ministrov biznis

Sezona u plusu i za Lorencinov zimmer frei u zaleđu Istre

Darko Lorencin vila
Foto: Pixsell
24.01.2014.
u 15:17

Prvi gosti u kuću s bazenom, u Donjim Kalčinima kod Grožnjana, 15 kilometara od mora, stižu u travnju, a posljednji su bili na dočeku Nove godine

Ministru turizma Darku Lorencinu lanjska je sezona privatno možda bila i bolja nego na nacionalnoj razini. Domaći je turizam, naime, u cjelini zabilježio pet posto više gostiju i četiri posto više noćenja, a u općini Grožnjan, gdje je ministrova kuća za iznajmljivanje, i broj noćenja i broj gostiju rasli su po stopi od desetak posto.

Još se, doduše, ne zna koliko je prihoda obitelji Lorencin u 2013. donijela tradicijski uređena kuća od 130 kvadrata, s bazenom i četiri zvjezdice na pročelju, ali dosad javno dostupni podaci govore da se posao polako i stabilno razvija. Za prošlu godinu još nema podataka, no zna se da je zimmer frei Lorencinovih u 2010. godini imao ukupni prihod od 109.000 kuna, godinu kasnije 254.000, a u 2012. prihod je iznosio 241.000 kuna. No, godišnja je dobit rasla i narasla s, primjerice, 3700 kuna u 2011. na 10.000 u 2012. godini, a očito je da Lorencinovima krediti i dalje “jedu” dobar dio zarade.

Iako se osobno, dakako, ne bavi iznajmljivanjem, ministar pred kolegama ne krije da je zadovoljan brojem gostiju i duljinom sezone u svojoj i supruginoj kući u Donjim Kalčinima, desetak minuta hoda od centra Grožnjana. Komforna kuća s dvije spavaće sobe i dvije kupaonice, saunom, terasom, lijepim pogledom... može, inače, ugostiti šest osoba, ovisno o sezoni na tjedan se iznajmljuje po cijeni od oko 700 do 1600 eura, a vlasnici su, doznali smo u općini Grožnjan, uredni platiše boravišne pristojbe.

Slično, uostalom, kao i susjedi. U grožnjanskoj općini, gdje većinu kuća za odmor turista krase po četiri zvjezdice (samo jedna nosi pet zvjezdica) i sve redom imaju bazene, po tom pitanju i nema dužnika. Iznajmljivanjem soba, apartmana i kuća za odmor se, inače, bavi 27 domaćinstava, tri više nego u prethodnoj godini, a zajedno imaju kapacitet od 150 turističkih ležajeva.

Prvi gosti stižu već u travnju, a posljednji, istina malobrojni, bili su u Grožnjanu na nedavnom dočeku Nove godine. Ukupno su tamošnji domaćini lani ugostili 2033 turista (240 više nego godinu prije), a noćenja je bilo 12.700 (1600 više).

Ministra ljetos nisam viđao – rekao je jedan mještanin, koji se također, poput Lorencina, prije nekoliko godina orijentirao na sve unosniji i traženiji zeleni turizam u zaleđu Istre.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije