Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA

Zelenski bi se mogao zabrinuti: Palo povjerenja u ukrajinskog čelnika, najgora situacija u Poljskoj

Hungary's Prime Minister Orban visits Ukraine
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/5
03.07.2024.
u 01:00

Nakon više od dvije godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, ocjene ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija pomiješane su diljem 35 zemalja NATO članica i onih koje to nisu, a u kojima je provedeno istraživanje. U prosjeku 40 posto odraslih u ovim zemljama ima povjerenje da će Zelenskij učiniti pravu stvar glede globalnih pitanja, dok 46 posto nema.

Uoči samita u srpnju ove godine, kojim se obilježava sedam godina od osnutka NATO saveza, dobar dio zemalja članica ovaj transatlantski savez gleda uvelike pozitivno, dok je povjerenje u ukrajinskog predsjednika opalo, objavio je u utorak rezultate ankete Pew Research Center.

U prosjeku 63 posto odraslih u 13 zemalja članica ima pozitivno mišljenje o NATO-u, dok 33 posto ima negativno mišljenje. Pozitivni stavovi o NATO savezu značajno su narasli u Turskoj od ispitivanja 2019. A i Mađari imaju bolje mišljenje o savezu. Međutim, u nekolicini zemalja, uključujući Španjolsku, Švedsku, Veliku Britaniju i SAD, pozitivni stavovi o NATO-u su donekle opali od 2023., kaže Pew Research Center. 

Nakon više od dvije godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, ocjene ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija pomiješane su diljem 35 zemalja NATO članica i onih koje to nisu, a u kojima je provedeno istraživanje.

U prosjeku 40 posto odraslih u ovim zemljama ima povjerenje da će Zelenskij učiniti pravu stvar glede globalnih pitanja, dok 46 posto nema. Većina u samo sedam zemalja ima povjerenje u njegovu sposobnost da se snalazi u međunarodnim poslovima. A povjerenje u njega značajno je opalo u nekoliko zemalja u Europi i Sjevernoj Americi.

VEZANI ČLANCI:

U Europi povjerenje u ukrajinskog predsjednika značajno varira od zemlje do zemlje. Osam od deset odraslih u Švedskoj ima povjerenje u Zelenskija, dok jednako toliko u Mađarskoj nema. Povjerenje u čelnika Ukrajine značajno je u opadanju u mnogim zemljama od 2023. godine. Najveći pad dogodio se u Poljskoj, gdje je povjerenje u njega palo za 22 boda od prošle godine.

Globalni pogled na Rusiju i njezina čelnika, predsjednika Vladimira Putina, vrlo je negativan od početka rata u 2022. godini, iako su se stavovi nešto poboljšali u nekoliko zemalja od prošle ankete. No u značajnom broju zemalja, stavovi o Rusiji i Putinu su se poboljšali od zadnjih anketa, primjerice u Argentini.

U nekoliko europskih zemalja osobe koje imaju pozitivan stav o desničarskim populističkim strankama u svojoj zemlji na Rusiju i Putina gledaju pozitivnije nego osobe koje negativno gledaju na te stranke.  Za ovo izvješće ispitano je 44.166 odraslih u 35 zemalja od 5. siječnja do 21. svibnja 2024.

FOTO Susret Viktora Orbana i Volodimira Zelenskog

Hungary's Prime Minister Orban visits Ukraine
1/15

Komentara 33

AK
Aka
01:34 03.07.2024.

Što zaista o njemu misli Ukrajina, bilo bi zanimljivo čuti?

SE
Serengeti
09:46 03.07.2024.

Ljudima se preko medija konstantno laže o ratu u Ukrajini, a svatko tko je imalo vičniji Internetu može sam pronaći istinu pa nije ni čudno da podrška Zelenskom pada. Mediji znaju da im laž više neće proći, već će se čitatelji okrenuti društvenim mrežama za dobivanjem informacija i u zadnje vrijeme mijenjaju svoj narativ i istina iz Ukrajine polako izlazi na vidjelo. Rusi nisu cvijeće, a bogme nisu ni Ukrajinci, a najgori od svih su SAD koji su zakuhali puč u Ukrajini 2014-te i ovaj rat.

MI
Mixy
08:42 03.07.2024.

Glumac se opasno zaigrao. Bez obzira na etiketiranje da je neko rusofil ili ukrofil logika kaže da Ukrajina uz svo oružje koje doboja ne može dobiti rat protiv jedne velesile. Pitanje je samo koliko će još ljudi poginuti i koliko će im infrastruktura biti razorena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije