BASTA, SILVIO

Talijani opalili drugu pljusku premijeru Berlusconiju

b
afp
14.06.2011.
u 14:50

Nakon lokalnih izbora talijanska vlada poražena i na referendumu

Sjeverna liga Umberta Bossija mogla bi izazvati krizu vlade desnog centra premijera Silvija Berlusconija i razbiti koaliciju nakon druge izborne pljuske u samo dvadesetak dana.

Nakon djelomičnih lokalnih izbora u kojima je, uz ostale gradove, izgubila i Milano i Napulj, Berlusconijeva koalicija dobila je pljusku i na referendumu kojim su u nedjelju i ponedjeljak Talijani glasovali o ukidanju četiriju zakona vezanih za gradnju nuklearki, davanje vodovodne mreže na upravljanje privatnicima te opravdanost izostanka premijera na sudskim procesima.

– Velik odziv birača pokazuje želju građana da sudjeluju u donošenju odluka o budućnosti naše zemlje. Vlada i parlament sada su obvezni u potpunosti prihvatiti odluke referenduma – izjavio je Berlusconi.

U posljednjih 16 godina ni na jedan referendum nije izišlo dovoljno birača pa su zakoni za čije se ukidanje tražilo mišljenje ostali na snazi. Referendumi su u Italiji abrogativni, odnosno na njima se eventualno ukida neki zakon, a da bi bili valjani, moraju imati kvorum od 50% plus jedan od oko 47 milijuna upisanih birača. Na birališta za ovaj referendum izašlo je 26,8 milijuna birača, odnosno 57 posto od upisanih. Referendumska pitanja broj jedan i dva odnose se na zakone kojima poduzeća za upravljanje vodovodima moraju do 40% vlasništva dati privatnicima te da vodovodno poduzeće može imati zajamčen profit. Talijani su se izjasnili za ukidanje tih zakona.

Treće se pitanje odnosi na nuklearnu energiju. Talijani su protiv nuklearki. Četvrto pitanje odnosi se na zakon kojim se premijeru i ministrima omogućava nedolazak na sudske procese ako su zauzeti. Talijani su na referendumu kazali: ukinite posebni zakon za Berlusconija.

– Na lokalnim izborima dobili smo prvu pljusku, sada je na referendumu stigla i druga. Ne bih htio da dobivanje pljuski postane običaj – izjavio je predstavnik Sjeverne lige i ministar u Berlusconijevoj vladi Roberto Calderoli. Bossi će u nedjelju, kada će se po tradiciji na Pontidi pokraj Bergama na sjeveru Italije okupiti sjevernoligaši, kazati koji su daljnji uvjeti njegova pokreta za ostanak u koaliciji s Berlusconijem.

Zasigurno će zatražiti prestanak sudjelovanja Italije u napadima na Libiju, smanjenje poreznog pritiska i preseljenje nekih ministarstava iz Rima na sjever Italije. Berlusconi će teško moći udovoljiti ultimatumu pa bi moglo doći do raspada vlade. U ponedjeljak i utorak Berlusconi će izvijestiti parlament o stanju vlade i već bi tada moglo biti izglasovano nepovjerenje, ali najvjerojatnije će se održati još nekoliko mjeseci.

Ključne riječi

Komentara 2

TO
Toni50
21:58 14.06.2011.

Talijani opalili drugu pljusku premijeru Berlusconiju, a kako nebi prebogat, političar, star a može još da razveseli i zadobolji i \"manikenke \" ako hoće . I nije čudo da nije daleko više onih jadnika zavidnika i to je sve ....

OB
-obrisani-
22:07 14.06.2011.

nije mi jasno sta je to sve treba najbogatijem covjeku italije, nek pusti crvene pa ce za godinu dvije dostici i preteci grce heheheheehehe, procitali smo danas da je poc snizio bonitet grcima na CCC, jos jedna stepenica i tu je D a onda 100% bankrot, onda nek grcki crveni i komunisti strajkaju heheheehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije