NOVE PREPORUKE

Skraćeni satovi samo u nekim školama u Zagrebu

Zagreb: Ponovno otvorene škola nakon obustave zbog Covid-19
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
24.08.2020.
u 07:00

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas bi trebao objaviti preporuke za odvijanje nastave.

Iako su do početka nove školske godine ostala još samo dva tjedna, još je puno nepoznanica o tome kako će prvi dan škole izgledati. Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo je da će nova školska godina početi 7. rujna.

Zasad se govori o tome da djeca u nižim razredima neće morati nositi zaštitne maske, no čeka se odluka o tome što će biti s onima od petog do osmog razreda i srednjoškolcima. To bi, kako doznajemo, trebalo biti objavljeno danas, kad će Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo izaći s preporukama o organizaciji nastave.

Koliko đaka u razredu?

Radna skupina u kojoj su predstavnici Ministarstva i epidemiolozi brusila je upute koje bi trebale razjasniti nedoumice ne samo o nošenju maski nego i o broju djece u razredima, njihovu kretanju u školi i slično. Županije koje imaju izrazito lošu epidemiološku situaciju imaju pravo od Ministarstva zatražiti odgodu početka školske godine.

Splitsko-dalmatinska je to znala činiti i prije zbog vrućina i turističke sezone. No, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja jučer su nam rekli da dosad ni jedna županija nije zatražila odgodu, pa i dalje ostaje datum 7. rujna. Nisu, kažu u Ministarstvu, iznosili detalje preporuka u javnost jer ne žele da se ide s van s polovičnim ili netočnim informacijama.

Skraćenje zbog prijevoza

Pisalo se o skraćenju školskog sata za pet minuta, no tu je mogućnost iskoristio samo dio zagrebačkih škola oštećenih u potresu, u kojima su učenici premješteni u druge škole, pa su od Ministarstva zbog organizacije zatražile skraćenje zbog organizacije prijevoza djece. Zasad se skraćenje sata odnosi samo na te škole, doznajemo, a ne na cijelu državu.

U preporuke koje će biti objavljene danas bit će, dakle, uključene i predmetna nastava, te srednje škole nakon što je dokument iz svibnja razrađen i proširen. Osluškuju se, naravno, i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o nošenju maski. Epidemiolozi oko tog pitanja imaju posljednju riječ.

VIDEO: Krunoslav Capak o povratku u škole 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije