Suprug Ilijan i kći Ilijana Anić zbog smrti supruge i majke tuže zeničku bolnicu

Šokantno: Tri mjeseca pacijentica umirala u vlastitom gnoju

uzas-txt.jpg
import
28.10.2008.
u 23:00

Na četiri i pol stranice gusto pisanog teksta koji danima analizira policija Zeničko-dobojske županije, opisan je užasavajući put u smrt Zeničanke Anice Anić, čija je obitelj odlučila sudski goniti Bolnički centar u Zenici, i njegova liječnika dr. Ibrahima Ceru.

Banalna upala slijepog crijeva, ili upala žuči, kako je glasila prva dijagnoza s kojom je nesretna Anica Anić primljena u zeničku bolnicu, za nekoliko se dana, pogreškom i nemarom liječnika, kako u potresnom pismu tvrdi njezina kći Ilijana, izrodila u pravu patnju, višemjesečno umiranje uz najteže bolove, koje nije moglo neutralizirati niti bezbroj naknadnih operacija, obavljenih od Zenice do Tuzle.

Tko je kriv
Upirući prst krivnje u zeničkog liječnika dr. Ibrahima Ceru, kći Ilijana i njezin otac Ilija Anić tvrde kako su za smrt njihove majke i supruge krivi čisti liječnički nemar i neznanje.

“Nakon odrađene operacije dr. Cero je”, tvrdi Ilija Anić, suprug preminule Anice, “otišao na putovanje u Mađarsku, i nije ostavio niti jednog liječnika, jer smo moja kći i ja bili očevidci da pokojnu Anicu u pet dana, osim sestara koje su joj davale lijekove, niti jedan liječnik nije obišao”. Umjesto da bude i dalje liječena, njezina mama, opisuje od boli shrvana kći Ilijana Anić, puštena je na kućno liječenje, pod uvjetom da je za tri dana dovedemo na previjanje, što smo i napravili.

“Nakon dolaska u bolnicu moja mama požalila se liječniku Arapu da je boli trbuh, a on je pregledom utvrdio kako je puna gnoja. Tu smo je ostavili, a nakon što je zakašljala sve se pretvorilo u jednu veliku ranu. Iz usta i kroz ranu na trbuhu iscurile su dvije litre gnoja”, užasnu scenu opisuje kći Ilijana.

Tek na povratku s putovanja iz Mađarske dr. Ibrahim Cero, na njihovo opće razočaranje, naknadno tvrdi “kako je Anica od početka teški pacijent, i da su njegovi kolege pogriješili što su je pustili kući”. Obavljena je i treća operacija za koju obitelj uopće nije znala, a dvadeset dana život nesretne Anice održavan je aparatima. U međuvremenu, opisuje njezina kći, “mama je dobila ranu veličine zdjele. “Moja mama je ležala mjesec i pol dana u bolnici, puna nečistoće u trbuhu”.

Tužna ispovijest
“Od toga su joj istrunula crijeva, povraćala je dan i noć”, opisuje Ilijana teške muke u kojima je polako umirala njezina majka. “Gledajući kako kopni od bolova”, nastavlja ona u pismu, “moj otac i ja otišli smo posavjetovati se s dr. Cerom, tražeći da je premjeste u Tuzlu.

On je to odbio uz opravdanje kako u Tuzli može ležati kao i ovdje”. Nakon što je kroz otvorenu ranu, tvrdi u šokantnom pismu Ilijana, “mogla vidjeti crijeva svoje majke”, odlučili su je prebaciti u Tuzlu. Na opći užas, tuzlanski kolege, tvrdi ona, “nisu mogli vjerovati da je netko u takvom stanju. Nakon osam dana oporavka i četvrte operacije, liječnici u UKC-a Tuzla kazali su im da je Anica u teškom stanju, jer je u Zenici jednostavno istrunula.

“Nakon pete operacije u tri mjeseca moja mama se više nikad nije probudila”, završava tužnu obiteljsku ispovijed Ilijana Anić, uz napomenu kako su ona i njezin otac zbog smrti majke i supruge odlučili tužiti dr. Ibrahima Ceru.


Što kaže prozvani dr. Cero

Iako od njega osobno, zbog odsutnosti, nismo dobili komentar o smrti pacijentice Anice Anić, prenosimo izjavu dr. Ibrahima Cere koju je dao lokalnim medijima. On je rekao da se “radilo o pacijentu koji je u KBZ stigao u stanju toksičnog šoka i mi ne možemo uvijek dobiti traženi rezultat i spasiti pacijenta. Uvjeravam vas da je sve napravljeno u skladu s principima medicinske etike, a postoje i mjerodavni organi koji vrlo lako to mogu provjeriti i utvrditi jesmo li napravili sve što smo objektivno mogli”, dodavši da je pokušao objasniti obitelji da je “njihova majka i supruga težak bolesnik u vrlo kompliciranom stanju”. (Z. J.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije