Logopedi

U školi će grupno svladati probleme disgrafije i dislalije

'Var \\u0096 15. 10. 2010., Ivanec \\u0096 Savjetovaliste za djecu s govornim poteskocama vec je otvoreno u ivaneckom Djecjem vrticu  PHOTO:  Ljiljana Risek'
'Tezak *10'
22.10.2010.
u 16:55

U Dječjem vrtiću u siječnju počinje i program Igrom do slova, kojim se predškolcima s poteškoćama u grafomotorici pruža pomoć

Na ivanečkom području zaposlenog logopeda već godinama nema, pa roditelji svoju djecu koja imaju problema s glasovnom i jezičnom komunikacijom moraju voditi u logopedsku ambulantu u Varaždinu.

Tamo pak se suočavaju s listama čekanja za govorne vježbe, a problemi putovanja te izostanaka roditelja s posla, a djeteta iz škole kod učestalijih tretmana, rezultiraju činjenicom da mnoga djeca stručnu pomoć ne dobivaju na vrijeme. Stoga i ne čudi da je u Ivancu s odobravanjem dočekan početak rada savjetovališta što ih je Obiteljski centar Varaždinske županije otvorio u ivanečkom Dječjem vrtiću Ivančice i u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

– U vrtiću savjetovalište je već počelo raditi jednom tjedno, a s mališanima na ispravljanju govornih teškoća i korekciji glasova radi logopedica Sandra Horvat. Rad s njima je individualan. Također, od siječnja iduće godine u vrtiću ćemo početi s provedbom još jednog projekta, Igrom do slova. U njega će biti uključena djeca predškolske dobi s poteškoćama u grafomotorici, sintezi slova i s poremećajima pažnje – izjavio je ravnatelj Obiteljskog centra Robert Ćusek.

Cilj je toga projekta, koji je u vrtiću i lani dao odlične rezultate, da se takvoj djeci na vrijeme pruži pomoć kako u školi ne bi zaostajala za svojim vršnjacima. Potvrdio je također da su u završnoj fazi i pripreme za otvaranje logopedskog savjetovališta za učenike ivanečke osnovne škole i to one koji imaju poteškoća s čitanjem i pisanjem.

– Tim programom, nazvanim "Čitam za pet", bit će obuhvaćena djeca drugih i trećih razreda s problemima disgrafije i dislalije. Dosad je obavljena dijagnostika i sada čekamo sastav grupe, jer taj program provodit će se u grupnom tretmanu – kazala je pedagoginja Vesna Vitez.

– U detektiranju djece s problemima najvažnija je bila pomoć učiteljica. Prije početka provođenja programa morali smo dobiti i suglasnost roditelja – dodala je školska defektologinja Iva Kelemen.

Ravnatelj Obiteljskog centra R. čusek kaže da savjetovališta za vrtićku i školsku djecu u Ivancu financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Centar iz vlastitih sredstava te da na taj način žele pomoći djeci kojima je logopedski tretman neophodan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije