Djelo kipara Ivana Meštrovića je zapušteno i uništeno

Spomeniku Nikoli Tesli prijeti uklanjanje iz središta Zagreba

Nikola Tesla
Marko Lukunić/Pixsell
30.11.2009.
u 22:28

Grad će Institutu Ruđer Bošković kip vratiti ako do proljeća ne dobije dozvolu za odljev novog, obitelj Meštrović tvrdi da zahtjev Grada nisu dobili.

Iako je u samom središtu grada, spomenik Nikoli Tesli, na križanju Masarykove i Preradovićeve, stoji zapušten: po spomeniku u lokvicama vode trune lišće, a otkinuta su i slova imena poznatog izumitelja. Na postolju ima i opušaka. Zašto se Grad ne brine o spomeniku koji mu je u povodu 150. godišnjice rođenja N. Tesle, prije tri godine, posudio Institut Ruđer Bošković?

Što gledaju komunalci?
Iz Gradskog ureda za izgradnju, zaduženog za brigu o spomeniku, poručuju da su primijetili da je spomenik uneređen.

– Vidjeli smo da nema slova i naručili smo ih iz Italije. Nadam se da će ih isporučiti ovih dana. Već su ih vandali trgali – rekao je pročelnik Ureda Davor Jelavić, naređujući suradnicima da jave Čistoći kako treba oprati spomenik. Dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević smatra da komunalni redari moraju sve spomenike držati na oku i Uredu dojavljivati nedostatke.

A što je s obećanjem Grada da će Institutu napraviti novi odljev spomenika? Uz Ruđera Boškovića, Nikola Tesla, kipara Ivana Meštrovića, zaštitni je znak Instituta Ruđera Boškovića i kipovi obojice stajali su u dvorištu Instituta. Institut ga je posudio Gradu jer su odgovorni gradski ljudi kasnili s pripremom 150. obljetnice Teslina rođenja te nisu stigli napraviti novi odljev.

Sredit će ceste

– Problem su nam dozvole. Meštrovićevi nasljednici ne dopuštaju Gliptoteci da nam daju odljev. Vidjet ćemo što će biti do proljeća. Ako ne uspijemo napraviti novi spomenik, Institutu ćemo vratiti postojeći – kaže Jelavić. Iz Instituta poručuju da im je Grad obećao na proljeće srediti ceste, a do ljeta dati i spomenik. Rumijana Meštrović, snaha I. Meštrovića, rekla je da Grad od njezine obitelji nije tražio dozvolu za novi odljev spomenika Tesli.

Ključne riječi

Komentara 5

MO
morales
23:39 30.11.2009.

\"Vidjeli smo da nema slova i naručili smo ih iz Italije\" Italije?? Pa zar nema naših koji to mogu napraviti? Nisu valjda počeli uzimati proviziju već i od talijana?!

OB
-obrisani-
00:12 01.12.2009.

a kaj fali kerempuhu? francetica nebum komentiral, očigledno si nekakav isprdak nastal iz traktor-brigade

RA
ramirna
11:23 01.12.2009.

vidim da ima kandidata za traktorijadu ovog majm,una istina.... natovariti na traktorča bre i za srbijicu dok je još ima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije