VL PONOVNO U INSPEKCIJI GRADOM

Susjeda je vidjela štakore kako ruju kod trgovine na Srednjacima, u Dupcu se hrpa smeća samo povećala

storyeditor/2023-09-07/PXL_310823_102715036.jpg
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/17
08.09.2023.
u 09:43

Da gradske službe prate Večernjak, moglo bi se zaključiti iz slučaja s Horvatovca, gdje se čitatelj tri tjedna borio da uklone granje koje je zatrpalo autobusnu stanicu. Hrpu su počistili dan nakon objave teksta, javlja

Nakon što smo prošloga tjedna u serijalu o (ne)urednom gradu obišli Zagreb uzduž i poprijeko, od sjevera prema jugu i istoka prema zapadu, odlučili smo ponovno krenuti u inspekciju kako bismo provjerili ima li pomaka u sanaciji posljedica srpanjskog nevremena, koja je obećana do kraja rujna, ali i situaciji s košnjom i smećem. A rezultati su podijeljeni.

Školskim rječnikom dvojka ili mršava trojka, ovisno o naselju u koje smo jučer zavirili, a odmah smo zamijetili i da Većeslav Holjevac još tužno gleda podivljalu travu što mu od našeg posljednjeg posjeta raste podno spomenika, kao i da se Park mladenaca u Trnskom čisti punom parom.

Ne, štakori nisu nestali

Vozeći se Avenijom Dubrovnik, Branimirovom, Zagrebačkom, Maksimirskom... primjećujemo da je bolje, no uđe li se dublje u kvartove, i dalje se svašta može naći. Park u Zapruđu još izgleda kao nakon tornada, ali zato je trava koja je bila viša od dva metra uz Ulicu SR Njemačke prema Bundeku pošišana. – No šlampavo su to napravili ogromnim kosilicama, a iz rubnjaka i dalje viri žbunje, flakserice nisu došle – komentira Marijan iz susjednog Središća.

Da gradske službe prate Večernji list, moglo bi se zaključiti iz slučaja s Horvatovca, gdje se čitatelj bezuspješno tri tjedna e-mailovima borio da uklone granje koje je zatrpalo autobusnu stanicu. – Hrpu su počistili dan nakon objave vašeg teksta – javlja nam čitatelj, a u to smo se uvjerili i sami. Nestala je, međutim, samo ta s objavljene fotografije, a hrpe granja u blizini još čekaju. Vožnjom dalje prema istoku primjećujemo i pokošenu Branimirovu, no na okretištu u Dupcu otpada oko podzemnih spremnika sada je i više nego u prvoj inspekciji.

PRIJE:

 

POSLIJE:

Da nam je netko rekao da će kaos sa smećem na Srednjacima već nakon tjedan dana biti koliko-toliko ukroćen, ne bismo mu vjerovali jer scene s krcatim kontejnerima i razasutim otpadom koje smo ondje zatekli nisu izgledale obećavajuće. Kvart se, uz nepokošene zelene površine s kojih je stršila ambrozija, podsjetimo, gušio u smeću, a bio je i jedan od najgore “ocijenjenih” nakon naše prošlotjedne inspekcije na zapadu grada.

Ulica braće Domany, poznata po nizu nebodera, izgledala je kao veliko smetlište jer gotovo da i nije bilo kontejnera, neovisno o boji, koji nije bio pretrpan, a stanovnici su se žalili na štakore koji su usred bijela dana trčkarali po obližnjem dječjem parkiću. Tjedan kasnije, govori nam Anica Županović, situacija je bolja. Pokosili su travu uz parkove i potok, u što smo se i sami uvjerili, kontejneri su uglavnom ispražnjeni, a zamijetili smo i djelatnike Zrinjevca kako skupljaju smeće sa zelenih površina.

– Štakorima osobno nisam svjedočila, ali susjeda mi je pričala da ih je prije dva dana vidjela kako ruju uz kontejner obližnje trgovine. A smeće nam ne odvoze koliko bi trebalo i to se mora promijeniti jer opetovano ćemo imati problema i sa smradom i s glodavcima – komentira A. Županović. Susreli smo i tatu Mladena, koji je sa svojom je dvogodišnjom djevojčicom Emili jutro odlučio provesti u parkiću uz nebodere u kojem su nam se prošlog tjedna jadale očajne majke čija su djeca bila u bliskom susretu sa štakorima.

– Supruga ih je isto vidjela u šetnji sa starijom kćeri i blago ju je uhvatila panika jer mala s prijateljima ide pješice do škole i nazad pa su se onda krenule vrtjeti po glavi scene “što ako ih sretnu”, a znate kakvi su klinci, znatiželjni i oni u tome ne vide neki veliki problem – govori Mladen pa dodaje kako mu je drago i da su kosili jer postojao je, ističe, i strah od zmija i krpelja, kako za djecu tako i za njihovu pekinezericu.

Ipak, zađe li se dublje u kvart, u ulice koje se sijeku s onom braće Domany, jasno je da posla na Srednjacima još ima. Ambrozija ponegdje i dalje prijeteći strši, a korov opasuje klupe na kojima se, kažu prolaznici, zbog toga već dugo nitko ne odmara. Usto su tragovi srpanjske oluje i dalje veliki trn u oku stanovnicima Srednjaka jer nitko, domeću, još nije došao ukloniti izvaljena debla, porušene prometne znakove i granje koje truli.

Kosilice ovuda prošle nisu

Park 101. brigade u Gajnicama od jučer krasi uredno pokošena travica, a nema više ni granja koje smo ondje zatekli u inspekciji prošlog tjedna. I djelatnike Zrinjevca u akciji smo zatekli u parku podno Ulice Karažnik, no s druge strane kvarta, u Ulici Sigetje, žute kante još su prepune, iako oko njih više nema razbacanog otpada. I taj je dio kvarta uredno pokošen, no hrpe granja koje smo uočili prije tjedan dana još su na istome mjestu.

Ništa se nije promijenilo ni u Vrapču pa veliko stablo koje je za nevremena potrgalo dio ograde bolnice i dalje stoji prevaljeno, a u drvoredu su posušene hrpetine grana. Ni radnici Zrinjevca do Vrapča još nisu stigli pa je trava za nekoliko centimetara viša nego što je bila za našeg prvog obilaska.

RANIJI NASTAVCI SERIJALA:

 

Ključne riječi

Komentara 16

PE
Pendrek57
11:06 08.09.2023.

Sad bu se javil Lojtrec, i bu izvalil da mi nismo iz ZG-a. I da su zagrepcani jako zadovoljni s tetejcem i ne Mozemo. Pa ja bum se ranil.

JE
jerko528
10:28 08.09.2023.

Hvala Senf i Možemo-malo sutra

ZA
zagi101
09:55 08.09.2023.

možemoooooo ajoj meni, nije mi dobro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije