022.

Ima čovjek pravo. Pa gdje ćeš u srijedu ratovat.

KA
Kazemstomislim
08:31 16.02.2022.

Možeš mislit jako je bitno što je srijeda pa eto tim danom nepocinju ratovi.. bar da nikad ne počnu ali profit,moć,vlast je slatka

GA
galico
08:55 16.02.2022.

Sve je ovo zbog discipliniranja Njemačke ( kako ne bi otišla iz američke zone interesa kojih kakti oni ne priznaju), a zatim i Francuske. To je konstanta anglosaksonske geopolitike koje već više od 100 godina nastoje na bil okoji način spriječiti gospodarski razvoj na području Euroazije. Jer misle da bi tada bili izbačeni iz igre iako je to netočno jer izbačena bi iz igre bila samo njihova apsolutna globalna hegemonija što je dobro i za samu Ameriku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije