Ritam grada

Nogostup i staza u strojarskoj za besplatno parkiranje

Strojarska ulica
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
17.12.2015.
u 17:55

Oni koji nekog dovoze ili dočekuju na kolodvoru vozilima priječe prolaz pješacima i biciklistima

Strojarska ulica je prošle godine početkom rujna, nakon temeljitog preuređenja, zablistala u punom sjaju. Obnovljeni su kolnik i nogostupi, na kojima su ucrtane dvosmjerne biciklističke staze.

Nekad zapuštena ulica koja spaja velike gradske prometnice Ulicu grada Vukovara i Ulicu kneza Branimira postala je tako ogledni primjer kako jedna ulica u metropoli poput Zagreba treba izgledati. Tom dojmu svakako pridonosi i kompleks šarenih svjetlećih nebodera koji su u međuvremenu ondje sagrađeni.

Strojarska je tako postala jedna od rijetkih ulica u gradu koja ima dvosmjernu biciklističku stazu, i to takvu koja nije oduzela prostor pješacima na nogostupu, kako to obično biva kod nas. U toj ulici ima dovoljno mjesta da se istodobno mimoiđu i dva biciklista i pješaci. Nitko se nikomu ne treba sklanjati. No, nije sve tako divno u toj našoj Strojarskoj. Barem ne u jednom njezinu dijelu. Pored nje je autobusni kolodvor. I tu počinju muke za pješake i bicikliste.

Jer nogostup i biciklistička staza kod ulaza na kolodvor uglavnom služe za parkiranje i zaustavljanje automobila. Mnogi koji nekoga čekaju da ga "pokupe" na kolodvoru ne žele platiti parkiranje pa komotno zaustave svoja vozila na stazi i nogostupu. I oni koji nekoga dovoze na autobus također besramno priječe prolaz pješacima i biciklistima jer ti oproštaji traju – treba još malo popričati pa polako uzeti kovčeg iz prtljažnika i poljubiti se za oproštaj. A za sve to potrebno je negdje parkirati automobil. Pa neće valjda na parkingu!? Nogostup i staza u Strojarskoj služe i taksistima kao stajalište.

Često prolazim tom ulicom, u mojem je kvartu, i nikad dosad nisam vidio da barem jedan automobil ne stoji na nogostupu i stazi. No, nikad tamo nisam vidio prometnog policajca, iako je ondje znak zabrane zaustavljanja i parkiranja. Pitao sam policiju koliko su kazni ove godine izrekli vozačima u Stojarskoj. Nisu mi još ništa odgovorili. Možda prvo trebaju naći na karti gdje je uopće ta ulica.

Komentara 11

2X
2Xgeneral
07:02 18.12.2015.

koliko je para dobio josip za ovu "priču" ako žel izaraditi pare neka se uhvati u koštac s parkiranjem i stanjem na bosanskoj ulici u centru grada od ilice do ruske ambasade pa usput spomene neka imena i njihovo bahačenje i isključivost korištenja javnih površina. čak i drugovi u gradskom uredu zinuli i zanjemili kad sam im predložio da idu parkirati na javnu površinu ispred petračeve kuće. ajde josipe napravi priču ako imaš ja*a??? usput svako drugo ime stanovnika je nedodirljivo i u sprezi s matanom mikijem!!

DU
Deleted user
19:52 17.12.2015.

U naslovu napišite "Strojarskoj" umjesto "strojarskoj".

LE
lektor
21:10 17.12.2015.

Strojarska ulica, a lijepo mu piše na ploči Strojarska CESTA. A kaže da je u njegovu kvartu!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije