Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Selak Raspudić: Glasanje o Pupovcu prilika je da oporba testira postoji li vladajuća većina

Marija Selak Raspudić
Večernji TV
20.06.2024.
u 14:21

Marija Selak Raspudić zvuči kao da ide prema tome da se kandidira za predsjednicu Republike. Možda pod sloganom "Gdje si sada, frajeru", pitao ju je naš novinar u studiju Večernjeg TV

Marija Selak Raspudić gostovala je u studiju Večernjeg lista gdje je odgovorila na pitanje hoće li ići u utrku za predsjednicu Republike Hrvatske. S njom je razgovarao naš novinar Tomislav Krasnec. Prvo je komentirala današnju raspravu u Saboru (i očekivano sutrašnje glasanje) o čelnom mjestu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

- Mi nećemo glasovati za Milorada Pupovca. To je prije svega dobra mogućnost da oporba testira postoji li još uvijek vladajuća većina. Jer, ukoliko Domovinski pokret doista neće podržati gospodina Pupovca na čelu tog Odbora, bez oporbe nema dovoljno ruku da se izglasa taj prijedlog - kazala je Selak Raspudić. Smatra da je vrijeme da se "počisti i taj institucionalni nered" koji se očituje u činjenici da predstavnici nacionalnih manjina mogu biti istodobno u dva saborska kluba zastupnika. 

- Domovinski pokret je svoju politiku sveo na to da neće dozvoliti da Milorad Pupovac bude dio vladajuće većine. Ukoliko on bude izabran na čelo toga Odbora, a oni pristanu na to, bilo svojim rukama, bilo potiho, onda su oni u koaliciji s SDSS-om i to treba jasno reći. Međutim, važnije je da se ovakav tip institucionalnog nereda doista ne smije tolerirati i zato sam predložila cjelovitu reformu Sabora koja ide prema dokidanju mogućnosti da predstavnici manjina budu članovi dvaju saborskih klubova - kaže gospođa Selak Raspudić. 

Na pitanje hoće li biti kandidatkinja za predsjednicu RH odgovara:

- To je jedna opcija o kojoj se razmišlja. Širi krug ljudi s kojima trenutno razgovaramo smatra da bi to bila dobra ideja. Mi ćemo nastaviti razgovarati, u jednom trenutku naravno da ćemo i prelomiti tu odluku. 

Zvuči li to kao da je odgovor zapravo: da? Ili ide prema "da"?

VEZANI ČLANCI: 

- Nema još uvijek konkretnog odgovora. Nemam potrebu ljude obmanjivati, niti kalkulirati kada ću izaći s tom kandidaturom. Dapače, ne sramim se toga da otvoreno kažem da je to nešto o čemu još uvijek razmišljam. I to ne zbog straha od nekakvog političkog iskoraka, nego prije svega zbog promišljanja o tome što bih ja na toj funkciji uopće imala za ponuditi - kazala je Raspudić. - Svjesna sam da smo navikli u hrvatskom političkom prostoru da smo okruženi bogomdanim muškarcima koji su kvalificirani za sve funkcije i koje se uopće ne propituje oko toga trebaju li se kandidirati. Svi ljudi, koje ja volim i kojima sam okružena i koje cijenim, su netko tko će dobro razmisliti - dodala je. 

Bi li ženi kao izazivačici Zorana Milanovića bilo puno teže voditi kampanju nego muškarcu, s obzirom na karakter protivnika, "predsjednika s karakterom"?

- Spomenula sam muškarce ne da bi ih kvalificirala prema spolu nego jer na vodećim funkcijama jesu isključivo muškarci. A kako bi Zoran Milanović reagirao na ženu kao kandidatkinju, osobno ne osjećam neki kompleks oko toga niti mislim da se svodim isključivo na svoj spol. To bi trebalo pitati njega je li to prednost ili nedostatak. Neće odlučiti samo činjenica da, ukoliko se kandidiram, jesam žena - kaže. 

- Sigurno da bi se osjećala komforno kad bi takvu odluku donijela. No, svaki tip odluke gdje vi sebe izlažete, nije jednostavan. To su isto pretenciozne izjave: ja se ne bojim nikoga. Nije mi svejedno ni sada kada sjedim s vama. Ali, politika je stalno izlaganje, vi ne možete nemati dovoljno hrabrosti ako ste odlučili da pokušate mijenjati Hrvatsku i rukovoditi tim promjenama da ne iskoračite - rekla je Selak Raspudić. 

Milanoviću je gospođa Selak Raspudić svojedobno poručila "gdje si sada, frajeru", nakon što na summitu NATO-a u Madridu nije napravio ono što je mjesecima javno najavljivao da će napraviti, a to je blokirati pozivanje Švedske i Finske u NATO dok se ne riješi pitanje Hrvata u BiH. Hoće li to biti slogan njezine potencijalne predsjedničke kampanje: "Gdje si sada, frajeru"? 

- Prigovarao je drugima na načinu na koji su istupali, ali u konkretnoj situaciji u međunarodnom okruženju nismo vidjeli da je pokazano isto lice. U tom kontekstu, takvo pitanje je bilo opravdano. 

Tko bi mogao biti HDZ-ov kandidat za predsjedničke izbore?

- Kandidat HDZ-a je samo jedan, a to je Andrej Plenković. HDZ ne posjeduje nekoliko središta moći. Netko će morati nositi tu ulogu, ali u praksi će institucionalno biti sveden na nešto što se može okarakterizirati Plenkovićevom tajnicom. Plenković neće tolerirati iskorake. HDZ plješće jednome vođi - smatra Marija Selak Raspudić. 

U nastavku emisije komentirala je istup Marina Miletića koji je ovih dana optužio nju i Ninu Raspudića da su zbunili potencijalne birače Mosta svojom tezom i "idološkom moratoriju" kao mogućem obliku suradnje s ljevicom. 

- Svaki je razlaz težak i razumljivo je da svatko ima svoju interpretaciju događaja. Ne zamjeram nikome. Što se tiče ideje suradnje s ljevicom... Pa, poznata je činjenica da, nakon što smo Nino Raspudić i ja izašli iz Mosta, Božo Petrov i Nikola Grmoja su bili ti koji su javno pozivali DP da zajedno s njima i ljevicom formira parlamentarnu većinu. Ako smo mi izašli iz Mosta, kako smo mi mogli nastaviti biti rodonačelnici te ideje? 

- Mi trenutno imamo na snazi ideološki moratorij u aktualnoj vlasti. Domovinski pokret neka bitna pitanja drugačije promatra nego HDZ, a unatoč tome oni nastavljaju i dalje zajedno. Možda imamo jači ideološki moratorij nego ikad prije. S obzirom na to kako su oni svoje politike artikulirali prije i za vrijeme izborne kampanje, uključujući one poznate plakate, i kako su danas jasno naglasili da im neke stvari neće biti prihvatljive. A sada su zaključili da je imak moguć "silenzio stampa" ako će nastaviti zajedno provoditi neke politike na dobrobit Hrvatske - kaže Marija Selak Raspudić.

- Meni Andrej Plenković ne izgleda pretjerano motiviranim za vođenje vlade - dodala je u dijelu intervjua u kojem komentira premijera. 

Kako bi izgledala kohabitacija s premijerom Plenkovićem ako bi se ona kandidirala i pobijedila na izborima za predsjednicu Republike?

- Bilo bi preuzetno da prejudiciram prije nego što dođem u situaciju gdje ću doista vidjeti njegov odgovor na ono što ću ja u tom trenutku ponuditi. Ono što bih ja sigurno bila je predsjednica svih građana RH. Trenutno nam nedostaje tog tipa zajedništva. Ako će netko iz HDZ-a doći do te funkcije, iako ne mislim da će se to dogoditi jer naš narod ima osjećaj za ravnotežu, onda i sama funkcija Predsjednika postaje izlišna. Bit će uvijek kako Plenković odluči, kao što je učinio čitav Sabor izlišnim. Ja sam nezavisna i iza mene ne stoje centri moći, i naravno da bih imala tu priliku, privilegiju i odgovornost da mogu nezavisno zastupati sve građane RH. To je onda sasvim drugi tip pristupa i energije, i cijeli ishod događaja bi bio drugačiji.

A je li predsjednik Zoran Milanović zaista predsjednik svih građana nakon što se u kampanji za parlamentarne izbore svrstao uz SDP?

- Ne želim biti nepravedna pa ću reći da pretpostavljam da on želi biti predsjednik svih građana. Ali činjenica je da je on nedvosmisleno stao uz jednu političku opciju. Bio je kandidat SDP-a. I sada više to ne možemo gledati u istom kontekstu. Vrlo teško je reći sada opet: ipak jesam svačiji. Ali nije na meni da držim taj tip moralnog predavanja.  Svatko od nas ima svoj pristup. To je ljepota demokracije. On je mogao biti i predsjednik samo jedne jedine osobe. Mogao je reći ja sam predsjednik isključivo Peđe Grbina. Ili što god je htio. On se može u demokraciji izložiti, kandidirati, a građani RH će u tom trenutku reći je li im to prihvatljivo ili žele nekoga drugoga na tom mjestu. Moja kampanja, ukoliko do nje dođe, neće biti negativna - zaključila je Marija Selak Raspudić. 

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar grbadeva
grbadeva
15:12 20.06.2024.

E ako se ona ne kandidira ja ću. Pa netko mora, zaboga.

IM
imota
14:38 20.06.2024.

nema te funkcije na koju su ona ne bi popela...???.... ...sve zna....bas sve ...!!!

AB
abcabc
15:13 20.06.2024.

Ovoj nije dosta poraza i debakla, pa bi još htjela biti i Predsjednica - curo smanji doživljaje da si bitna i važna za ikoga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije