U vinogradima Iločkih podruma, na položaju Principovac koji važi za jedan od najkvalitetnijih vinogradarskih položaja, u četvrtak je započela ledena berba grožđa koja se zbog vremenskih uvjeta održava šestu godinu zaredom. Ove godine u Iločkim podrumima za ledenu berbu ostavili su tri hektara grožđa sorte traminac.
– Malo koje vinogorje u Hrvatskoj može se pohvaliti ovakvim uvjetima. Mislim da u Hrvatskoj možda imaju dva ovakva vinogorja koja u redovitim berbama postižu dobru kvalitetu, a onda iza toga i u predikatnim berbama postižu jednaku dobru kvalitetu, ali i uvjete za gotovo svih pet kategorija predikatnih berbi, rekao je Mladen Papak, direktor Iločkih podruma. Dodao je da ove godine očekuju male prinose, od oko 500 litara po hektaru, tako da ukupno od ovogodišnje ledene berbe mogu očekivati od 1000 do 1500 litara vina. I pored toga, zbog kvalitete grožđa, za očekivati je da će se opet dobiti iznimno visoka kvaliteta mošta, a onda i vrhunska vina.
U vinogradarskim krajevima ledena berba pripada vrhuncu proizvodnje vina. Govoreći o ledenoj berbi, Papak je rekao da je preduvjet za ledenu berbu grožđa temperatura niža od minus 7 stupnjeva u trajanju najmanje tri dana, kao i da bobice moraju biti smrznute dok se prerađuju. Ovakva berba najčešće se vrši krajem prosinca ili početkom siječnja. Zadnja ledena berba Iločkih podruma, koja je napunjena u bocu, ona je iz 2008. godine, a osvojila je prestižne svjetske nagrade, kao što su srebrne medalje u natjecanjima "Bacchus" u Madridu, "Vinalies China 2012." te "Femmes et vins du monde" u Monacu, ali i prestižno priznanje "Decanter World Wine Award".
>>Ubrali pet tona zamrznutih bobica cabernet sauvignona
Od kad se to grožđe bere u podrumima?