Izbori uz DP-u

Što konačni raskol u DP-u znači za vladajuću većinu: Tko je uz Radića, a tko je ostao uz Penavu?

Zagreb: Zastupnici odlaze na stanku od dva tjedna
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
31.08.2024.
u 14:08

Andrej Plenković može mirno spavati jer Penavini saborski zastupnici moraju biti uz HDZ jer tako čuvaju većinu, dok je Radić u svojim svim izjavama uvijek govorio kako će on podržati HDZ

Na današnjem izbornom saboru Domovinskog pokreta, na kojem su trebali biti održani i unutarstranački izbori, dogodio se konačni raskol u DP-u. Dogodilo se zapravo ono što su mnogi i očekivali da će se dogoditi kada je započela izborna kampanja i kada su se počele redati međusobne optužbe. Poslije današnjeg skupa u Zagrebu preostaje vidjeti koliko će saborskih zastupnika i viđenijih i poznatijih ljudi zapravo ostati u DP-u uz Ivana Penavu, a koliko njih će, nezadovoljnih onim što se dogodilo, izaći iz stranke te nastaviti podržavati Marija Radića.

Kako je poznato, DP u Hrvatskom saboru ima 11 saborskih mandata, i to Ive Ćaleta–Cara, Tomislava Josića, Ivicu Kukavicu, Dubravku Lipovac Pehar, Stipu Mlinarića, Ivanu Mujkić, Igora Peternela i Ivana Penavu. Tu su i Krešimir Čabaj, koji je u Sabor ušao kao zamjena za Marija Radića, Ivica Mesić (Stephen Bartulica) i Frane Tokić (Damir Biloglav). Poslije svega sada se postavlja pitanje tko je od njih uz Penavu, a tko uz Radića.

Prema onome što su komunicirali tijekom kampanje, za očekivati je da su čvrsto uz Radića njegova zamjena Čabaj, kao i Peternel. Uz Radića je i Biloglav, ali bi on svoj mandat morao ponovno aktivirati i vratiti se u Sabor. Dio ostalih saborskih zastupnika je čvrsto uz Penavu, poput Mujkića, Mlinarića, Josića i Kukavice, dok je dio njih mudro čekao da vidi kako će se rasplesti situacija na izborima kako bi mogli zauzeti svoju stranu.

Kako god, saborska većina nije ugrožena ni u kom slučaju. Andrej Plenković može mirno spavati jer Penavini saborski zastupnici moraju biti uz HDZ jer tako čuvaju većinu, dok je Radić u svojim svim izjavama uvijek govorio kako će on podržati HDZ. Ta koalicija bi se mogla raspasti jedino radi higijene ako Plenković uvidi da mu društvo DP-ovaca na neki način ugrožava stabilnost koalicije. Za dio optužbi se se angažirala i pravosudna tijela. Kako god, Plenković može mirno spavati jer i ako bi se kojim slučajem riješio dijela članova DP-a, vrlo lako bi uz neke žetončiće, SDSS i druge stranke došao do brojke od 76 ruku u Hrvatskom saboru.

POVEZANI ČLANCI:

FOTO Luksuzno zdanje koja će promijeniti izgled Šibenika: Početna cijena 7000 eura, iza svega stoji bogati Ukrajinac

Zagreb: Zastupnici odlaze na stanku od dva tjedna
1/33

 

Komentara 5

Avatar Make my day
Make my day
16:32 31.08.2024.

Nema više DP-a, sad je to OPG.

Avatar HR-Nevini-Vitez
HR-Nevini-Vitez
15:58 31.08.2024.

Što konačni raskol u DP-u znači za manje domoljubnu i više intelegentnu vladajuću većinu: Tko je uz pravog hrvata Radića, a tko je ostao uz njegovog nekadašnjeg hrvatskog brata pravog hrvata Penavu?

AM
Amos
16:02 31.08.2024.

To nije pokret nego preokret!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije