RODITELJI ODLUČILI Učenici ne putuju zbog požara

Sve škole odgodile maturalce u Grčku

grecce-txt.jpg
import
27.08.2007.
u 21:17

Poslati dijete na maturalac u Grčku ili ne pitanje je koje je ovog vikenda mučilo roditelje dvije tisuće srednjoškolaca. I svi su donijeli jedinu logičnu odluku  putovanje se odgađa dok požari ne prestanu harati kolijevkom civilizacije.

Đaci htjeli putovati
Da donesu odluku pomogla im je i preporuka Ministarstva vanjskih poslova da se iz sigurnosnih razloga ne putuje u Grčku, čija je vlada u subotu proglasila izvanredno stanje za cijelu državu.

- Trebalo nam je na ekskurziju u Grčku otputovati pet razreda, no zbog izvanrednog stanja ne ide nitko. U nedjelju u 19 sati zbog toga sam sazvala i roditeljski sastanak. Svi roditelji podigli su ruke na prijedlog da se putovanje odgodi. Normalno, đaci su htjeli putovati  kaže Anđelka Dukat, ravnateljica zagrebačke Klasične gimnazije.  

Jednako su postupile i sve druge škole čiji su učenici preko vikenda ili jučer ujutro trebali otputovati u smjeru Grčke. No s takvim razvojem događaja Udruga hrvatskih putničkih agencija ipak se ne slaže.

Maja Stanić, ravnateljica UHPA-e, tvrdi da su se škole u odluci vodile samo priopćenjem Ministarstva vanjskih poslova koje je informaciju da je u Grčku zbog požara bolje ne putovati dobilo samo od našeg veleposlanstva u Ateni.

- Stanje jest konfuzno, no udruge hotelijera i grčko ministarstvo turizma uvjeravaju nas da ti požari nisu u blizini turističkih naselja, već u planinama i teško dostupnim područjima te stoga nema potrebe otkazivati putovanja  tvrdi M. Stanić, od koje su gotovo sve hrvatske agencije zbog otkazivanja ekskurzija jučer tražile pomoć. Razlog  agencije su svim školama obećale odgoditi putovanja bez dodatnih troškova, no taj dogovor agencije još uvijek trebaju postići i s hotelijerima u Grčkoj, brodarskim i aviokompanijama...

Zbog toga je u grčkom ministarstvu turizma, doznajemo, jučer održan i hitan sastanak.

Hoće dopis MVP-a
- U grčkom ministarstvu žele nam izići u susret, no moramo im poslati preporuku našeg Ministarstva vanjskih poslova da shvate da škole  nisu otkazivale putovanja na svoju ruku  kaže M. Stanić.


Odgođena putovanja

S obzirom na to da se ne zna dokad će u Grčkoj biti izvanredno stanje, škole još nisu sigurne kad će učenici otputovati na maturalce. Ravnatelji se nadaju da u00E6e se situacija u Gru00E8koj uskoro smiriti te da će đaci otputovati potkraj rujna ili u listopadu.


Ministarstvo: Bolje ne ići sada

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa kažu kako se slažu s preporukom Ministarstva vanjskih poslova da se na maturalna putovanja u Grčku trenutačno ne ide jer je sigurnost učenika najvažnija. Na planirana putovanja, dodaju, može se ići i tijekom školske godine, u vrijeme zimskog i proljetnog odmora. I u grčkom veleposlanstvu u Zagrebu prate razvoj događaja, no ne znaju koliko je škola otkazalo put.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije