Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11. Kliofest

Festival koji povijest želi približiti društvu

Foto: Kliofest
1/4
06.05.2024.
u 13:00

Glavni dio programa odvija se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu – i ovoga puta na dvije pozornice. Nekoliko promocija knjiga bit će u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a filmovi će biti prikazani u sjedištu Poljske kulturne udruge Mikolaj Kopernik.

Nekoliko okruglih stolova, nekoliko tribina, niz predstavljanja knjiga, dva filma, mali znanstveni simpozij, ali i dodjela nagrada - sve to očekuje ljubitelje povijesti na 11. po redu Festivalu povijesti Kliofestu koji se održava do 10. svibnja. Okrugli su stolovi posvećeni obljetnicama. Jedan 500. obljetnici smrti Marka Marulića, drugi 150. obljetnici početka rada modernoga Sveučilišta u Zagrebu. Treći je posvećen 50. obljetnici  Ustava SFRJ iz 1974. godine, a na četvrtom će se diskutirati o 10 godina od obljetničke godine početka Prvoga svjetskog rata i što se u hrvatskoj historiografiji promijenilo u odnosu na istraživanja i viđenja toga prvog velikog svjetskog ratnog sukoba.

POVEZANI ČLANCI:


Na jednoj će se tribini po prvi puta susresti studenti povijesti s Filozofskog fakulteta, Fakulteta hrvatskih  studija i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta te porazgovarati o studiranju, mogućnosti suradnje i o tom što nakon studija. Jedna od tribina posvećena je raspravi o tom kako je nastala i što je značila rapalska granica, kao i kako se na nju gledalo među stanovništvom koje je ostalo izvan nacionalne matice. Održat će se i tribine o 100 godina djelatnosti Francuskoga instituta u Zagrebu, te o arhivima u digitalno doba.
Predstavit će se knjige hrvatskih povijesnih i arhivističkih institucija, a oba filma koja će biti predstavljena su poljska.

Prvi govori o tragičnoj sudbini poljske obitelji Ulma, koja je za vrijeme Drugoga  svjetskog rata skrivala svoje židovske susjede, i o nekažnjavanju glavnoga nalogodavca zločina. Drugi film govori o tom kako je mala grupa beogradskih intelektualaca i disidenata iskoristila jedan propalestinski miting na početku 1980-ih da iskaže svoju podršku Nezavisnom sindikatu Solidarnost.

Na festivalu će se održati  i nekoliko radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, održat će se i Kliokviz, a program će djelomično biti prenošen i preko YouTube kanala. Glavni dio programa odvija se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu – i ovoga puta na dvije pozornice. Nekoliko promocija knjiga bit će u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a filmovi će biti prikazani u sjedištu Poljske kulturne udruge Mikolaj Kopernik.

GALERIJA: Ovo će biti novo središte Zagreba 2026.: Pogledajte kako napreduju 80 mil. € vrijedni radovi

1/39

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije