Prihvatilište u Ruščici

“Sigurna kuća” za životinje iz divljine

Prihvatilište Ruščica
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
08.03.2017.
u 14:59

Zoološki vrt kod Slavonskog Broda jedini je u Hrvatskoj koji ne uzima samo iz prirode već joj vraća divlje životinjske vrste

Iz zoološkog vrta u Ruščici kod Slavonskog Broda u posljednjih desetak godina u divljinu, njihovo prirodno okruženje vraćeno je više od 700 životinja, najviše sova, čaplji, roda i drugih ptica.

Ovo je jedini ZOO u Hrvatskoj koji ne uzima samo iz prirode već joj vraća divlje životinjske vrste, i to zahvaljujući Centru za zbrinjavanje zaštićenih životinja otvorenom prije jednog desetljeća. To je svojevrsna sigurna kuća za svu divljač koja je iz nekog razloga stradala u prirodi ili u dodiru s čovjekom.

Edukativne radionice

– Lani smo na slobodu pustili jednu rodu koju je udario auto. Krilo joj je bilo slomljeno na dva mjesta, ali uspješno se oporavila. Poslije smo saznali da se u blizini Beograda sparila s jednom domaćom rodom. Napravili su gnijezdo i dobili pet mladunaca, što je izuzetan uspjeh kojim se ponosimo. Isto se dogodilo s jednom rodom koja je odletjela u Lonjsko polje, parila se i dobila troje mladih – kaže vlasnik zoološkog vrta Mirko Milec.

Osim zaštićenih životinja, u Ruščici su othranili i zbrinuli i jako puno mladunčadi koja ne spada pod strogo zaštićene svojte poput lanadi, divljih zečeva, vjeverica, šojki, kosova... Neke su životinje zaplijenjene, a neke su pronašli građani. Često su u vrlo lošem stanju, dehidrirane, iscrpljene, izgladnjele i ozlijeđene. Ipak, uz skrb veterinara i osoblja oko 80 posto ih se oporavi i vrati u prirodu. One koje to nisu u stanju, ostaju na skrbi u Ruščici ili se raspodijele u neki drugi edukacijski centar ili zoološki vrt.

– Nisu sve ozljede jednako teške. Primjerice, uspješno smo vratili mnogo roda i čaplji sa slomljenim krilom, ali u slučaju loma noge problem je mnogo veći – nastavlja Milec. Prema njegovim riječima, često se događa da ljudi i osobito djeca iz neznanja donose mladunčad koju su pronašli šumi, ne znajući da su njihove majke u blizini.

Stoga po školama organiziraju edukativne radionice na kojima djeci objašnjavaju kako ne trebaju uzimati svaku malu sovu ili sokola kojeg ugledaju. I dok stanovnici vrta dolaze u dobrom zdravlju i s idejom da budu okruženi ljudima, za životinje u prihvatilištu nastoji se da imaju što manje kontakta s ljudima.

Čim manji stres

– Životinje koje su na liječenju nisu dostupne posjetiteljima. Želimo što je više moguće smanjiti stres kojemu su izložene pa ih odvodimo u odvojeni dio zoološkog vrta koji ja zovem lječilište i gdje nas one uopće ne mogu vidjeti – ističe Milec.

Komentara 1

Avatar plejer_as
plejer_as
07:20 12.03.2017.

dosadni suviše s tim rodama. Rode se hrane žabama i remete hranidbeni lanac. Naime, žabama se hrane bjelouške, a žabe se hrane komarcima. Rezultat koji rode proizvedu,budući da potamane žabe, je puno komaraca i zaprašivanje otrovima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije