DALIBOR MILAS

'Tko će zaštititi očito nezaštićene žene u okršaju s biološkim muškarcima?'

Boxing: 2024 USA Boxing International Invitational
Foto: Isaiah J. Downing/REUTERS
1/3
30.07.2024.
u 19:10

Boks je sport u kojem je cilj što brže i efikasnije nokautirati protivnika ili protivnicu. Ovo je jedan od sportova u kojem je spolni dimorfizam itekako izražen.

Olimpijske igre u Parizu iznenađujuće su otvorile nekoliko zanimljivih punktova za prijeko potrebnu raspravu i društveni konsenzus. Ovaj posljednji slučaj tiče se zaštite onih ionako nezaštićenih. Boks je sport u kojem je cilj što brže i efikasnije nokautirati protivnika ili protivnicu. Ovo je jedan od sportova u kojem je spolni dimorfizam itekako izražen. Istraživanje sa Sveučilišta Utah pokazuje da su muškarci biološki favorizirani ne samo širim ramenima i dužim dosegom od žena, već i 90 posto većom snagom bicepsa te 162 posto većom snagom udarca.

Da to pojednostavimo, prosječni muški udarac ima preko 2,6 puta veću snagu od udarca koji zadaje žena. Ovo jasno ilustrira odgovornost boksačkih instanci kada sparuju borce odnosno borkinje. Njihova primarna dužnost je osigurati da nitko ne bude ozbiljno ugrožen. Unatoč tome, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je da dvije boksačice koje su prošle godine pale na testovima testosterona i spolne podobnosti ispunjavaju kriterije za natjecanje u ženskoj kategoriji u Parizu. Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting iz Tajvana izbačene su s prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva u Delhiju zbog pitanja oko njihovog biološkog spola.

To nisu državne tajne, već javno dostupne informacije. Međunarodna boksačka udruga (IBA) ih je smatrala neprikladnima, dok im je MOO dao slobodan prolaz da se natječu protiv ženskih protivnica u najopasnijem sportu, i to na najvećoj pozornici od svih. Ostaje otvoreno pitanje tko će zaštititi očito nezaštićene žene u okršaju s biološkim muškarcima. O tome se, nažalost, izbjegava raspravljati zbog političke korektnosti.

VEZANI ČLANCI: 

Politička korektnost kao novi oblik kolektivističkog ludila, slično kao kolektivizmi iz 20. stoljeća, udara u ime kolektivne pravde na temelje zapadne kulture. Jedina je razlika što se to sada ne čini u ime nacije ili radničke klase, nego u ime “ugroženih skupina” koje usput rečeno i ne znaju da su ugrožene. Dok se tako već godinama igramo političke korektnosti, stvarni problemi koje smo godinama gurali pod tepih nas polako, ali sigurno dostižu.

Kao što smo vidjeli ovih dana, slobodna zapadna misao nažalost je ugrožena s dvije strane: s jedne strane pokušavaju je dokinuti totalitaristi koji u njoj vide ugrozu i konkurenciju, dok joj s druge strane prijete preosjetljivi emotivci pod krinkom “političke korektnosti”, koja na kraju uopće ne štiti one koje bi trebala. Kako onda zaštititi one koje i u ovoj priči, po ne znamo koji put, ostaju nezaštićene?

>>> FOTO Raspjevani hrvatski brod na otvaranju: Orilo se 'Hrvatska, Hrvatska', nije nam smetala ni kiša

Boxing: 2024 USA Boxing International Invitational
1/12
Ključne riječi

Komentara 4

Avatar EUtanazija
EUtanazija
23:13 30.07.2024.

Tjeraju nas da ne vjerujemo svojim očima i ušima ...

Avatar Vrsalj
Vrsalj
22:29 30.07.2024.

Uvrede kršćanima i dekadencija koje su predstavljene dostigle su takav nivo da su uvjredille cjeli normalan svjet, koji razumije razliku između muškarca i žene

Avatar rubinet
rubinet
10:38 31.07.2024.

"Politička korektnost kao novi oblik kolektivističkog ludila.." Ovo govori sve !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije