Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izborni stožer HDZ-a

VIDEO Pogledajte burno slavlje u stožeru HDZ-a, rezultate dočekali uz veliki pljesak i ovacije

Zagreb: Slavlje HDZ-a nakon rezultata izbora za Europski parlament
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/47
09.06.2024.
u 23:53

Na portalu Večernjeg lista mogli ste pratiti tijek događaja iz stožera Hrvatske demokratske zajednice, koja je na izborima za Europski parlament osvojila šest mandata.

* HDZ je na izborima na Europski parlament osvojio šest mandata

HDZ-ovci su rezultate izbora čekali u zagrebačkom hotelu Westin 


Tijek događaja: 

23:36 Uz Mišu Kovača i "Poljubi zemlju" Plenković je izašao iz dvorane, a za njim i svi HDZ-ovci.


23:34 Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti iz HDZ-ova stožera nakon objave rezultata za Europski parlament. HDZ je, da podsjetimo, osvojio šest mandata. "Dobra večer, jesmo pobijedili?" upitao je Plenković, nakon čega je zavladalo veliko veselje u stožeru. Što je sve premijer poručio, čitajte ovdje.


23:11 "Jasno da ćemo proslaviti, atmosfera je vrlo dobra i pozitivna, ali već od sutra moramo raditi i u Bruxellesu i u Hrvatskoj. Nastavit ćemo sa svime što smo radili prethodnih pet godina, radit ćemo sve kako bi se ovdje u Hrvatskoj živjelo bolje", poručio je Ressler nakon objave izbornih rezultata za Večernji list.


23:04 DIP je objavio privremene rezultate EU izbora. HDZ je osvojio 34,60 posto (6 mandata), SDP i partneri 25,26 posto (4 mandata), Domovinski pokret 8,82 posto (1 mandat), a Možemo 5,92 posto (1 mandat). HDZ-ovci su izborne rezultate dočekali uz veliki pljesak i ovacije.


23:00 Nekoliko minuta prije 23 sata u stožeru HDZ-a gotovo da više nema mjesta. Čeka se Plenković, koji bi u dvoranu trebao doci oko 23:15. Sada sviraju domoljubne pjesme, a na velikom led ekranu vrti se promotivni spot s njim u glavnoj ulozi.


22:30 "Čekamo još uvijek službene rezultate. Itekako smo zadovoljni ovim trendom. Prema svemu sudeći, HDZ je uvjerljiv pobjednik i ovih europskih izbora. I ove godine dobivamo najveće povjerenje hrvatskih građana, ne samo za parlamentarne izbore nego i za Europu, zahtjevnu europsku arenu, gdje ćemo se nastaviti boriti narednih pet godine", kazao je Karlo Ressler, HDZ-ov europarlamentarac, za Večernji list.

Osvrnuo se na rad HDZ-a prethodnih godina. "Hrvatska je danas puno bolje, kvalitetnije mjesto za život prije nego što je bila prije pet ili osam godina. Iza nas je pet gospodarski najuspješnijih godina od naše neovisnosti, a sve to dogodilo se i zahvaljujući europskim fondovima, zato nam je drago da smo postigli ovakav uspjeh. Ovo je bio naš ključni cilj", poručio je Ressler.

Što je HDZ-ov eurozastupnik još poručio, provjerite u videu Večernjeg lista.

22:10 Neslužbeno doznajemo da će se Plenković zadnji obratiti javnosti.


21:50 Oko 21:30 prilično naglo je živnula atmosfera u stožeru HDZ-a u Westinu. Sala je sada poprilično ispunjena. Većinom su u pitanju članovi mladeži, ali i HDZ-ovi veterani poput Marija Kapulice i Mate Granića.

Dok se čekaju rezultati u 23 sata, HDZ-ovci minglaju i ispijaju sok. Ovdje je i većina ministara treće vlade Andreja Plenkovića pa se tako pojavio i novi ministar turizma Tonči Glavina, ovdje su i ministri Fuchs, Obuljen, Božinović, Medved, Vučković, Habijan i drugi.  Od viđenijih HDZ-ovaca susreli ministra Olega Butkovića, kao ni Vladimira Šeksa.

Iako u izjavama govore o pobjedi, svi članovi HDZ-a nisu euforični i ponavljaju kako će se čekati i rezultati s posljednjeg biračkog mjesta.  Doduše taj dio ne bi trebao biti problem jer je izašlo nikad manje građana, njih tek oko 20 posto.  No, na mobitelima se zato prate i rezultati u drugim zemljama te ukupni omjer snaga na razini Europskog parlamenta.

Na kraju, ono što treba naglasiti je i da su svi HDZ-ovci prilično rezervirani oko toga što će biti s nositeljem liste Andrejem Plenkovićem, odnosno ide li premijer u Bruxelles te ako ne ide, tko će ga tamo zamijeniti. Govor Andreja Plenkovića očekuje se nakon 23 sata.

Foto: Dario Topić


21:30 Polako se ispunjava stožer HDZ-a.

Foto: Dario Topić


21:20 Potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, komentirao je za Večernji list rezultate izlaznih anketa, prema kojima HDZ na europskim izborima osvaja šest mandata. "To će biti veliki uspjeh HDZ-a ako ostane ovako kako pokazuju ankete. Druga pobjeda u vrlo kratkom vremenu, naravno da mogu samo biti zadovoljan", poručio je.


20:50 Karlo Ressler, četvrti na listi HDZ-a za izbore u Europski parlament (EP), rekao je u nedjelju kako rezultati izlaznih anketa pokazuju da je HDZ opravdao povjerenje građana u proteklih pet godina, koje su za Hrvatsku "vjerojatno bile najuspješnijih europskih pet godina u povijesti".

Prema izlaznim anketama, HDZ osvaja šest mandata u EU parlamentu pa će Ressler i dalje biti europarlamentarni zastupnik. U kratkoj izjavi novinarima u izbornom stožeru HDZ-a istaknuo je da ankete "pokazuju jedan dobar trend", odnosno da HDZ osvaja praktički polovicu mandata, šest, od 12 hrvatskih zastupnika u EP-u.

"To je dobro, to je pozitivno, znači da smo i s onim što smo radili na razini cijele Hrvatske uspjeli opravdati povjerenje u ovih pet godina koje su za Hrvatsku vrlo vjerojatno bile najuspješnijih europskih pet godina u povijesti, gospodarski uspješnih, propulzivnih godina. I zbog svega toga drago mi je da vidimo ovakve rezultate", rekao je Ressler.

U izbornom stožeru HDZ-a u Kristalnoj dvorani hotela Westin čeka se zatvaranje birališta na razini EU, a stranački vrh, predvođen Andrejom Plenkovićem, u dobrom raspoloženju druži se sa članovima stranke.


20:36 Za razliku od parlamentarnih izbora u travnju, kada smo Plenkovića čekali do 45 minuta poslije ponoći, sada je u opuštenom druženju s gostima već od 19 sati kada je pratio izlazne ankete, a oko 20:30 izašao je na piće sa stranačkim kolegama ispred hotela u kojem je stožer.

09.06.2024., Zagreb - Docek rezultata izbora zastupnika za Europski parlament u stozeru HDZ-a. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL


20:30 Plenković je u stožeru bio još prije 19 sati, ali zajedno s bliskom suradnicima boravi u dvorani iza zatvorenih vrata. Oko 20:30 iznova se pojavio u samom stožeru, gdje razgovara sa stranačkim kandidatima i novinarima.

Foto: Dario Topić


20:20 Prema najnovijim izlaznim anketama, najviše glasova na izborima za Europski parlament dobio je HDZ 33,09 posto, što bi mu donijelo šest mandata, a slijede SDP i partneri s 27,29 posto ili četiri mandata. Prema anketi provedenoj među biračima po izlasku s biračkog mjesta, po jedan mandat osvajaju Domovinski pokret (8,77 posto) te Možemo! (6,26 posto).

Prva izborna anketa, objavljena u 19 sati, najviše glasova na izborima za Europski parlament dobio je HDZ (33,74 posto), što bi mu donijelo šest mandata, a slijede SDP i partneri s 27,81 posto ili četiri mandata, dok po jedan mandat osvajaju Domovinski pokret (8,67 posto) te Možemo! (5,84 posto).

Malo ispod izbornog praga od pet posto su Fair play lista predvođena IDS-om kojima je, prema izlaznim anketama, podršku dalo 4,70 posto birača i lista Nine Skočak s podrškom od 4,57 posto građana, dok za koalicijsku listu na čelu s Mostom, kojoj su predizborne ankete predviđale jedan mandat, ove izlazne ankete pokazuju podršku od 3,57 posto. 


20:10 Međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović u nedjelju je, po objavi rezultata prvih izlaznih anketa, poručio kako je jasno da je HDZ, nakon parlamentarnih, pobijedio i na izborima za Europski parlament (EP). "Naravno, još čekamo službene rezultate, ali iz svega ovoga što pratimo, činjenica je da je HDZ pobijedio i na ovim izborima", rekao je Božinović.

Sad stvarno možemo govoriti o kontinuitetu, naglasio je. "Tri puta na parlamentarnim izborima, sada i na europskim izborima", dodao je i te uputio zahvalu građanima koji u kontinuitetu daju povjerenje HDZ-u. U HDZ-ovom stožeru pljeskom i uzvicima odobravanja pozdravili su prve rezultate izlaznih anketa, koje im prognoziraju šest osvojenih mandata za EP.


20:05 Naš novinar Dario Topić, koji se nalazi u HDZ-ovu stožeru, probao je hranu koja se nudi u izbornoj noći. "Hrana je ukusna, zanimljiv spoj tradicionalnog na moderni način u obliku zalogaja pa se tako nude okusi kulena i šunke s krem sirom, zatim quiche od poriluka i dalmatinske pancete. Ipak, više je slatkog nego slanog pa se na europskom meniju nalaze kroasani, prhka tijesta i voćni kolači", komentar je Večernjakovog novinara.

Foto: Dario Topić


19:35 - FOTO Pogledajte što se jede i pije u izbornim stožerima

Zagreb: Slavlje HDZ-a nakon rezultata izbora za Europski parlament
1/54

19:20 - Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, druga je na HDZ-ovoj listi i komentirala je jako nisu izlaznost za EU izbore. "Jako je niska izlaznost, ali mislim da su se ljudi zasitili izbora i politike na parlamentarnim izborima i pripremaju se za izbore u prosincu. Prema izlaznim anketama vidljivo je kako smo uvijek na vrhu i kad je niska i visoka izlaznost."

>>>  VIDEO Reakcija Dubravke Šuice na izlazne ankete


19:05 - Uz pljesak u relativno praznom stožeru dočekane su izlazne ankete u HDZ-u. Iz prostorije pored u kojoj je vrh stranke izašao je i premijer Plenković koji je bez komentara, ali uz osmijeh pratio izlazne ankete koje donose prilično povoljan rezultat HDZ-u

>>> VIDEO Reakcija stožera HDZ-a na izlazne ankete


19:02 - Gordan Jandroković stigao je u stožer HDZ-a i komentirao izlazne ankete Nove TV. "Jako smo zadovoljni. Pobijedili smo kada je bila velika izlaznost, pobijedili smo i sada kada je mala izlaznost", poručio je.

09.06.2024., Zagreb - Izborni stozer HDZ-a gdje se cekaju rezultati izbora za Europski parlament. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL


19:00 - Birališta su zatvorena. Prema izlaznim anketama Nove TV, HDZ ima 33,74%, odnosno šest mjesta, SDP 27,81%, odnosno četiri mjesta, Domovinski pokret 8,67%, odnosno jedno mjesto, i Možemo 5,84% također jedno mjesto. Koalicija Fair Play (IDS, SDSS i drugi) ne prelazi izborni prag jer, prema izlaznim anketama, osvaja 4,70 posto, Nina Skočak osvaja 4,57 posto, Most 3,57...


18:30 - Prvi HDZ-ovac u stožer došao je ministar Tomo Medved. 

09.06.2024., Zagreb - Izborni stozer HDZ-a gdje se cekaju rezultati izbora za Europski parlament. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL


Pripadnici i simpatizeri HDZ-a rezultate parlamentarnih izbora čekaju na istom je mjestu, u zagrebačkom hotelu Westin, no ovoga puta na nešto manjoj površini, odnosno u samo pola Kristalne dvorane. Svira prigodna glazba, od Tota Cotugna i pjesme Insieme preko navijačkih. U stožeru je mnoštvo novinara.  

Hrvatski birači danas četvrti put izlaze na europske izbore, odlučujući kojih će ih 12 zastupnika predstavljati u Europskom parlamentu sljedećih pet godina. Glasanje je počelo u 7 sati kada su otvorena 6651 biračka mjesta širom zemlje, a trajat će do 19 sati, nakon čega završava dvodnevna izborna šutnja. Prvi rezultati bit će objavljeni u 23 sata. Odlučuje se između 25 lista s imenima 300 kandidata. 

Komentara 6

PE
pežo
21:50 09.06.2024.

Političari imate li što slaviti osim da se budete osobno okoristili jer ljudi ne žele više sa vama niti dobro niti loše -dosadili ste svojim lažima .Ova izlaznost govori vam da bi se morali sramiti .

Avatar southman
southman
21:10 09.06.2024.

Tko je Resler ???

PR
prajdali100
21:49 09.06.2024.

"Veliki uspjeh HZD- a"! Dogodi se,ispravite naslov članka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije