sufinancirano eu fondovima

'Štampar' je dobio Centar za sigurnost i provjeru hrane: 'Obilježavamo početak novog razdoblja za naše znanstvenike'

Svečano otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
14.12.2022.
u 17:13

Centar za sigurnost i kvalitetu hrane omogućit će dodatno poticanje domaćih OPG-ova iz cijele zemlje te potvrditi njihovu kvalitetu, ali i lakši plasman proizvoda na tržište kao izvorno hrvatskog, provjerene kvalitete i sastojaka

Četverogodišnji projekt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Agronomskog fakulteta okrunjen je otvorenjem Centra za sigurnost i kvalitetu hrane.

Projekt je sufinancirala Europska unija, putem Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 90 milijuna kuna. Svečanim otvorenjem Centra za sigurnost i kvalitetu hrane simbolično je obilježen i Dan Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo.

14.12.2022., Zagreb - U zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Stampar svecano je otvoren Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, cemu su prisustvovali Marija Vuckovic, ministrica poljoprivrede, Tomislav Tomasevic, gradonacelnik Grada Zagreba, Josko Klisovic, predsjednik Gradske skupstine Grada Zagreba, Dragan Jelic, v.d. ravnatelja Sredisnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, prof. prim. dr. sc. Branko Kolaric, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Stampar, prof. dr. sc. Ivica Kisic, dekan Agronomskog fakulteta Sveucilista u Zagrebu. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL
-Današnjim događanjem obilježavamo početak novog razdoblja za naše znanstvenike, kao i realizaciju ovog višegodišnjeg, iznimno vrijednog projekta. Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji Centra koji će značajno unaprijediti analitičke i istraživačke kapacitete ovog vrijednog Zavoda te dati dostojnu infrastrukturu svim našim znanstvenicima koji su se itekako dokazali, ne samo u Hrvatskoj, nego i u međunarodnim okvirima- istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Centar za sigurnost i kvalitetu hrane omogućit će dodatno poticanje domaćih OPG-ova iz cijele zemlje te potvrditi njihovu kvalitetu, ali i lakši plasman proizvoda na tržište kao izvorno hrvatskog, provjerene kvalitete i sastojaka.

-Zadovoljstvo mi je što je projekt dovršen u potpunosti te što su povučena sva sredstva iz Europske unije. Grad Zagreb je dao svoj doprinos tako što je dao jamstva za Zavod, što mi je iznimno drago, a još mi je draže što ista nije bilo potrebe aktivirati jer je Zavod iz svojih prihoda vratio cijeli iznos. To uistinu pokazuje kontinuitet dobrog rada. Veseli me što će ovaj projekt doprinijeti ne samo znanstveno- istraživačkim potencijalima, nego će imati itekako veliki doprinos za kvalitetu hrane koju konzumiramo- 
na otvorenje Centra osvrnuo se gradonačelnik Tomislav Tomašević.

14.12.2022., Zagreb - U zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Stampar svecano je otvoren Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, cemu su prisustvovali Marija Vuckovic, ministrica poljoprivrede, Tomislav Tomasevic, gradonacelnik Grada Zagreba, Josko Klisovic, predsjednik Gradske skupstine Grada Zagreba, Dragan Jelic, v.d. ravnatelja Sredisnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, prof. prim. dr. sc. Branko Kolaric, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Stampar, prof. dr. sc. Ivica Kisic, dekan Agronomskog fakulteta Sveucilista u Zagrebu. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Ravnatelj NZJZ "Dr. Andrija Štampar“, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med. kazao je da  projekt Centra za sigurnost i kvalitetu hrane počiva na brojnim znanstvenim metodama, od kojih su mnoge već implementirane u njegov rad.

-Naši djelatnici već su izradili brojne analize u sklopu ovoga projekta, među kojima bih posebno istaknuo analizu tla, meda, maslinovog ulja te sira i mesa. Ovaj je projekt izrazito važan za naše gospodarstvo i za naše proizvođače jer ćemo njime utvrditi sastav tla i kvalitetu njihovih proizvoda, što će uvelike olakšati cijeli proces proizvodnje našim OPG-ovima. Također, ovaj Centar omogućit će nam i da se dublje bavimo problemom patvorenosti hrane, zbog sve većeg tržišta i njegovih sve većih zahtjeva- zaključio je prof. prim. dr. sc. Kolarić.

Na važnost cjelokupnog projekta osvrnula se prof. dr. sc. Jasna Bošnir, voditeljica Službe za zaštitu okoliša i kvalitetu hrane pri NZJZ-u.

-Ovaj Centar stvoren je kako bi približio znanost našim proizvođačima. Kako malim i srednjim, tako i velikim poduzetnicima. Kako bi oni na jednom mjestu dobili sve informacije da razviju svoj proizvod na nivou kakvom oni to žele i na nivou koji će biti prihvatljiv potrošačima Republike Hrvatske, ali i cijele Europske unije. Također,važan je kako bi s jedne strane naši proizvođači dobili svoje oznake izvornosti i zemljopisnog porijekla, a s druge strane da bude centar izvrsnosti za naše autohtone proizvode, za proizvode koji žele oznaku ekološkog proizvoda, ali isto tako centar će služiti za edukaciju svih znanstvenika, ne samo u Zavodu, već i u Republici Hrvatskoj i šire- istaknula je Bošnir. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije