EKSTREMNE VRUĆINE

Vakula: Živimo u najtoplijem desetljeću otkad postoje mjerenja. Bit će sve više toplinskih valova

Zoran Vakula
Foto: Borna Jakšić/Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
18.08.2024.
u 13:40

Meteorolog Zoran Vakula odgovara na tri pitanja za Večernji list

1. Kako klimatske promjene utječu na učestalost i intenzitet ekstremnih vrućina? Možemo li očekivati da će ovakvi toplinski valovi postati uobičajeni u našoj regiji u idućim desetljećima?

Nisam stručnjak za klimatske promjene, ali djeluje mi prilično izgledno da ćemo i u budućnosti, kao što smo imali do sada, kod prosječno znatno više srednje temperature zraka nego prije – i godišnje i osobito ljetne – imati i više vrućih dana, pa i onih bliže rekordnim vrijednostima. Pritom i više toplinskih valova koji mogu utjecati na zdravlje, koje po postojećim kriterijama službeno imamo samo u najtoplijem dijelu godine. No, kad bismo gledali povremena velika i dugotrajna odstupanja od prosječne temperature zraka, mogli bismo toplinskim valovima proglasiti i neka razdoblja u drugim godišnjim dobima. Samo što ih tada većina lakše podnosi nego ove iznimne ljetne vrućine.

2. Koje su dugoročne posljedice ekstremnih vrućina na ekosustave i poljoprivredu?

I ovdje preporučujem pitati nekog stručnijeg od mene. Prema "Strategiji prilagodbe klimatskim promjenama u RH za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070. godinu" zaključujem da ćemo u većini Hrvatske u sljedećim desetljećima vrlo vjerojatno imati u prosjeku manje kišnih razdoblja, manju vlažnost tla, manji broj vrlo hladnih dana, manje snježnog pokrivača te više sušnih razdoblja, toplih noći i vrućih dana, sunčeva zračenja, srednje razine mora. I pritom još kojekakvih meteoekstrema. A i bez njih, osim "običnih" meteouvjeta, na ugrožavanje opstanka biljaka i životinja djeluje i onečišćenje tla, atmosfere i voda.

3. Kako se klima promijenila u našoj regiji u posljednjih nekoliko desetljeća, a kako se očekuje da će se mijenjati u budućnosti? Koje bi mjere trebalo poduzeti kako bi se zajednice bolje pripremile za buduće toplinske ekstreme?

Prema analizi podataka DHMZ-a, neprijeporno živimo u najtoplijem desetljeću otkad postoje mjerenja. Srednja temperatura posljednjih desetljeća gotovo posvuda je među najvišima u znanoj povijesti. Pritom u ovom stoljeću imamo znatno više ne samo pojedinačnih rekordnih dnevnih vrijednosti, nego i ekstremno toplih dugotrajnih razdoblja. Ne može se tvrditi, ali prema scenarijima budućih stanja atmosfere vrlo je velika vjerojatnost nastavka takvog (ne)vremena. Ne znam koje bismo sve mjere trebali poduzeti, ali djeluje mi logičnim smanjiti onečišćenje, betoniziranje, asfaltiranje i pretjeranu potrošnju energije te povećati zelene površine, posebice gradske parkove i šumska područja. 

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTO 'Dolac je u rasulu, ubili su nas trgovački centri. I vrućine su nepodnošljive, ali mi smo kao životinje'

Zoran Vakula
1/25

 

Komentara 6

CE
Centrifuga
15:12 18.08.2024.

Baš sam gledao jedan dokumentarac o tome da već sada civilizacija ima mogućnosti utjecati na klimu te ju mijenjati po želji tehnologija za to već postoji ali trenutno je u rukama određenih elita

PN
pošteni_načelnik
07:56 19.08.2024.

propagandist lijevo - liberalnog smjera

AK
Aka
16:52 18.08.2024.

Šume su jedini spas! Treba pošumljavati, svaki kutak gradova popuniti drvećem i zelenilom.Graditi bazene za ljude, otvoren bazene za ljetne dane u gradovima, jer sirotinja nema novaca za more i imat će sve manje, kako stvari idu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije