UTAJA POREZA

Samo u Zagrebu utajeno 20 milijuna kuna poreza

23.04.2004.
u 00:00

Zagrebačka porezna uprava dodatno je kontrolirala 457 poreznih obveznika

Ministar financija Ivan Šuker zaintrigirao je javnost tvrdnjom da će porezna uprava provjeriti kupce jahti i automobila skupljih od 50 tisuća eura, koji su nedavno planuli u Zagrebu, za vrijeme dvaju posjećenih sajmova. Ministarstvo financija najavljuje da će vrlo brzo izaći u javnost s rezultatima kontrole koja, objašnjavaju, nije nikakva iznimka nego uobičajena praksa rada.

Dodatna kontrola

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak, poreznici su prije dvije godine dobili ovlast da kontroliraju jesu li izdaci poreznih obveznika u skladu s njihovim prihodima, odnosno zaradom koju prijavljuju u svojih godišnjih poreznim prijavama.

Podaci za cijelu poreznu upravu još se obrađuju i bit će uskoro predstavljeni javnosti. Zagrebačka porezna uprava, kaže šef njezine ispostave Marko Buljan, dodatno je kontrolirala 457 poreznih obveznika, koji su kupili nekretnine znatnije vrijednosti. Primjerice, poreznici su pokrenuli dodatne provjere i zatražili dokaze o podrijetlu novca od svih koji su kupili stanove skuplje od 500.000 kuna, plovila te nova vozila čija snaga prelazi 100 KW. Na provjeri su i vlasnici rabljenih vozila koja su plaćena više od 100.000 kuna.

M. Buljan objašnjava da poreznici provjeravaju koliki je dohodak vlasnika novostečenih nekretnina ili vozila i ako se pokaže da je dohodak znatno ispod vrijednosti kupljenih nekretnina, pokreću se dodatne provjere. Od vlasnika se traži da dokaže kako je došao do novca - kreditom, ušteđevinom... Ako nema takvih dokaza, zaključuju da je riječ o poreznoj utaji.

Podrijetlo novca

- Od obveznika tražimo izvore sredstava i ako oni nemaju pokrića, razrezujemo porez na dohodak. Nije na nama da utvrđujemo podrijetlo imovine ili da je oduzimamo, kao što se prije radilo, već da oporezujemo dio za koji utvrdimo da na njega nije plaćen porez na dohodak - kaže Buljan te objašnjava da je zagrebačka porezna ispostava kupcima provjeravanih nekretnina lani izdala rješenja da plate 20,5 milijuna kuna poreza na dohodak.

- Od 457 poreznih obveznika koje smo provjeravali, 311 smo obradili, a obrada njih 126 još traje. Dosad smo naplatili milijun kuna poreza, a kod mnogih rješenja nisu konačna jer su porezni obveznici uložili žalbu - objašnjava Buljan.

U Ministarstvu financija kažu kako građani koji kupuju nekretnine moraju biti svjesni da Porezna uprava ima pravo tražiti od njih dodatne informacije o podrijetlu novca. Uostalom, to je uobičajena praksa svih poreznih uprava. Kad su u pitanju tvrtke koje su kupci skupih plovila i automobila, kod njih će se provjeravati praksa isplate plaća radnicima te zapošljavanje na crno.

Ljubica Gatarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije