ODJEKNULA VIJEST

Svjetski mediji o zabrani Vučićeva dolaska: 'Izbija diplomatski spor između balkanskih rivala'

Aleksandar Vučić
Foto: Florion Goga/REUTERS
1/3
17.07.2022.
u 20:08

Buru u javnosti izazvala je jutrošnja objava kako je srbijanskom predsjedniku Vučiću zabranjen posjet Jasenovcu jer nije službeno najavio put, već je Miloradu Pupovcu poslao poruku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić htio je privatno posjetiti Jasenovac, no zabranjen mu je ulazak u zemlju. Vijest o tome brzo se proširila i u svjetskim medijima pa su o tome pisali, primjerice, The Washington Post, AP News i Radio Free Europe.

"Izbija diplomatski spor između balkanskih rivala Srbije i Hrvatske", naslov je članka The Washington Posta u kojem se prenosi izjava ministra Gordana Grlića Radmana da je "neprihvatljivo" to što hrvatska Vlada nije službeno obaviještena o posjetu.

- Diplomatske napetosti porasle su u nedjelju između balkanskih suparnika Srbije i Hrvatske nakon što je Hrvatska odbila dopustiti privatni posjet srbijanskog populističkog predsjednika mjestu koncentracijskog logora iz Drugog svjetskog rata u kojem su pronacističke vlasti u Hrvatskoj ubile desetke tisuća Srba - piše ovaj medij. 

Da su Hrvatska i Srbija u diplomatskom sporu piše i Radio Free Europe

Navodi, naime, i reakciju srbijanskog ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina u kojoj ističe da će "svi dužnosnici hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih putovnica, morati posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju". Također, navodi da je Vučić za sutra, 18. srpnja, zakazao konferenciju za medije. Slične izjave i navode prenio je i AP News

Podsjetimo, buru u javnosti izazvala je jutrošnja objava kako je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću zabranjen posjet Jasenovcu jer nije službeno najavio put, već je Miloradu Pupovcu poslao poruku. Srbijanske vlasti osudile su taj potez.

Izvanrednu konferenciju za medije održao je danas hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je kazao kako je izostanak službene komunikacije odnosno službene najave o posjetu u potpunosti neprihvatljiv. 

 

Ključne riječi

Komentara 95

BS
Blue_shirt
20:32 17.07.2022.

Prije 30godina je bio na tom podrucju i nije se javljao vladi RH. Zaboravio je da to vise nije okupirani teritorij od strane srbije

TR
trpimirprvi
20:32 17.07.2022.

Ratnom huškaću i četničkom šegrtu trajno zabraniti ulazak u Hrvatsku!

Avatar Hrvatski.Domoljub
Hrvatski.Domoljub
20:29 17.07.2022.

Republika Hrvatska je Nezavisna Država 🇭🇷🇭🇷

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije