Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Vlada: Čuvamo sjećanje na žrtvu Vukovara i potičemo razvoj grada

Vukovarski vodotoranj - simbol obrane  Grada Vukovar
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
17.11.2021.
u 09:48

Posebna radna skupina za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina do sada je razriješila 44 kaznena djela ratnih zločina počinjenih na području Vukovara, a kazneno su prijavljena 22 počinitelja, poručuju iz Vlade

Vlada svojim radom želi očuvati kulturu sjećanja na žrtvu Vukovara te potaknuti aktivnosti usmjerene na društveni i gospodarski razvoj toga grada koji je prije trideset godina stradao u Domovinskom ratu, napominju iz Banskih dvora uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

U korist proračuna Grada Vukovara u proteklih je pet godina iz državnog proračuna isplaćeno više od 525 milijuna kuna, ističe Vlada te dodaje da je poslodavcima sa sjedištem na području Vukovara (i Iloka te općina Lovas i Tovarnik) za povrat 50 posto plaćenih doprinosa, isplaćeno 159 milijuna kuna.

Tome treba pridodati i efekt porezne reforme jer je proračun Grada u četverogodišnjem razdoblju prihodovao nešto više od 300 milijuna kuna. Ako se gledaju Europski strukturni i investicijski fondovi (ESIF), ukupna ulaganja do 30. rujna iznose 1,55 milijardu kuna (sredstva iz ESIF-a  su 1,2 milijardu kuna).

Vukovarski vodotoranj - simbol obrane  Grada Vukovar
1/19

Iz Vlade ističu i da je u tijeku provedba programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara čija je procijenjena vrijednost 1,44 milijarde kuna a najveći je projekt nadogradnja i elektrifikacija pruge Vinkovci-Vukovar.

Riječ je o više od 516 milijuna kuna vrijednom projektu obnove 18,7 kilometara pruge na kojoj će putnički vlakovi moći prometovati brzinom do 120 km/h. U sektoru poljoprivrede je od listopada 2016. godine do danas korisnicima na području Vukovara odobreno 450,5 milijuna kuna potpora, a isplaćeno je 268,6 milijuna kuna, dok u sektoru gospodarstva i održivog razvoja ugovorna ulaganja na području Vukovara iznose nešto više od milijardu kuna (najviše u vodno gospodarstvo).

Za zapošljavanje i socijalnu politiku ukupna ulaganja iznose 279 milijuna kuna, od kojih je za mjere aktivne politike zapošljavanja isplaćeno 81,1 milijun kuna, a za potpore za očuvanje radnih mjesta u okolnostima pandemije covid-19 - 72,7 milijuna kuna, pri čemu je obuhvaćeno 593 poslodavca odnosno 5146 radnika. Za stambeno zbrinjavanje i obnovu utrošeno je nešto manje od 90 milijuna kuna te je stambeno zbrinuto oko 850 obitelji, a za razvoj turizma i sporta 12,6 milijuna kuna.

Video: Vukovarski vodotoranj

Ukupna ulaganja kroz sektor Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine iznose nešto više od 145 milijuna kuna, a sklopljeno je i šest ugovora o darovanju nekretnina u državnom vlasništvu u vrijednosti nešto većoj od 111 milijuna kuna. Također, CERP je ugovorom darovao Gradu Vukovaru sportski dom i igralište u vrijednosti 4,1 milijuna kuna.

MUP je na području PU vukovarsko-srijemske, odnosno Vukovara utrošio nešto manje od 15 milijuna kuna, a Vlada je za Grad Vukovar kao osnivača JVP Vukovar, iz decentraliziranih sredstava za vatrogastvo osigurala 32,3 milijuna kuna.

Banski dvori ističu i da su ispunili obećanje o povratku Hrvatske vojske u Vukovar, a Ministarstvo obrane osiguralo je 50,3 milijuna kuna za radove u Vojarni 204. brigade HV Vukovar.

Vukovarski vodotoranj - simbol obrane  Grada Vukovar
1/33

Hrvatska još uvijek traga za 386 građana i hrvatskih branitelja nasilno odvedenih i stradalih u Vukovaru 1991. godine, a Ministarstvo hrvatskih branitelja je za skrb o braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata na tom području utrošilo nešto više od 105 milijuna kuna. Posebna radna skupina za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina do sada je razriješila 44 kaznena djela ratnih zločina počinjenih na području Vukovara, a kazneno su prijavljena 22 počinitelja.

U zdravstvu ukupna ulaganja iznose gotovo 130 milijuna kuna, u obrazovanje i znanost uloženo je nešto više od 56 milijuna kuna, pri čemu je EU sredstvima izgrađen studentski dom u Vukovaru, prvi na području Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara. U sektoru kulture utrošeno je 24,36 milijuna kuna, a u tijeku je strateški projekt Arheološki park Vučedol (ukupan iznos projekta je 117,3 milijuna kuna pri čemu bespovratna sredstva iznose 99,7 milijuna kuna, a nacionalno sufinanciranje 17,52 milijuna kuna), obnovljen je Franjevački muzej i otvorena nova zgrada Državnog arhiva u Vukovaru.

Vlada premijera Andreja Plenkovića svoju je 4. sjednicu i prvu izvan Zagreba, održala u Vukovaru 17. studenoga 2016. godine, a Banski dvori pet godina kasnije ističu da su provedeni svi akti koji su se s te sjednice odnosili na Vukovar.

Naglašavaju i da je svoju podršku Vukovaru Vlada pokazala i Zakonom o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, Zakonom o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku odnosno osnivanjem Nacionalne memorijalne bolnice. Također, napominju, i Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima koji je u primjeni od prošle godine, a kojim je 18. studeni proglašen blagdanom - Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
10:22 17.11.2021.

Treba slaviti pobjede. Vukovar je tragedija hrvatskog vodstva s teškim posljedicama na sam grad. U to vrijeme 1991. u rujnu i listopadu već je bilo oslobođeno dvadesetak većih vojnih skladišta uključivši i ona oko Varaždina gdje su bili i tenkovi.. Odluka političkog vodstva, s kojom se nisu slagali najistaknutiji hrvatski generali, bila je da se oružje u velikim količinama odveze u Bosnu i Hercegovinu gdje se rat tek očekivao, a ne s vojnim pojačanjima u Vukovar gdje je bilo izuzetno kritično. O tom ključnom vojnom i političkom trenutku uopće se ne govori. Svjedoci su pretučeni u studentskom domu na Laščini na čelu s Dedakovićem, herojem i organizatorom obrane Vukovara. Batinaši su se trajno uhljebili u državnim i gradskim sigurnosnim službama, cijela situacija zašto nije otišla pomoć u Vukovar danas se i dalje organizirano prikriva. Lažne suze budućih tajkuna svih ovih godina su samo predstava kako bi se umirili rođaci i prijatelji. A glavna odluka da se zabrani slanje vojne opreme i ljudstva u Vukovar, već da se tamo pošalju ranije sklonjena vukovarska djeca iz odmarališta na Jadranu, krajnje je nehumana i nepoštena. Zar umjesto vojske i tenkova vratiti djecu u opkoljeni grad? I sada će političari koji su sljednici takve politike držati govore i tvrditi da ne treba vjerovati svojim očima već onome što političari lažno govore. Sve u cilju kako bi se i dalje sakrila istina zašto nije bila poslana pomoć. Vukovar je hrvatska tragedija.

Avatar dobry
dobry
14:59 17.11.2021.

Oružani dio sukoba Domovinsko-oslobodilačkog rata je odavno završen, ali tko misli da je time rat doista završen, ili je naivac, ili je politički nepismen i neinformiran. Svjedoci smo da je povratkom preobučenih radikala u Srbiji, na čelu sa A. Vučićemm obnovljena težnja velikosrpskih fašista o nekoj vrsti ujedinjenja "svih srpskih zemalja", koja uključuje i tzv. "rsk". Svjedoci smo događanjima u CG, Republici Kosovo i BiH, koja idu u prilog gore navedenom. Fokusirat ću se na njihov plan kako ponovno doći u poziciju, gdje bi reokupacija tzv. "rsk" bila izvediva. Cilj je dovesti rusko-srbijanske vojne postrojbe, naoružanje i opremu, i uspostaviti vojne baze u BiH, na 50tak km od Zagreba, sa "pogledom" na Knin i Jadransku obalu! Prvi korak je administrativna podjela BiH na 3 zasebna dijela i time davanje formalnopravnog legitimiteta za prethodno navedeno. Na žalost jedan dio hrvatskih političara u BiH , sklon je takvoj ideji zarad ostvarenja svojih osobnih sebičnih interesa i ne vide šumu od stabla. Hrvatska nacionalna politika mora usmjeriti sve svoje napore kako bi teritorijalno cjelovita BiH postala članica NATO i EU integracija i kako bi gore navedeni scenarij bio spriječen, a vitalni nacionalni i sigurnosni interesi države Hrvatske bili zaštićeni! Sve drugo bila bi promašena politika, veleizdaja i ugroza onoga što smo ostvarili tijekom Domovinsko-obrambenog rata 90tih! Hrvatska iznad svega!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije