Vuk Drašković

"Srbija mora prihvatiti realnost da je Kosovo završena priča"

kosovo
Reuters
06.08.2010.
u 08:01

Drašković upozorava kako Beograd mora "državnu strategiju podrediti realnim ciljevima - istinskoj zaštiti Srba na cijelom Kosovu i religijskog naslijeđa, uz međunarodno jamstvo".

BEOGRAD - Srbija treba prihvatiti realnost i promijeniti strategiju prema Kosovu i to je ključno pitanje budućnosti Srbije, a rezoluciju Srbije u UN-u bih popravio, da bude kratka: „Glavna skupština UN-a poziva vlasti u Beogradu i Prištini da, uz posredovanje EU i UN-a, povedu konstruktivni dijalog o svestranoj međusobnoj suradnji i o ključnoj zaštiti srpskog naroda na Kosovu ” i to bi podržali EU, SAD, Rusija i sve članice Vijeća sigurnosti - izjavio je Vuk Drašković za beogradski Blic.

Drašković upozorava kako Beograd mora "uvažiti realnost na Kosovu, realnost svijeta u kojemu živimo i državnu strategiju podrediti realnim ciljevima - istinskoj zaštiti Srba na cijelom Kosovu i religijskog naslijeđa, uz međunarodno jamstvo", a da bi se to ostvarilo, drži on, potrebna je "tijesna suradnja sa EU i SAD, prije svega". Netočnim drži stav Srbije kako EU i SAD ne govori o zaštiti Srba na Kosovu već o tehničkim pitanjima.

- To nije točno. Poručuju nam da možemo pregovarati o svemu osim o statusu, jer to smatraju završenom pričom. Mi smo sada u poziciji kada možemo zaštititi sve što je naše na Kosovu. Od nas se traži uvažavanje realnosti, a ne priznanje Kosova za suverenu državu. Kina ne priznaje Tajvan, a sa Tajvanom svestrano surađuje. Zapadna Njemačka nikada nije priznala Istočnu, ali je s njom i surađivala i pregovarala - objašnjava Drašković dodajući kako je Srbija odbila Ahtisarrijev plan "sa istom arogancijom neznanja kao što je svojevremeno odbačen plan Z-4 za Srbe u Hrvatskoj".

Bivši šef srbijanske diplomacije drži kako treba i Ustav mijenjati "jer nam Ustav dozvoljava ponuditi samo to da Kosovo bude pokrajina u sastavu države Srbije i ispod toga naša državna politika ne smije, a Kosovo je, realno, sada pokrajina u sastavu Srbije koliko je i Kaligulin konj bio senator". Na pitanje hoće li UN prihvatiti novu rezoluciju Srbije, Drašković kaže da su šanse minimalne.

- Ne vjerujem jer će do kraja zasjedanja GS UN većina članica UN-a priznati državu Kosovo. Ali i kada bismo dobili nekakvu većinu i ovdje proglasili pobjedu, mi bismo zapravo tada bili najviše poraženi jer bismo ušli u, po Srbiju, štetni konflikt s EU i Washingtonom. Inače, rezolucije UN su neobavezujuće, još više nego mišljenje Međunarodnog suda pravde - kaže Vuk Drašković odgovarajući i na pitanje tko bi Srbiji trebao biti najveći saveznik:

- Ako je državna strategija da Srbija mora postati članica EU, onda nam je EU prvorazredni partner i saveznik. Tada ne smijemo ići šumom, kada EU ide drumom - rekao je Drašković.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar walterkomunistihrvatske
walterkomunistihrvatske
08:41 06.08.2010.

. ..ZZAŠTO CCU SRBI und HRVATI IZGUBILI SVE OSVAJAČKE RATOVE-ZNA SE-OTETO PROKLETO. ..ALI NEKI MISLE DA SE TO NEODNOSI NA NJIH(KAO ŠTO CCU MISLILLI SRBI und HRVATI)A SAD MISLE NAŠI ALJBANCI U NAŠEM SFRYY-S.A.P.KKOSOVU. ..P.S.Vuk Drašković SA SVOJIM OSMIŠLJENIM BLLEBETANJEM O NAŠEM SFRYY-S.A.P.KKOSOVU POKUŠAVA fon Dodiku OTVORITI PUT ZA POKUŠAJ PONOVNOG CEPANJA NAŠE SFRYY-S.R.BOSNE i HERCEGOVINE NARAVNO YOYOpet U DILLU SA Hrvatićima ALLA KomšiCH. ..OZZNA SVE DOZNA. ..

NO
norahs
09:11 06.08.2010.

E, kad Vuk Drašković kaže da je Kosovo realnost... Onda je realnost... On je primjer nacionalista koji isprobava: prvo nastupa kao radikalni ekstremni ultranacionalist, a zatim od njega nekakve izjave diplomatskog tipa, kad uvidi da je pušiona prvobitna zamisao. II nije ovo prvi put.

OB
-obrisani-
21:03 06.08.2010.

Pa kad Drašković mora osvješćivati Srbiju onda je stvarno u nezavidnom položaju! A ovi što nama prijete \"Šiptarima još uvijek isto razmišljaju - meni bolje ako komšiji crkne krava! Vrlo jadno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije