Originalni turski kebab stigao je u centar grada. Svoja će vrata, naime, za koji tjedan otvoriti restoran brze hrane “Lokma” u Tkalčićevoj, a iako je riječ o fast foodu, hrana će, tvrdi direktor Ali Ihsan Tanindi, biti autentična turska. No, što je zapravo pravi kebab? Onaj koji je dosad nuđen u gradu nije turski, restoran s takvom ponudom u Istanbulu ne bi opstao ni dvije minute, kaže Ali.
– Zagreb ima takozvani doner kebab, a u Turskoj, gdje je kebab i nastao, radi se na šišu i sastoji se od 80 posto čistog mesa koje se marinira na poseban način, i s nešto malo janjeće masnoće – objašnjava Ali.
Birokracija ne štedi
Tanindi u Zagrebu zastupa turski lanac restorana, no, upravo je on zaslužan što je “Lokma” stigla u metropolu. Prvi se put, prisjeća se, našao u Hrvatskoj kao turist, ali nakon što se zaljubio u našu obalu, otkrio je i druge potencijale zemlje...
– Hrvatska je biser Balkana... Ako je uspoređujete s drugim zemljama u regiji, čim prijeđete granicu primjećujete veliku razliku jer ova zemlja ima sistem, i čiste ceste, mlade moderne ljude koji gledaju prema naprijed – nabraja Ali, no, s obzirom na to da je ovdje došao kao strani investitor, nije bio pošteđen hrvatske – birokracije.
– Moraš imati mnogo ljubavi prema poslu kojeg radiš da bi ovdje investirao – iskren je i uspoređuje:
– U Turskoj vas pritišću da čim prije pokrenete biznis jer na taj način pomažete ukupnom gospodarstvu zemlje. Kad smo raspisali natječaj za djelatnike u restoranu javilo nam se oko 400 ljudi. Nisam mogao vjerovati koliko obrazovanih i vrijednih ljudi ovdje ne može naći posao. U Istanbulu je drugačije, jer tamo onaj tko se posvećuje poslu, bilo umjetnosti ili nečem drugom, uvijek uspije - primjećuje Ali i unatoč tome već razmišlja o širenju na druge lokacije u gradu, ali i druge gradove.
Savjetodavna pomoć
U posjet i za savjetodavnu pomoć pozvao je svoju majku Ofelyju Tastan, inače sommelierku i šeficu restorana u Švedskoj.
– Mi u Turskoj volimo dobro jesti, nama su doručak, ručak i osobito večera, na kojoj se sastaju obitelji i tada se o svemu raspravlja, neopisivo važni. Primijetio sam da ovdje ljudi sve više žele samo nešto na brzinu pojesti – dodaje Ali koji želi Zagrebu pokazati pravu tursku kuhinju.
Pa će tako “Lokma” nuditi i tursku kavu, velike krumpire punjene povrćem i sirom, originalne bureke...
Ovo je kraj Hrvatske.Pesona non grata.