Slučaj pročistač

Zagrebačke otpadne vode oštetile proračun za 100 mil. eura?

'gradska..02.10.2006. ...bundek...otvorenje kapelice...milan bandic... snimio:Antonio Bronic'
'Antonio Bronic'
25.03.2011.
u 08:00

Gradnju pročistača dogovarala je još 2000. godine bivša gradonačelnica Marina Matulović Dropulić. Projekt je s vremenom rastao, a ali i cijena radova

Osim što istražitelji "češljaju" postavljanje 600 nadstrešnica na stajalištima autobusa i tramvaja u Zagrebu, posao vrijedan oko 58 milijuna kuna, prema nekim procjenama preplaćen za 20 milijuna, paralelno je, doznajemo, u sklopu raspetljavanja mutnih i kompliciranih poslova u metropoli, pod povećalom i gradnja skupog pročistača vode na Žitnjaku.

Dokumentacija izuzeta

Njegov je koncesionar tvrtka Zagrebačke otpadne vode (ZOV), čiji su vlasnici njemački RWE i austrijski Wassertechnik. Istražitelji su, naime, od njih nedavno odnijeli dokumentaciju o čitavom poslu, a prije toga ona je također izuzeta i iz gradske uprave.

Gradnja pročistača, jednog od najvećih projekata u metropoli, u koji je uloženo vrtoglavih 326 milijuna eura, počela je 2000. godine za mandata tadašnje gradonačelnice Marine Matulović Dropulić. Isprva je bilo predviđeno da će radovi na 130 hektara površine stajati oko 180 milijuna eura, no u pet godina, koliko je do sada trajala gradnja, s obzirom na to da je pročistač još uvijek nedovršen, projekt je nekoliko puta mijenjan, a u isto vrijeme rasli su i troškovi. Koliko je poznato, ugovor sklopljen po modelu javno-privatnog partnerstva ocijenjen je štetnim za Zagreb. Kolika je stvarna šteta za gradski proračun, još je teško s preciznošću tvrditi. Po nekim procjenama viši je od 100 milijuna eura.

*Cijelu priču pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

Komentara 140

OB
-obrisani-
17:37 25.03.2011.

SDP je stvarno usrao motku u Zagrebu.

GU
Gustavo
11:17 25.03.2011.

Sve je to umreženo.

KA
kampanel
09:56 25.03.2011.

Hrvatskoj je nužno buđenje nacionalne svijesti i jedan snažan Ustaški pokret koji se u povijesti jedini dokazao kao beskompromisan,odlučan i što je najvažnije pošten izraz narodne volje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije