DUGI DOMET

VIDEO Hrvatski topovi na ukrajinskoj bojišnici? 'Svaki dan uništavamo jedan cilj'

Foto: Screenshot
19.09.2022.
u 22:51

Topnici su ispričali kako su tijekom 19 dana borbenog rada uništili oko 17-18 ciljeva okupatora, i to ne računajući oštećenu i neutraliziranu tehniku.

Informativna agencija ukrajinskog ministarstva obrane ArmiaInform objavila je prve snimke i fotografije topova M-46 kalibra 130 milimetara u akciji na bojištu u Donjeckoj oblasti. Riječ je o topovima proizvedenim u Sovjetskim savezu 50-ih godinama koje je Hrvatska koristila u Domovinskom ratu. Na Twitter profilu Ukraine Weapons Tracker navodi se kako je topove donirala Hrvatska, a objavljene su i fotografije na kojima se vide hrvatski natpisi na kutijama za streljivo.

Hrvatska je početkom ožujka poslala 20 tisuća kalašnjikova različitog podrijetla, preostalih još iz Domovinskog rata, te o poprilično velikim količinama streljiva i granata u kalibrima koje je zatražila ukrajinska strana. Bila je riječ o čak desetak milijuna raznih metaka.

Hrvatska nije službeno objavila slanje haubica Ukrajini. Proizvedene su u Sovjetskom savezu 50-ih godina, a dometi im je 27 kilometara.

Novinarka ukrajinskog ArmiaInform  Ana Hudz koji je posjetila položaje topničke jedinice jedne od ukrajinskih mehaniziranih brigada u Donjeckoj oblasti svjedočila je razornoj snazi topa.

Topnici su joj ispričali kako su tijekom 19 dana borbenog rada uništili oko 17-18 ciljeva okupatora, i to ne računajući oštećenu i neutraliziranu tehniku.

"Svaki dan uništavamo jedan cilj – pomažemo pješaštvu u eliminaciji neprijateljske tehnike i ljudstva. To su topničke instalacije, minobacački proračuni, MLRS Grad, neprijateljske samohodne topničke instalacije itd. Vatrom možemo pokriti i rovove, zemunice, šumska područja", kaže zapovjednik jedinice Oleksandr.

Zapovjednik oružja Vladyslav kazao je da koristeći topničke proračune mogu uništavati i pojedinačne mete, dok pripadnici jedinice kažu da im je najviše u sjećanju ostao trenutak uništenja ruskog samohodnog topničkog oruđa 2S9 "Nona".

Na Twitter profilu Ukraine Weapons Tracker, koji prati oružje u ratu u Ukrajini, objavio je fotografije navedenog oružja te su naveli kako je riječ o hrvatskom oružju.

"Nedavno isporučene hrvatske M-46 130 mm topove, već koristi ukrajinska vojska na prvim crtama u Donjeckoj oblasti. Zajedno s M-46 topovima, ukrajinska vojska zaprimila je i značajnu količinu streljiva. Na ovim slikama možemo vidjeti hrvatske OF-482M HE projektile", navodi se na Twitter profilu.

Fotografije i snimke navodnih hrvatskih topova, možete vidjeti OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 19

PR
prajdali100
00:12 20.09.2022.

Sve i da je ovo istina o ovim stvarima se šuti ! Što ovo prenosite ? S kojom nakanom? Pa potpiši ovaj članak.

B2
bordon 2
23:07 19.09.2022.

Jako pametno sto se hvalimo sa starim topovima koji gruvaju po Rusima.

RA
rasturaljkaaa
07:50 20.09.2022.

Cime se budala hvali, pametan se toga stidi, a osveta se servira hladna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije