Vrsno i lijepo vino, prema tvrdnji najvećih poznavatelja božanske kapljice, počinje u vinogradima, a nagrade su rezultat marljiva rada i ljubavi prema ovom jedinstvenom poslu. Tako su se najbolji domaći i strani vinar okupili jučer u zagrebačkome hotelu Antunović kako bi preuzeli svoje nagrade “Večernjakove vinske čašice” koje se tradicionalno dodjeljuju. Stručni žiri vinara, enologa, vinskih trgovaca i sommeliera imao je težak posao da izabere najbolje među njima.
– Ocjenjuje se anonimno. Žiri se sastane i kuša vina, a da se ne zna čija su ni odakle su. Ocijenimo ih prema međunarodnim standardima – objasnio je član žirija Vitomir Andrić te dodao kako na promociji hrvatskih vina treba raditi zajedničkim snagama vinara iz cijele Hrvatske.
Enjingiju četiri čašice
Graševina, malvazija, sauvignon i chardonnay samo su neke od sorti nagrađenih s četiri i pet “Večernjakovih vinskih čašica”.
Tako je Ivan Enjingi iz kutjevačkoga vinogorja, za kojeg njegovi kolege kažu da je vrhunski poznavatelj dobre kapljice, dobio četiri čašice za rajnski rizling 2006. i graševinu vrhunsku 2007.
– Svako jelo prati njegovo vino: sivi pinot, vrhunska graševina, rajnski rizling... Sve te sorte vinari mogu učiniti vrhunskim, samo je bitno da se proizvodi što više – rekao je I. Enjingi.
Nema nagrada bez rada
Pet Večernjakovih čašica za crveno vino “boškinac” dobio je Boris Šuljić s otoka Paga.
– Radimo bijela vina, merlot, crna i crvena, a naše vino “gegić” od autohtone je paške sorte prepoznatljive u cijeloj Hrvatskoj – objasnio je Marko Katić, zastupnik podruma Borisa Šuljića.
Pet Večernjakovih čašica dobili su i Georgio Clai, Boris Drenški, tvrtka Kutjevo d. d., Marino Markežić, Pavo Miličić, podrumi Belje, PZ Dingač i Davor Zdjelarević. U konkurenciji je bilo 170 vina iz Hrvatske i svijeta, a vinari su složni u tome kako je potrebno mnogo marljiva rada da se dobiju kvalitetna vina.
Anonimno ocjenjivanje? U Hrvatskoj? Nemoguce i apsolutno nevejerojatno! Pogledaj samo komu su pripale nagrade......Kvaliteta? Sitnica!