Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zavirite u Modni kolektiv

Odjeća se ovdje posuđuje kao knjige

Modni KOLEKTIV, prvi zajednicki ormar na ovim prostorima. Matea Bajt, Nika Balon
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
18.11.2015.
u 14:00

Za mjesečnu članarinu od 300 kn neograničeno su vam na raspolaganju sve haljine, hlače, kaputi...

Opet nemam ništa za obući! Bezbroj puta ponavljana rečenica, posebice među ženama, bez obzira na godine. Stojimo pred ormarom krcatim odjećom i ponavljamo je kao mantru. Prebiremo ono što nismo odjenuli već godinu dana i, nakon što prijeđemo svu garderobu, zaključak je isti. A upravo takvi scenariji potaknuli su dvije prijateljice da otvore – zajednički ormar. Nazvali su ga Modni kolektiv. Od prijatelja, poznanika i rodbine pokupili su haljine, hlače, bluze, kapute... i stavili ih u prostor na katu u Tkalčićevoj 73.

Šilterica à la Mickey Mouse

– Prvi je to zajednički ormar na ovim prostorima. Najbliži je u Berlinu – kažu Nika Balon i Matea Bajt. Prostor su zamislile kao modnu knjižnicu, za ljude koji vole modu i eksperimentiranje s njom. A tako su ga i uredile. Na samom ulazu postavile su tzv. eye-catchere. Atraktivne odjevne predmete. Ondje je na lutkama srebrna haljina i majica s resicama u charleston stilu. Ali naći će se i rajfovi s krunom ili šilt-kapa s ušima kao u Mickeyja Mousea, cipele za striptiz... Djevojke dobro znaju što rade jer time se bave već godinama.

Upoznale su se na poslu tzv. visual merchandisinga. Za veliku kompaniju, naime, osmišljavaju funkcionalno pozicioniranje robe u trgovini radi povećanja prodaje. – Postoje razlozi zašto pojedini artikl stoji na točno određenoj polici, primjerice žvakaće gume kod blagajni – zagonetno kaže Matea Bajt, koja još radi taj posao. Nika Balon, pak, od njega se umorila i poželjela raditi u svojoj struci kao krajobrazni arhitekt, no, dodaje, nedostajala joj je moda. Kad je Nika prezentirala Matei svoju ideju, dogovorile su se u sekundi: u Kolektivu ćemo pokriti sve stilove!

Studentima popust 50%

– Čini se da smo i uspjele. Dovele smo ovdje niz poznanika i prijatelja. Svatko je našao nešto za sebe, a nitko nije htio otići – kažu. Pa čak ni oni koji su govorili da se ne osjećaju dobro u tuđoj odjeći.

– Želimo promijeniti gledišta. To nisu tuđe, nego zajedničke, naše stvari – kažu djevojke.

Da biste mogli neograničeno posuđivati odjeću, potrebno je uplatiti mjesečnu članarinu od 300 kuna, a to može svatko stariji od 16 godina. Uplatiti se može i 200 kuna, što uključuje jedan outfit tjedno.

– No, za posudbu se ne mora postati član. Jednokratna posudba za jedan komad odjeće iznosi 50 kuna + kaucija od 50 kuna, a za cijeli outfit sto kuna + kaucija od sto kuna. Kaucija se vraća po povratu neoštećene odjeće. Višak stvari iz ormara također možete donijeti – kažu cure.

Odjeća se posuđuje na tjedan dana, a za kašnjenje se zaračunava zakasnina od pet kuna po danu. Nakon nošenja Nika i Matea odnose ih u kemijsku čistionicu. Planiraju i popuste za studente, i to 50 posto. Svoja vrata otvaraju već ove subote, a za sve što nemaju, poručuju: "Zapišite na popis želja i nabavit ćemo!"

Komentara 6

MI
miso
14:21 19.11.2015.

Odlična ideja. Posve racionalna. Za male novce otvorite mnoge mogućnosti. Čestitam!

DD
djoombus.diy
11:14 19.11.2015.

Potpuno besplatno, bez članarine ili naknade, odjeća se može uzeti ili ostaviti u "uzmi ili ostavi dućanu" - Infoshop knjižnici Pippilotta, Pierottijeva 11 u Zagrebu, utorkom i četvrtkom od 17:00 do 20:00. Solidarnost, a ne profit!

Avatar links
links
08:02 19.11.2015.

stvarno super, nadasve higijenski, 10 ljudi nosi npr. istu košulju!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije