Koronavirus U SVIJETU

SAD premašio 70 tisuća preminulih, gotovo 1,2 milijuna zaraženih

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Stockholm
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.05.2020.
u 22:59

U svijetu se oporavilo više od 1,2 milijuna ljudi

U svijetu je koronavirusom zaraženo više od 3,5 milijuna ljudi. Zabilježeno je najmanje 251.000 smrtnih slučajeva.

Tijek događaja:

22:58 Potpredsjednik Sjedinjenih Država Mike Pence rekao je da Bijela kuća razmatra postupno gašenje kriznog stožera za borbu protiv covida-19 do kraja svibnja ili početkom lipnja, prenijeli su mediji u utorak.

"Mislim da počinjemo razmatrati Dan sjećanja ili početak lipnja kao vrijeme da se počne tranzicija prema vođenju našeg nacionalnog odgovora na tradicionalniji način, od strane naših agencija", rekao je Pence po transkriptu koji je objavio njegov ured. Dan sjećanja se u SAD-u obilježava 25. svibnja.

Potpredsjednik Pence je rekao da je bilo "razgovora" o zaključenju rada posebne skupine Bijele kuće za pandemiju COVID-19 te da sve to "odražava strahovit napredak koji smo kao zemlja ostvarili". U SAD-u je uslijed zaraze novim koronavirusom do sada umrlo 70.000 ljudi a model koji koristi Bijela kuća za predviđanje razvoja pandemije ukazuje da bi se njihov broj mogao udvostručiti do kolovoza.

21:17 Velika Britanija je pretekla Italiju te sada ima najveći broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Europi. Podaci koje obje vlade objavljuju svakodnevno pokazuju da je dosad u Velikoj Britaniji zabilježeno ukupno 29.427 smrtnih slučajeva, a u Italiji 29.315, prenosi BBC.

21:10 Broj umrlih u SAD-u premašio je 70.000, pokazuju podaci koje je prikupilo Sveučilište Johns Hopkins. To je više od četvrtine svih smrtnih slučajeva u svijetu povezanih s pandemijom. Danas je SAD prijavio i najveći broj zaraženih - 1.192.119. New York je i dalje država koja je pretrpjela najveći broj smrtnih slučajeva - oko 25.000 preminulih. No, nedavno je zabilježen pad broja slučajeva i smrti, dok su druge države još uvijek u porastu, javlja Guardian.

20:45 Rusija je u utorak zabilježila deset tisuća slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu, što je najbrže širenje pandemije u Europi treći dan zaredom, no uz ograničen broj umrlih.

I dok mnoge zemlje počinju postupno popuštati izolaciju, Rusija je u ponedjeljak izvijestila o 4000 novozaraženih, što pokazuje da se u toj zemlji pandemija širi puno brže nego u ostatku Europe, gdje je Velika Britanija europska zemlja s najvećim brojem umrlih, njih 30.000. Službeni podaci pokazuju da su u Rusiji u protekla 24 sata zabilježena 10.102 nova slučaja zaraze, tek nešto manje nego u prethodna dva dana. U Rusiji je sada ukupno 155.370 slučajeva zaraze.

No službeni podaci govore o 1451 smrtnih slučajeva od COVID-19, što je niska stopa smrtnosti u odnosu na Italiju, Španjolsku i Sjedinjene Države. Ruske vlasti ističu da je to zbog brzog zatvaranja granica, velikog broja provedenih testiranja i praćenja kontakata zaraženih, ali kritičari dovode u pitanje te podatke sumnjajući da mnogi umrli nisu evidentirani jer se njihova smrt pripisuje drugim bolestima. Po izračunu agencije France Pressea, Rusija je na 18. mjestu u svijetu po broju umrlih u epidemiji a na 7. po broju zaraženih.

Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je u utorak da je Evgenij Mikrin, zamjenik glavnog direktora RKK Energije, jedne od glavnih ruskih grupacija za graditeljstvo u svemirskom sektoru, umro od koronavirusa u 64. godini. Unatoč širenju pandemije zemlja se službeno priprema da 12. svibnja počne postupno ukidati mjeru izolacije koja je na snazi od kraja ožujka.

19:30 Broj umrlih od COVID-19 u Italiji se u utorak povećao za 236 dok je dan ranije bilo 195 srmrtnih slučajeva, a novih slučajeva zaraze je 1075, 146 manje nego u ponedjeljak, objavila je talijanska civilna zaštita. U utorak je zabilježeno najmanje novozaraženih u posljednja dva mjeseca. Ukupno je od izbijanja epidemije 21. veljače u Italiji umrlo 29.315 osobai, objavila je civilna zaštita. Infekcija koronavirusom potvrđena je kod 213.013 osoba.

Broj umrlih od koronavirusa u Italiji vjerojatno je puno veći nego što pokazuju službene brojke, stoji u analizi talijanskog zavoda za statistiku Istat koja je objavljena u ponedjeljak. Broj aktivnih slučajeva smanjio se sa 99.980 u ponedjeljak na 98.467. Dok je u ponedjeljak na intenzivnoj njezi bilo 1.479 osoba s koronavirusom, u utorak se njihov broj smanjio na 1.427. Također se povećao broj izliječenih, s 82.879 u ponedjeljak na 85.231.

U Italiji koja ima oko 60 milijuna stanovnika na koronavirus je testirano više od 1, 5 milijuna ljudi.

16:20 – U posljednja 24 sata u Velikoj Britaniji preminulo je 436 osoba od koronavirusa pa je broj žrtava sada 24.780. U Engleskoj je umrlo 366 osoba, Škotskoj 44 i Walesu 26.

14:40 - U Švedskoj je jučer zabillježeno 495 novooboljelih osoba, a umrlo je 85 osoba. Ukupni broj zabilježenih slučajeva zaraze narastao je na 23.216, a preminulih na 2.854. 

14:38 - Njemačka u utorak bilježi dalji pad broja zaraženih te istodobno najavljuje mogućnost drugog vala epidemije, a savezne pokrajine najavljuju popuštanja mjera.

"Broj prijavljenih novih zaraza i dalje pada. To je vrlo dobra vijest", rekao je direktor Epidemiološkog instituta Robert Koch Lothar Wieler.

14:33 - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je u utorak da je njegovu ministru Staši Košarcu završila politička karijera zbog sudjelovanja na zabavi u sarajevskom restoranu čime je prekršio mjere u vrijeme panemije.

14:30 - Svjetska zdravstvena organizacija rekla je u utorak da izvješće da se covid-19 pojavio u prosincu u Francuskoj, ranije nego što se prije mislilo, "ne iznenađuje" te je pozvala države da istraže sve rane sumnjive slučajeve. Više pročitajte ovdje

VIDEO Hrvat u SAD-u: Ivo Škorić ispričao je kakva je tamo situacija za vrijeme pandemije

13:22 - U Španjolskoj, europskoj zemlji s najviše oboljelih od koronavirusa, u utorak se stopa novooboljelih zadržala ispod 1 posto, a vlada se priprema zatražiti produljenje izvanrednog stanja.

Koronavirusom se inficiralo 0,40 posto više nego dan ranije pa je ukupni broj zaraženih porastao na gotovo 220.000. Posljednjih deset dana stopa novooboljelih ne prelazi 1 posto što je potaknulo lijevu vladu premijera Pedra Sáncheza na labavljenje mjera.

U ponedjeljak je od koronavirusa preminulo 185 osoba, najviše u posljednja tri dana, pa je broj žrtava narastao na 25.613.

13:10 - U Bosni i Hercegovini do utorka je potvrđeno 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom a brojčani pokazatelji potvrđuju da je stanje i dalje puno bolje na teritoriju Federacije BiH nego Republike Srpske.

Na području Federacije BiH od ponedjeljka su zabilježena samo četiri slučaja zaraze koronavirusom, a testirana je 501 osoba dok je u RS zaraza potvrđena kod 16 osoba, a testirano je 347 uzoraka.

U RS  su umrle još dvije osobe koje su bile zaražene koronavirusom pa je ukupni broj preminulih u BiH čija se smrt povezuje s epidemijom sada 80.

Ukupni broj zaraženih u BiH od početka epidemije do utorka je bio 1934.

12:40 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno šest novih zaraza koronavirusom nakon što prethodna dva dana nije bio  zabilježen nijedan novi slučaj, objavila je u utorak slovenska vlada na twitteru nakon novih testiranja.

Umrla je još jedna osoba oboljela od  covida-19, pa je broj umrlih od početka epidemije povećan na 98, potvrdila je u utorak slovenska vlada.

Četiri od šest novih slučajeva zaraze u zadnja 24 sata otkrivena su u domu za starije i nemoćne u Ljutomeru gdje u prethodna dva dana nije bilo testiranja.

Trenutno se u slovenskim bolnicama od covida-19 liječi 56 pacijenata, što je za dva manje nego u ponedjeljak, a na intenzivnim odjelima je 17 teže oboljelih, za tri manje od prethodnog dana.

U Sloveniji je do danas obavljeno ukupno 57.474 testova na koronavirus uz potvrđenih 1445 slučajeva zaraze. 

12:35 - Američko ministarstvo financija u drugom se tromjesečju planira zadužiti za rekordnih 3.000 milijardi dolara zbog pojačane državne potrošnje, uključujujući pakete mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

12:30 - Francuska se nada da će aplikaciju za praćenje kontakata "StopCOVID" aktivirati do 2. lipnja, izjavio je u utorak ministar za digitalizaciju Cedric O, dodavši da je Apple odbio sudjelovati u tom projektu.

"Nadamo se da ćemo do 2. lipnja nešto imati  (...)  Apple nam je mogao pomoći da aplikacija bolje radi na iPhoneu, ali to nisu željeli učiniti", kazao je ministar i izrazio žaljenje što, u trenutku kada su svi mobilizirani u borbi protiv pandemije, jedna tako velika kompanija koja dobro ekonomski stoji neće pomoći francuskoj vladi u krizi.

12:20 - U Velikoj Britaniji od posljedica Covida-19 umrlo je više od 32 tisuće ljudi, čime je ta zemlja prestigla Italiju na popisu najpogođenijih europskih zemalja epidemijom novog koronavirusa, pokazuju podaci objavljeni u utorak.

S novih 7000 smrtnih slučajeva proteklog tjedna u Engleskoj i Walesu, ukupan broj preminulih u epidemiji u Velikoj Britaniji sada iznosi  32.313. Ovo je više nego u Italiji, prethodno najpogođenijoj zemlji.

Ovi podaci mogli bi povećati pritisak na premijera Borisa Johnsona, koji je duže od ostatka Europe čekao na uvođenje mjera izolacije nakon što su se pojavili prvi slučajevi bolesti.

11:00Indija je u utorak prijavila najveći porast zaraženih osoba i smrtnih slučajeva povezanih s Covidom-19 u posljednjih 24 sata, nakon što su regionalne vlade ublažile mjere karantene diljem zemlje. Više pročitajte ovdje

10:40 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da je potrebno ispitati učinkovitost i nuspojave ljekovitih biljaka, poput slatkog pelina (Artemisia annua), koje se odnedavno reklamiraju kao potencijalni lijek za covid-19.

WHO ističe da podupire znanstveno dokazanu učinkovitost tradicionalnih lijekova te dodaje da komplementarna i alternativna medicina imaju brojne prednosti u liječenju raznih bolesti.

10:20 - Poseban porez od 70 posto na alkoholna pića uvodi se od utorka u New Delhiju po odluci gradskih vlasti koje na taj način žele odvratiti ljude da se gomilaju pred dućanima, javlja Reuters i podsjeća da vlasti nakon šestotjedne karantene zbog epidemije koronavirusa razmatraju popuštanje strogih izolacijskih mjera.

10:00 - Predsjednik Tanzanije John Magufuli je, posumnjavši u vjerodostojnost inozemnih testova na koronavirus, naredio da se umjesto ljudi tajno testiraju životinje i voće te je, nakon što su pokazali pozitivne rezultate, testove proglasio tehnički neispravnima. 

Magufuli, čija je vlada na meti kritika međunarodne zajednice jer je tajio podatke o broju zaraženih koronavirusom te je svoje sugrađane pozvao da se protiv covida-19 bore molitvom, kazao je da su testovi tehnički neispravni jer se pokazalo da su na virus pozitivni papaja, koza i ovca

Predsjednik je kazao kako smatra da, s obzirom na to da su na covid-19 bili pozitivni papaja i koza, to znači da su testovi tehnički neispravni jer pokazuju da i među ljudima ima onih koji su bili pozitivni, a zapravo nemaju virus.

8:30 -  Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa prešao je brojku od četvrtine milijuna u ponedjeljak nakon što se broj zaraženih popeo na 3.5 milijuna, pokazali su službeni podaci, dok nekoliko zemalja počinje ublažavati mjere karantene kojima je cilj bio obuzdati pandemiju.

Sjevernoameričke i europske zemlje imaju većinu novih smrtnih slučajeva i zaraženih u posljednjim danima, no brojke rastu u Latinskoj Americi, Africi i Rusiji.

Globalno, novih je 3.914 smrti i 75.646 novih slučajeva zaraze u posljednja 24 sata, zbog čega je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 250.152 i 3.59 milijuna zaraženih. Barem 1.1. milijun ljudi oporavio je od zaraze, prema dostupnim službenim podacima. 

7:39 - Snažna veza između Australije i Novog Zelanda dodatno je ojačana, izjavila je u utorak novozelandska premijerka Jacinda Ardern nakon što je prethodno videovezom sudjelovala na sjednici australske vlade.   

Ardern je kazala kako je tijekom razgovora bilo riječi o iskustvu svake od zemalja u borbi s pandemijom korinavirusa te su se analizirale mogućnosti zajedničke suradnje dviju zemalja. 

"Susret je bio moguć zbog toga što zemlje s obje strane Tasmanskog mora imaju svjetski vodeće rezultate u stavljanju virusa pod kontrolu. Obje zemlje trebamo biti ponosne na svoje napore i to je pokazatelj čvrste veze između nas", kazala je Ardern.

Ona je potvrdila da je u razgovorima bilo riječi o mogućnosti uspostave slobodnog zračnog prometa između Australije i Novog Zelanda. "Obje zemlje spremne su ostvariti dobitak ponovnom uspostavom zračne veze. Obitelji i prijatelji premošćuju Tasmansko more", kazala je Ardern.

VIDEO: Kako se brinuti o osobama sa sumnjom i potvrđenom zarazom koronavirusom?

Novi Zeland u utorak drugi dan zaredom nije zabilježio niti jedan slučaj zaraze koronavirusom, objavile su zdravstvene vlasti. Zemlja do sada ima 1486 slučajeva Covida-19  i 20 smrtnih slučajeva nakon zaraze.   

Australska vlada na današnjoj je sjednici razmatrala mogućnost otvaranja svojih granica nakon uspjeha ostvarenog u kontroli epidemije koronavirusa.

Obje zemlje bilježe smrtnost od koronavirusa ispod 1 posto, daleko manje od brojnih drugih zemalja i planiraju polako otvarati svoje granice, uključujući obnovu putovanja preko Tasmanskog mora bez obaveznog karantenskog razdoblja.

"Australci i Novozelanđani putuju ovim pravcem više nego igdje drugdje", kazala je Ardern dodavši da su obje zemlje spremne ponovno pokrenuti putovanja.

Posljednji put kada je novozelandski čelnik sudjelovao na sjednici australske vlade bilo je za vrijeme 2. svjetskog rata.

Australija je zabilježila oko 6.800 slučajeva zaraze koronavirusom i 96 umrlih, zahvaljujući brzoj primjeni mjera socijalne distance i zatvaranju granica.

Uoči sjednice vlade premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian kazala je kako se nada da se može uspostaviti most između dviju zemalja kad je riječ o putovanjima.

Izvršni direktor australske zrakoplovne kompanije Qantas Airways kazao je kako se letovi između dviju zemalja mogu obnoviti vrlo brzo nakon ponovnog otvaranja domaćih ruta.

Australija je izgubila oko milijun radnih mjesta od sredine ožujka do sredine travnja zbog zatvaranja velikog dijela gospodarstva u borbi s koronavirusom, pokazuju službene statistike.

6:35 - Čelnici autohtonog brazilskog stanovništva pozvali su Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da ustanovi hitan fond kojim bi se pomoglo zaštititi tamošnje autohtone zajednice od širenja pandemije koronavirusa.

Do sada je u Brazilu umrlo 18 pripadnika autohtonih plemena koji su bili zaraženi koronavirusom, podaci su koje navodi krovna organizacija APIB, dok je brazilska vlada prijavila samo šest takvih smrti.

"Zaista je hitno. Autohtono stanovništvo je ranjivo i nema nikakvu zaštitu", kazala je u ponedjeljak za Reuters Joenia Wapichana, prva pripadnica autohtonog stanovništva koja je izabrana u brazilski parlament. Po njenim riječima, vlada brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara nije uključila starosjedilačko stanovništvo u nacionalne planove borbe protiv koronavirusa.

Video: Frizerski saloni otvorili su svoja vrata: Pogledajte kakvih se mjera treba pridržavati

Bolsonarov novi ministar zdravstva Nelson Teich, tvrdi pak da je zaštita starosjedilaca prioritet. Vladina agencija FUNAI za pitanja starosjedilaca zaustavila je kršćanske misionare u evangelizaciji udaljenih plemena tijekom epidemije kako bi se izbjegla zaraza.

Mnogi od brazilskih 850.000 pripadnika autohtonih plemena žive u udaljenim područjima Amazone s malo ili potpuno bez pristupa zdravstvenoj skrbi.

Organizacije autohtonog stanovništva pisale su čelniku WHO-a, Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu moleći ga da pomogne osigurati zaštitnu opremu koja je nedostupna zdravstvenim djelatnicima u plemenskim rezervatima i selima, kazala je Wapichana.

Poziv za pomoć uslijedio je nakon što su deseci međunarodnih umjetnika, glazbenika i glumaca u nedjelju uputile otvoreno pismo Bolsonaru pozivajući ga da zaštiti brazilsko autohtono stanovništvo.

Među potpisnicima su umjetnici Ai Weiwei i David Hockney, glazbenici Sting i Paul McCartney, glumci Glenn Close i Sylvester Stallone te filmska i tv zvijezda Oprah Winfrey.

Pismo upozorava na to da je "ekstremna prijetnja" kojoj je izloženo starosjedilačko stanovništvo Brazila pojačana invazijom na zaštićenu plemensku zemlju koju poduzimaju ilegalni rudari, drvosječe i stočari.

"Ove su se ilegalne aktivnosti ubrzale posljednjih tjedana jer su brazilske vlasti, koje su zadužene braniti ovu zemlju, onemogućene u djelovanju zahvaljujući pandemiji", navodi se u pismu.  

6:30 - Po jednom od glavnih modela predviđanja širenja pandemije covida-19 u Sjedinjenim Državama u ponedjeljak je, zbog preranog izlaska iz izolacije u nekim dijelovima zemlje, znatno povećano očekivanje broja umrlih od te bolesti do 4. kolovoza, sa 72.000 na gotovo 135.000.

Po modelu Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja (IHME) u procjeni od 29. travnja predviđalo se 72.433 umrlih do 4. kolovoza .Taj je broj u ponedjeljak povećan na gotovo 135.000 umrlih, navodi institut u priopćenju. Do danas je službeno potvrđeno 68.000 umrlih od koronavirusa.

Nakon ovog povećanja model, koji su kritizirali kao preoptimističan, ulazi u rang procjena koje su iznijele druge ustanove. Neke su predviđale da će SAD već do početka lipnja prijeći 100.000 mrtvih. Nova procjena uzima obzir ukidanje restrikcija na putovanje i okupljanje u nekim saveznim državama i pokretnost stanovnika primijećenu tijekom izolacije, a na temelju podataka dobivenih pomoću mobilnih aplikacija za navigaciju i drugih.

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Stockholm
1/8

"Vidimo brojna žarišta na Srednjem zapadu", rekao je isti čas stručnjak u skupini, Ali Mokdad za CNN, prenosi AFP.

U internom dokumentu savezne administracije predviđa se također ponovni zamah pandemije sredinom svibnja i znatno povećanje dnevnog broja umrlih od covida-19 do 1. lipnja u odnosu na sadašnje razdoblje.

No Bijela kuća je rekla da to izvješće, koje je dobio New York Times, nije prošao provjere vladinih agencija.

Dokument na temelju modela Centra za kontrolu i prevenciju bolesti predviđa da će od covida-10 krajem svibnja umirati 3000 Amerikanaca dnevno dok sada, po podacima agencije Reuters, dnevno umire oko 2000 ljudi.    

Po tim projekcijama će do kraja svibnja porasti i broj novozaraženih sa sadašnjih oko 25.000 dnevno na 200.000, prenosi list. 

Na pitanje o izvješću koje je objavio New York Times glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere je rekao da  to "nije dokument Bijele kuće" te da nije iznesen "stručnoj skupini za koronavirus ili prošao provjeru saveznih agencija". 

U SAD-u je covidom-19 do sada zaraženo 1,1 milijun Amerikanaca, po podacima agencije Reuters.

6:00 - Britanija počinje u utorak na otoku Wight testirati vlastitu aplikaciju za praćenje prijenosa covida-19 u nadi da će tehnologija i veći broj testiranja pomoći suzbiti prijenos koronavirusa.

Ujedinjena Kraljevina (UK) odabrala je drukčiji pristup nego ostale europske zemlje pa će se podaci obrađivati centralno, umjesto na samim uređajima gdje se može jamčiti veća privatnost.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar MargaretUC79
MargaretUC79
23:30 05.05.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k­i︆s︆­s︆­tok︆­.︆­c︆­o︆m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije