TUČA

Rakete spasile Zagreb

30.05.2003.
u 00:00

Zalihe protugradnih raketa su pri kraju, upozorava D. Ščavničar iz DHMZ-a

Kratkotrajna tuča koja je prije nekoliko dana pogodila Sesvete i Dubravu poprimila bi mnogo veće razmjere i nanijela veće štete na području cijeloga grada i županije da nije ispaljeno 250 protugradnih raketa! Zalihe raketa za ovu sezonu su pri kraju i pitanje je kako će se obrana od tuče dalje provoditi. Tvrdi to sindikalni povjerenik SSSH-a u Državnom hidrometeorološkom zavodu Damir Ščavničar - jedini zaposlenik DHMZ-a koji smije razgovarati s novinarima i u javnost iznositi podatke o obrani od tuče.

- Još od 2001. godine svim zaposlenicima DHMZ-a zabranjeno je istupanje u medijima i davanje bilo kakvih informacija o obrani od tuče. Tu je praksu uveo sadašnji ravnatelj Branko Gelo nakon što je tadašnji šef obrane od tuče u Večernjaku govorio o nekim problemima. Problema je bilo i kasnije, a nedavno je na Službeničkom sudu održano ročište u slučaju trojice kolega iz DHMZ-a koji su Vjesniku poslali pismo čitatelja - kaže D. Ščavničar.

Da su dežurni sinoptičari u strahu, uvjerili smo se i sami kada smo prije nekoliko dana nakon iznenadnog pljuska zvali i pitali je li bilo tuče. "Tuče je bilo, ali ne možemo vam ništa više reći jer nam je zabranjen razgovor s novinarima" bio je odgovor dežurnih u DHMZ-u, uz objašnjenje da smiju govoriti samo uz dopuštenje ravnatelja Branka Gele. Što on o svemu misli, jučer nismo uspjeli doznati jer nije bio nazočan, a bez njegovog dopuštenja nitko ništa ne smije komentirati. Obrana od tuče problem je oko koga se koplja lome već godinama, o čemu smo u Večernjaku često pisali. Struka je podijeljena oko toga treba li obranu od tuče ukinuti i umjesto nje uvesti model osiguravanja usjeva od eventualnih šteta ili se obrana od tuče treba provoditi na dosadašnji način. Ravnatelj Gelo zastupa teoriju da je ovakva obrana od tuče neučinkovita, a suprotno od njega misli dio stručnjaka uime kojih uvijek govori samo sindikalni povjerenik Ščavničar. Pitanje je, međutim, što o svemu misle obični građani, poljoprivrednici i drugi porezni obveznici koji, uostalom, i plaćaju obranu od tuče. Nemaju li oni, bez obzira na podijeljenost struke, barem pravo na pravodobnu informaciju?

- Kada dođe do velike štete od tuče, a moglo bi jer se njeno provođenje stopira na sve moguće načine, javnost će sigurno biti informirana. To će, naravno, ići u prilog zagovornicima tvrdnje da obranu od tuče treba ukinuti jer je neučinkovita - komentira D. Ščavničar, dodajući kako se obrana od tuče loše provodi u cijeloj zemlji.

Marija Mapilele

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije