OSVJEŽENJE NA VRATIMA

Temperature i do 36 °C, ali ne zadugo, stiže promjena: Meteorologinja najavljuje kraj toplinskog vala

Pogled na Makarsku i munje u bračkom kanalu prema Splitu
Foto: Matko Begovic/PIXSELL
1/5
02.09.2024.
u 22:50

Vrhunac promjene stiže u petak, kada se očekuje jače naoblačenje uz lokalno obilniju kišu i grmljavinu, koja će zahvatiti cijelu unutrašnjost. Temperature će se osjetno sniziti prema vikendu, donoseći prijeko potrebno osvježenje.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), Hrvatsku očekuje još nekoliko vrućih dana, ali i sve izraženija nestabilnost, koja će kulminirati u drugoj polovici tjedna s pljuskovima i grmljavinom.

Iako se nad Europom nalaze frontalni poremećaji, oni će u utorak i srijedu ostati daleko na zapadu i sjeveru kontinenta, tako da neće utjecati na vrijeme u Hrvatskoj. Očekuje se pretežno sunčano i vruće vrijeme, s iznadprosječno visokim temperaturama. Najveća opasnost i dalje prijeti od toplinskog vala, posebno na Jadranu, gdje se temperature penju iznad 30 °C, a more je blago do umjereno valovito.

U utorak će na istoku Hrvatske biti suho, sunčano i vruće, s najvišim dnevnim temperaturama koje dosežu i do 36 °C. Zbog toga je izdano upozorenje na vrućinu. Iako će danju biti vrlo toplo, noći i jutra ipak će pružati određeno osvježenje, s temperaturama ispod 20 °C. Slično vrijeme očekuje se i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će najniža jutarnja temperatura biti od 15 do 18 °C, a dnevna će se kretati oko 33 °C. Vjetar će biti slab, a prevladavat će sunčano vrijeme, uz moguće kratkotrajne popodnevne pljuskove.

Foto: DHMZ

Na zapadu Hrvatske povremeno će puhati umjeren jugozapadni vjetar, dok će na sjevernom Jadranu prolazno zapuhati sjeverozapadnjak. Iako će prevladavati sunčano vrijeme, u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Istre vrlo su vjerojatni popodnevni pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i izraženiji. Najviše dnevne temperature kretat će se između 28 °C u gorju i 33 °C na obali, uz noćne temperature koje i dalje upozoravaju na nastavak toplinskog vala.

Toplinski val zahvatio je i Dalmaciju, gdje se očekuje djelomično sunčano vrijeme, uz mogućnost popodnevnih pljuskova, osobito u unutrašnjosti. Lokalno jači pljuskovi s grmljavinom mogući su i na obali te otocima, a uz umjeren jugozapadni vjetar more će biti blago do umjereno valovito. Na jugu Hrvatske prevladavat će sunčano vrijeme, uz slab do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. I ovdje postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, posebno poslijepodne. Noći ostaju vrlo tople, dok će dnevne temperature posvuda biti vruće.

Foto: DHMZ

Kako se tjedan bude bliži kraju, meteorologinja iz DHMZ-a javlja kako će vrućine polako popuštati, posebno na Jadranu, gdje će sredinom tjedna završiti dugotrajni toplinski val. U četvrtak se očekuju češći pljuskovi praćeni grmljavinom, uz umjereno jugo, dok će na kopnu nestabilnosti biti izražene u unutrašnjosti Istre, Dalmacije i Gorske Hrvatske. Vrhunac promjene stiže u petak, kada se očekuje jače naoblačenje uz lokalno obilniju kišu i grmljavinu, koja će zahvatiti cijelu unutrašnjost. Temperature će se osjetno sniziti prema vikendu, donoseći prijeko potrebno osvježenje.

>>> FOTO Voda iz fontane, ručnik na glavi, beton i hlad... Pogledajte kako turisti u Dubrovniku pronalaze spas od vrućine

Pogled na Makarsku i munje u bračkom kanalu prema Splitu
1/21

Komentara 1

TH
than
00:01 03.09.2024.

Svasta se nesto najavljuje... Samo se nadam da ce pasti temperature, da me ne bi ubio toplinski val cim izadjem iz aviona. Iz ugodnih irskih 20ak u preko 35 u 9. mjesecu. Ni ne znam kako da se obucem. Ako se ovako nastavi, biti ce mrtvilo od turizma u 7 i 8. mjesecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije