24.03.2022. u 18:12

Odaziv pape Franje na Gospin poziv razgolitio je niz medijskih manipulacija koje otpočetka prate njegov pontifikat, koji je prožet jednostavnošću i otvorenošću, ali ni milimetra nije odstupio od vjere i crkvenog nauka

Možda se još do petka stigne nagovoriti papu Franju da u molitvu za posvećenje Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Blažene Djevice Marije ubaci i sisačku gradsku upravu. Ondje je, po svemu sudeći, "mala Rusija".

Naime, po nalogu esdepeove gradonačelnice Siska Kristina Ikić Baniček iz škola je izbačen Caritas, tj. Caritasova korizmena akcija "Srcem se najviše daje", jer se tobože radi o privatnoj inicijativi. Kao da je Caritas nečija privatna prćija, a ne humanitarna institucija Katoličke crkve, s kojom je čak i Vlada upravo ovih dana potpisala nacionalni ugovor o suradnji. Ovaj su potez u Sisačkoj biskupiji usporedili s onim iz 1946. godine, kada su komunisti i MUP Narodne Republike Hrvatske zabranili rad Caritasu Zagrebačke nadbiskupije te mu je oduzeta sva imovina i predana Crvenom križu. Doista nešto neshvatljivo u vremenu demokracije.

Baš kao što je neshvatljiv i dio autora ili suautora koji su ovih dana Papin poziv za posvećenjem Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Blažene Djevice Marije usporedili s magijom Harryja Pottera. Na nekakvom blogu, posve anonimni autor (možda čak i pseudonim) piše o "liku Gospe koja inzistira na fiksnoj formi kako bi obratila jednu zemlju i donijela mir svijetu ne pripada pravovjernom kršćanstvu".

"Pape koji se opetovano trude udovoljiti toj formi neodoljivo sliče sirotim klincima iz Harryja Pottera koji zbog krivog izgovora ili presporog zamaha čarobnim štapićem ne uspijevaju pretvoriti štakora u šalicu", piše bloger i dodaje "Stoga budite sigurni, ni papa Franjo neće uspjeti".

Uspjeti u čemu? Pa u obraćenju Rusije, odnosno ispunjenju jednog dijela tzv. fatimskih tajni i Gospinih zahtjeva iz Fatime.

Kada se radi o mjestima Gospinih ukazanja poput Fatime ili Lurda (od Crkve službeno priznatih) ili Međugorju i Garabandalu (od Crkve još službeno nepriznatih), odmah valja reći da su tu na djelu privatne objave u koje vjernici nisu dužni vjerovati. Službena objava nalazi se u Svetome pismu. No, privatne objave, kako tumače teolozi, nadopunjuju službenu pa mogu poslužiti u konkretnom vremenu kao stanovita pomoć vjerskom izričaju. Upravo stoga sada, u vrijeme agresije Rusije na Ukrajinu, papa Franjo poseže za Fatimom tj. neispunjenom Gospinom željom da se Rusija još prije 105 godina posveti njezinu Presvetu Srcu i tako zaustavi progon kršćanstva i ratovi koji će iz nje poteći. Jer to, očito, ni po Franjinu mišljenju njegovi prethodnici nisu u cijelosti valjano učinili.

No, niti to što se papu Franju na tome blogu uspoređuje s već otrcanim likom Harryja Pottera nije problematično. Svašta piše na internetu. Problem je što su tu objavu podijelila dvojica tzv. visokih crkvenih dostojanstvenika. Točnije, prvo je generalni vikar jedne biskupije na svojem Facebook profilu napisao: "Da ovaj blog ne postoji, samo radi ovog članka vrijedilo bi. Preporučujem čitanje! Pomaže u rastu u vjeri i zrelosti, odbacujući ono nejačko i magijsko". A onda ga je sat vremena nakon toga, u znak podrške dakako, podijelio i jedan nadbiskup. Da im sad ne navodimo imena, kako netko ne bi mislio da se radi o nekim ad hominem obračunima. Ne, nego je upravo na djelu čuđenje kako crkveni pastir (kojemu javnost tepa da je "biskup po mjeri pape Franje") dijeli takve sadržaje, koji su, usput rečeno, napisani najnižom razinom internetske komunikacije i začinjene najjeftinijim doskočicama te se rugaju papi Franji izjednačavajući ga s Harryjem Potterom, a biskupe svijeta s Potterovom čarobnjačkom družinom.

Na svu sreću, biskupa po mjeri pape Franje u Hrvatskoj je mnogo i odazvali su se ovome njegovom pozivu za Rusiju i Ukrajinu. I upravo je ovaj navedeni primjer razbio tu nesretnu medijsku kovanicu tko jest a tko nije po Franjinoj mjeri, tj. to je mjera koja sve ono što je liberalno i slobodnjački trpa Franji pod kapu, a sve ono što je tobože konzervativno nema veze s njime.

Odaziv pape Franje na Gospin poziv iz Fatime razgolitio je niz medijskih manipulacija koje otpočetka prate njegov pontifikat, koji je prožet evanđeoskom jednostavnošću i otvorenošću, ali ni milimetra nije odstupio od vjere i crkvenog nauka. Da, razobličio je i one koji se kite Franjinim perjem kad im to u javnosti odgovara. Ne znajući da tako hrane istu ideološku neman koja na isti način o Crkvi misli i u Moskvi i u Sisku ovih dana. I koja bi, da može biti poput Harryja Pottera, i papu Franju i sve katolike na svijetu jednim potezom pretvorila u štakore. Kako bi ih lakše istrijebila. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar southman
southman
07:13 25.03.2022.

Kada Bergolio izusti Putinovo ime u kontekstu rata u Ukrajini onda možemo nešto i komentirati oko njegovih objava o ratu u Ukrajini. Do tada je sve izrečeno čisto Papino mlaćenje prazne slame.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije