BURNO U SABORU

Jandroković: Ajde klevetnice, prestanite govoriti; Vidović Krišto: Prestanite vrijeđati

Zagreb: 33 zastupnika traže pokretanje pitanja povjerenja Premijeru
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/9
23.02.2023.
u 17:24

Sabor danas raspravlja o pitanju povjerenja Andreju Plenkoviću kojeg je inicirao Domovinski pokret. Netom prije glasovanja, burna rasprava krenula je između predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i zastupnice Karoline Vidović Krišto

Na incijativu Domovinskog pokreta (DP), koju je podržala cijela oporba, u Saboru se danas prvi put od kada je u listopadu 2016. postao premijer raspravlja o opozivu Andreja Plenkovića zbog niza afera na štetu države. - U Hrvatskoj je stvoreno koruptivno ozračje koje utječe na sve, od demografskog sloma do pada životnog standarda. I čini se da tome nema kraja. Nabrajati afere pojedinačno billo bi suludo zbog njihova ogromnog broja i obima. No spomenut ću najveće. Slučaj Ina. Sisačka rafinerija je točno prije sto godina počela s radom, preživjela je štošta, ali Plenkovića nije. Usred energetske krize slati hrvatsku naftu u Mađarsku čin je izdaje. Nema drugog naziva za to. Tu je i pljačka milijarde kuna iz Ine. Druga afera je ona u režiji HDZ-a i SDSS-a oko dodjele novca određenim tvrtkama pod krinkom nacionalnih manjina. Pa afere "softver", "Žalac", "SMS poruke" iz čije se prepiske vidi sva bijeda sustava koji razdire nacionalno tkivo. Stvorili ste u Hrvatskoj atmosferu divljeg zapada - obrazlažući zahtjev za opozivom premijera kazao je Ivan Penava (DP) dodajući kako je Plenković, prije nego se pretvorio u "AP-a" i "šefa", govorio kako stranka ne može biti talac bilo kojeg svog člana.

Nastavio je da sve ono što smo doživjeli u obnovi spada u anale nesposobnosti, navodeći kako u premijerove grijehe spada i neprovođenje zdravstvene reforme, neprocesuiranje ratnih zločina, ali i kršenje prisege koju je Plenković dao preuzimajući svoju premijersku funkciju kazavši da će svoju dužnost obavljati časno i pošteno.

- Stvoritili ste koruptivno ozračje. Iz svega navedenog vidljivo je da je politika koju vodite pogubna za državu i građane, a uporno odbijate preuzeti odgovornost. I po tome se vidi da Hrvatsku vodite u kolaps - ustvrdio je Penava obraćajući se i samom premijeru Plenkoviću koji je bio u sabornici. Potom je Penava zastupnicima vladajuće većine poručio da sad imaju priliku reći dosta i zaustaviti kriminal. 

- Nemojte udariti pečat na korupciju kako je bilo u slučaju Ive Sanadera - obratio se Penava "vladajućim" zastupnicima.

- Iako premijer reče kako je Hrvatska u grupi 15 najrazvijenijih zemalja na svijetu, Hrvatska je pri dnu po novcu koji građani imaju za život, a ono po čemu je pri vrhu, to je korupcija. Premijer nas je uvjeravao da ima istančane radare za korupciju, aliti ti radari ne funkcioniraju. Sve afere vode prema famoznom AP-u. Mi moramo govoriti o tome kako se Hrvatska vodi, u što se vodi i tko je za to odgovoran - nadovezao se Peđa Grbin (SDP). Marija Selak Raspudić (Most) ustvrdilaje pak kako nikada do sada nismo imali takvog cenzora poput Plenkovića koji je, k tome, posve odnarođen. 

HDZ-ovi su zastupnici na sve prozivke i optužbe uzvraćali da se radi o jeftinom oporbenom pamfletu ruskih simpatizera čiju neuvjerljivost potkrepljuje i činjenica da se u ovom pokušaku rušenja premijera ujedinila cijela oporba, od krajnje ljevice do krajnje desnice.

 

- Koliko god ona bila neargumentirana, drago mi je došlo do ove interpelacije jer ona pokazuje da su maske pale. Svi ste sad zajedno, i lijevi i desni - poručio je oporbi Željko Reiner (HDZ), da bi Nikola Grmoja (Most) uzvratio kako bi se on čudio oporbi koja u borbi protiv korupcije neće surađivati na rušenju Vlade koja je za tu istu korupciju najodgovornija. 

Kako se nakon istupa Karoline Vidović Krišto (OIP), koja reče da su Hrvatske pošte pod kontrolom predsjednika Sabora, razvila prava polemika jer ju je Gordan Jandroković optužio da laže i kleveće, pozvavši Vidović Krišto da ga prijavi DORH-u ako ima neke dokaze za svoje tvrdnje, oporbeni zastupnici zasuli su Jandrokovića prigovorima da zlorabi svoju funkciju uplićući se u rasporavu mimo polovnika. 

- Korupcija ima svoje zakonitosti kako bi se mogla provoditi. U Hrvatskoj svjedočimo raspodjeli plijena, tako je i HEP pod kontrolom Andreja Plenkovića, dok je Hrvatska pošta pod kontrolom Jandrokovića. Isto tako, provedbu cenzure medija vrši Jandroković putem agencije pod vlasništvom izvjesnoga Krešimira Prosolija. Nju se u krugovima naziva Fimi medija 2 - optužila je Vidović Krišto, na što je Jandroković tražio dokaze, jer se inače radi o ''kleveti''.

- Ostanite načelni, recite konkretno - upitao ju je, na što mu je Vidović Krišto kazala kako je ''njegova nervoza dokaz njegovog straha od europskih vrijednosti''. - Možete se popesti na trepavice, uvest ćemo reda u Hrvatsku - kazala je zastupnica te dobila dotad već drugu opomenu.

- Ajde klevetnice, prestanite govoriti - odgovorio joj je Jandroković. - Prestanite vrijeđati, Vi nemate pravo vrijeđati Sabor - odgovorila mu je, na što je Jandroković kazao kako će Vidović Krišto uputiti i treću opomenu. - Ne, sebi je dajte - odgovorila mu je.

- Unizili ste svoga "šefa" jer ste raspravu o njemu prometnuli u raspravu o sebi. On vam to neće oprostiti - ironično je Jandrokovića upozorila Marija Selak Raspudić, a kada ga je Sabina Glasovac pozvala da samom sebi dodijeli stegovnu mjeru, jer je do tada već bio udijelio niz opomena oporbenim zastupnicima, Jandroković joj je uizvratio kako mu kažnjavanje samog sebe "ne pada na pamet". 

U nastavku je Penava kazao kako je Hrvatska u proteklih deset godina izgubila oko 414 tisuća ljudi, i to zato jer život u Hrvatskoj postaje nemoguć. - Imamo najdugovječnijeg premijera koji ima još godinu dana mandata u kojoj bi valjda htio napraviti sve ono što u proteklih sedam godina nije. A on sad sjedi ovdje i dosađuje se dok mi govorimo o povredama poslovnika - prije prve proglašene stanke iznijela je Anka Mrak Taritaš (GLAS) svoju primjedbu zbog pravca u koji je rasprava skrenula. 

>> VIDEO Sandra Benčić pronašla muškarca koji joj je prijetio: 'Pitala sam ga je li mu treba doći na vrata' 

 

Komentara 8

ZA
zacmil1
19:29 23.02.2023.

Buaha obrisao sve komentare, buaha. Ne smije se protiv Njonje. Nonjo je najbolji alpinist

DU
Deleted user
20:59 23.02.2023.

Baš je dražesno kako HDZ-ovci sami sebe tapšu i tješe.

DU
Deleted user
07:38 24.02.2023.

Gospodo iz HDZ-a otišli ste dalje nego što kolonoskop može, svaka čast, treba imati želudac za to!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije