SUMNJIVE KUPNJE ZEMLJIŠTA

USKOK ‘češlja’ Pelješac i Istru

25.03.2009.
u 19:33

Kupovinu desetaka hektara uglavnom neurbanizirane zemlje u Vodnjanu USKOK, kako smo doznali od izvora bliskog istrazi, istražuje već neko vrijeme.

USKOK nam je potvrdio kako se slučajevi Vodnjan i Pelješac - kupovina gotovo pet milijuna kvadrata za 35 milijuna eura - kod njih vodi kao jedinstven predmet, pri čemu istražitelje zanima je li sav porez od kupoprodaje 150 hektara zemljišta u Vodnjanu, u kojoj je 2007. godine glavnu riječ vodio nizozemski Illyrian Fund, plaćen državi. Prepreku im predstavlja činjenica da je Illyrian Fund međunarodna institucija, pa stoga još nisu došli do potrebne dokumentacije.

Kupovali posrednici
Poznato je međutim da je Illyrian Fund, barem što se Vodnjana tiče, angažirao posrednike koji su od mještana kupovali zemlju, a potom je za dvostruko uvećan iznos preprodavali Illyrian Fundu. Naime, od izvora u policiji doznali smo kako je prije nekoliko mjeseci, na zahtjev Državnog odvjetništva, PU istarska ispitala A. J., vlasnika poduzeća Vallis iz Bala.

Izvor navodi kako je istražiteljima poznato kako je tijekom 2007. godine Jurman posredovao u preprodaji zemljišta, a sumnja se da je zajedno s još nekoliko osoba sudjelovao u utaji novca koji se kreće u okviru od desetak milijuna kuna. Njega se, navodi naš izvor, dovodi u vezu sa zadarskim uhićenjem dvojice muškaraca koji su u Istri posredovali u kupoprodaji nekretnina. A. J. je odbio išta komenitrati.

Skupa provizija
PU Zadarska prijavila je dvojicu 50-godišnjaka sa zadarskog područja zbog kaznenih djela utaje poreza. Tvrde da je dvojac tijekom 2006. posredovanjem pri prodaji nekretnina u Istri, u svojstvu fizičkih osoba, naplatio proviziju od ukupno 17.100.000 kuna i da prihod nisu prijavili nadležnoj Poreznoj upravi, čime su oštetili državni proračun za ukupni iznos od 6.853.000 kuna.

Iz PU Zadarske su neslužbeno rekli da su osumnjičeni Ž. M. i I. M i da su posredovali s jednom od off shore tvrtki u vlasništvu nizozemskog fonda EMAC Illyrian Land Fund prilikom prodaje u zemljišta u Istri.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije