Podrumski prostor od stotinjak kvadrata, pun rustikalnih komoda, stolova i stolaca novo je sastajalište ljubitelja sireva i vina. Na adresi Pod zidom 4, točno uz najstariju gradsku tržnicu Dolac, vrata će u subotu otvoriti Podroom. Prostor je dio delikatesnog dućana Jabuke&Ruže, koji iza pulta drži 130 vrsta sireva, 50 vrsta suhomesnatih proizvoda te vina raznih vinara.
– Sve što je u dućanu moći će se kušati i u Podroomu. Svaka tri tjedna ponuda sireva se mijenja, no određene ćemo vrste i preporučivati – kaže voditelj razvoja Aleksandar Noršić te dodaje da će svaki dan u vrijeme ručka, od 12 do 14 sati, renomirani hrvatski chefovi kuhati ondje jednostavna jela. Pripremat će dnevno trideset porcija na osnovi proizvoda iz dućana, pa će tako, primjerice, nuditi tjesteninu s četiri vrste sira. Od 16 sati pa sve do ponoći posjetitelji će moći kušati tapase sljubljene s određenom vrstom vina.
– Želimo postati okupljalište prijatelja koji žele izbjeći gužvu i zadimljene prostorije, a da ipak imaju dojam izlaska – kaže Noršić te dodaje da će u Podroomu biti 40 sjedaćih mjesta. Također, organizirat će edukativne radionice, kao što je izrada kozjeg sira, a u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba strane će turiste podučavati o tradicionalnim hrvatskim delikatesama.
Od 130 vrsti sireva možda drže i koji domaći sir.