PRODOR NA RUSKI TERITORIJ

Ukrajinska ofenziva u Kursku izaziva paniku na internetu, ruska političarka naredila: 'Koristite tepih bombardiranje'

Military operations in Kurk region
Foto: 95th Air Assault Brigade/REUTERS
1/5
21.08.2024.
u 15:37

Prema tvrdnjama ruskog propagandista, ukrajinske snage su opkolile rusku formaciju u Kurskoj oblasti.

Ukrajinska zračne snage, prema izvještajima, uspjele su tijekom napada na ruske položaje u Kurskoj oblasti odsjeći i opkoliti rusku vojnu formaciju. Ova informacija, koja je odmah izazvala veliku raspravu na društvenim mrežama, potječe od ruskog propagandista Jurija Podoljaka. Iako propagandisti nisu poznati po pouzdanosti, analitičar Forbesa David Axe ističe da je važno obratiti pažnju kada čak i ruski izvori prenose loše vijesti o vlastitim snagama.

Podoljak je u utorak priznao da nedavne promjene na fronti u Kursku "ne idu nam u prilog". Prema dostupnim informacijama, postoji i potvrda da se 95. zračno-jurišna brigada nalazi u Malya Loknyi. Ukrajinska bespilotna letjelica snimila je jedno od njemačkih borbenih vozila Marder, koje koristi brigada, kako puca na ruske položaje u selu. Ukrajinske snage također tvrde da su ruske trupe pretrpjele velike gubitke u ljudstvu, tehnici i resursima.

No, to ne znači nužno da je ruska 18. motostreljačka divizija potpuno opkoljena. Encirkulacija snaga na bojnom polju može biti izuzetno opasna za okružene postrojbe, ali za napadače predstavlja težak zadatak jer prvo moraju probiti neprijateljske linije, a zatim brzo zatvoriti krug. Kako piše Forbes, istinska opkoljavanja rijetka su u dosadašnjem 29-mjesečnom sukobu između Rusije i Ukrajine. Često okružene postrojbe uspiju pobjeći prije nego što neprijatelj uspije dovršiti okruženje.

VEZANI ČLANCI: 

Tako su, primjerice, dva bataljuna ukrajinske 31. mehanizirane brigade, opkoljena u blizini Prohresa u istočnoj Ukrajini, uspjela probojom izbjeći uništenje u srpnju. Umjesto da čekaju spas, odlučili su se boriti i koordiniranim djelovanjem artiljerije i zračnih snaga izvukli su se iz opkoljavanja.

Podoljak, pak, vjeruje da bi situacija u Malya Loknyi mogla biti razriješena do srijede. "Bitka je izuzetno teška", izjavio je. "Naša avijacija, artiljerija i bespilotne letjelice aktivno djeluju, ali to još nije odbilo neprijatelja". Ruska političarka Natalija Narotčnickaja, bivša zastupnica Državne dume, otišla je korak dalje, pozivajući na "tepih-bombardiranje" Kurske oblasti. U emisiji na ruskom državnom kanalu Rusija 1 izjavila je da bi "ukrajinske snage trebale biti okružene i uništene" te je naglasila kako očekuje masovne zračne udare na to područje, prenosi Newsweek

Ukrajinska ofenziva u Kurskoj oblasti već je rezultirala zauzimanjem 1250 četvornih kilometara teritorija i 92 naselja, potvrdio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. To je prvi put od Drugog svjetskog rata da su strane snage zauzele ruski teritorij, a prema procjenama, ukrajinska vojska osigurala je više teritorija u Kursku nego što je Rusija uspjela zauzeti u Ukrajini u ovoj godini.

>>> VIDEO Ukrajinski napadi na Kursku oblast

Ključne riječi

Komentara 19

GN
GNKDZ1986
14:07 21.08.2024.

Ništa ja ne vjerujem Rusima i njihovom bezizlaznom stanju dok to ne potvrde Serengeti i Petković.

NE
NenadNikolicCroatia
13:39 21.08.2024.

Neka gospođa ruska političarka sjedne u akciji koju podupire u jedan od bombardera. Pa ako je ne obore Ukrajinci učinit će to ruski vojnici, bilo iz nehaja, bilo iz namjere.

Avatar @promatrač
@promatrač
20:31 21.08.2024.

Ovakvi, širom "zapadnog svijeta", koordinirani i dirigirani članci, ne mogu skriti golu činjenicu, da su Ukrajinci odnosno Amerikanci već i izgubili ovaj rat. Pitam se samo, zašto ovaj već silno napaćeni ukrajinski narod, uvijek nanovo mora da pati?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije