SMJEŠTAJ NA CRNO

Vlasnici ilegalnih apartmana na meti njemačkih inspektora, kazne do 500 tisuća eura: Evo kako traže vlasnike

Turizam u Op?ini Matulji
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
26.10.2024.
u 16:42

Iako upravljanje nekretninama za odmor bez dozvole u Njemačkoj ne predstavlja kazneno djelo, može rezultirati visokim kaznama do 500.000 eura.

U Hrvatskoj je poznato kako vlasti muku muče s ilegalnim iznajmljivačima, a čini se da je sličan problem prisutan i u Njemačkoj, gdje vlasti pojačano rade na suzbijanju ovog fenomena. U sve više općinskih ureda i okružnih uprava zaposlenici pretražuju internetske portale za rezervaciju smještaja, no ne radi planiranja vlastitog odmora, već s ciljem pronalaska vlasnika ilegalnih apartmana na obalama Sjevernog i Baltičkog mora.

Iako upravljanje nekretninama za odmor bez dozvole u Njemačkoj ne predstavlja kazneno djelo, može rezultirati visokim administrativnim kaznama do 500.000 eura, prema pisanju njemačkih medija, piše Fenix Magazin. Prema trenutnim podacima, na otoku Syltu otvoreno je 85 postupaka protiv ilegalnih iznajmljivača, u St. Peter Ordingu na Sjevernom moru ih je 40, na Amrumu 20, dok u okrugu Ostholstein prijavljuju 24 nelegalna apartmana u blizini Baltičkog mora, oko Timmendorfer Stranda.

Ukupno je otvoreno 185 postupaka, iako se sumnja da je stvaran broj neprijavljenih slučajeva daleko veći. U Scharbeutzu na Baltičkom moru, primjerice, ova aktivnost se već smatra ozbiljnim problemom, kako navodi gradonačelnica Bettina Schäfer.

Za otvaranje apartmana za odmor potrebna je promjena namjene objekta, što zahtijeva građevinsku dozvolu, pojašnjava Dennis Sontopski iz općine Timmendorfer Strand. Svi evidentirani prekršaji prosljeđuju se građevinskoj inspekciji, a lokalne vlasti koriste i porezne provjere kako bi identificirale neprijavljene iznajmljivače. U okrugu Nordfriesland čak šest zaposlenika radi isključivo na otkrivanju ilegalnog smještaja, dok ih u Ostholsteinu na ovom zadatku radi troje.

Provjere uključuju posjete na licu mjesta i detaljno istraživanje na internetu kako bi se pratila ponuda i odredišta za smještaj u turizmu. Nakon terenskih posjeta slijedi nekoliko tjedana obrade podataka u uredima, kako bi se svi slučajevi temeljito istražili, izjavio je glasnogovornik okruga. 

VEZANI ČLANCI: 

>>> Jeste li se ikada zapitali koji su to najgori stereotipi o Hrvatima? Evo što nam je Chat GPT otkrio

Turizam u Op?ini Matulji
1/14

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije